Cele mai citite
 


Consumul de alcool, responsabil pentru o importantă parte din cazurile de cancer din Europa occidentală
sâmbătă, 9 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Unul din zece cazuri de cancer în rândul bărbaţilor şi unul din 33 în rândul femeilor din Europa occidentală sunt provocate de consumul de alcool în exces, relevă un nou studiu citat în ediţia de vineri a cotidianului britanic The Independent.
Studiul publicat în Jurnalul britanic de medicină /BMH/ arată că inclusiv consumul unei cantităţi mici de alcool, sub limitele recomandate, sporeşte riscul, dar şi că foştii amatori de alcool care s-au lăsat de băut riscă în continuare să se îmbolnăvească de cancer de esofag, mamar, oral sau intestinal.

Experţii de la Serviciul naţional pentru sănătate /NHS/ al Marii Britanii au stabilit că bărbaţii pot bea maxim 3-4 unităţi de alcool pe zi, iar femeile nu trebuie să depăşească 2-3. Totuşi, noul studiu a constatat că riscul de a face cancer creşte şi în cazul unui consum sub aceste limite.

Se consideră că, în urma descompunerii în organism, alcoolul dă naştere unor produşi chimici care pot afecta ADN-ul, crescând riscul de apariţie a cancerului.

Cercetătorii au analizat date din opt ţări europene - Franţa, Italia, Spania, Marea Britanie, Olanda, Grecia, Germania şi Danemarca. S-a stabilit că în 2008, consumul de alcool, în trecut şi în prezent, a provocat 57.600 de cazuri de cancer al tractului gastrointestinal superior, de ficat şi de intestin, în rândurile bărbaţilor din Danemarca, Grecia, Italia, Spania şi Marea Britanie, iar peste jumătate din aceste cazuri - 33.000 - au fost provocate de consumul a peste două băuturi alcoolice pe zi. În toate cele opt ţări, s-a constatat că 21.500 de cazuri de cancer oral, de esofag, ficat, intestinal sau mamar au fost provocate de consumul de alcool, 80% dintre acestea survenind în urma consumului a peste un pahar pe zi de bere, vin sau băuturi spirtoase.

În Marea Britanie, o unitate de alcool înseamnă 8 g de alcool, adică un pahar de vin roşu de 125 ml ar avea aproximativ 1.6 unităţi, 100 g whisky - 2 unităţi, iar o halbă de bere de 500 ar avea 2.3 unităţi.

Studiul a arătat că, în general, bărbaţii din Germania tind să depăşească un consum de 24 de grame de alcool pe zi - aproape jumătate, adică 43.8% din populaţia masculină -, urmaţi îndeaproape de danezi - 43.6% - şi de britanici - 41.1%. Situaţia este similară şi în cazul femeilor: 43.5% dintre nemţoaice, 41% dintre daneze şi 37.7% dintre britanice beau peste 12 g de alcool pe zi.

Mai mult, în ţările studiate, un total de 3% din cazurile de cancer înregistrate la bărbaţi au fost asociate cu consumul a mai puţin de 24 g de alcool pe zi. Totuşi, 18% dintre cazuri au fost asociate cu consumul a peste 24 de grame. În cazul femeilor, aceste cifre sunt de 1% după consumul a sub 12 g de alcool pe zi şi 4% după depăşirea a 12 g de alcool. Studiul a mai arătat, în privinţa femeilor participante la studiu, că 5% din cazurile de cancer la sân au fost determinate de consumul de alcool

Cele mai frecvente cazuri de cancer determinate de alcool sunt cele de faringe, esofag şi al corzilor vocale, a mai conchis studiul.

Autorii acestuia, care lucrează la diferite universităţi şi spitale din Europa, au subliniat, în concluzie, că un mare număr de cazuri de cancer ar putea fi evitate prin reducerea consumului de alcool la două băuturi alcoolice pe zi, în cazul bărbaţilor, şi la una în cazul femeilor, aşa cum recomandă de altfel numeroase organizaţii din sfera sănătăţii, dar ar putea fi prevenite şi mai multe îmbolnăviri dacă acest consum ar fi redus sub limitele recomandate sau chiar complet întrerupt.

Studiul prezentat s-a înscris în European Prospective Investigation of Cancer (EPIC), una din cele mai ample cercetări lansate până în prezent pentru a stabili legăturile dintre dietă şi cancer, şi la el au participat peste 360.000 de bărbaţi şi femei având între 35 şi 70 de ani la începutul studiului.AGERPRES/(Mihaela Toth)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
OCDE: Consumul de alcool creşte în Marea Britanie, în timp ce în restul Europei scade Consumul de alcool a crescut în Marea Britanie în ultimele decenii, în timp ce pe continent a înregistrat o scădere. Adulţii britanici beau alcool cu 9% mai mult decât în 1980, clasând Marea Britanie pe locul al 11-lea la consumul de băuturi alcoolice din Europa, scrie în ediţia sa de joi Daily Mail...
Alcoolul de sâmbătă seară, periculos pentru inimă Cine consumă în exces băuturi alcoolice sâmbătă seară riscă de aproape două ori mai mult să moară în urma unei crize cardiace decât dacă băutura ar fi repartizată pe tot parcursul săptămânii, arată un studiu comparativ realizat în Franţa şi la Belfast, postat online miercuri de British Medical Journal...
Cercetătorii susţin legătura de cauzalitate dintre alcool şi cancer (studiu) Cercetătorii din Noua Zeelandă au declarat vineri că există dovezi puternice potrivit cărora alcoolul constituie o cauză directă a cancerului, informează agenţia de presă Xinhua.
Persoanele cu rude bolnave de cancer au riscuri mai mari să dezvolte aceeaşi afecţiune (studiu) Persoanele care au în familie cazuri de cancer se confruntă cu riscuri mai mari să dezvolte nu doar acelaşi tip de cancer, dar şi alte forme, relevă o cercetare citată joi de BBC News.
MB: numărul cazurilor de boli hepatice a crescut cu 25% în ultimii 10 ani, alcoolul fiind principala cauză Numărul cazurilor de boli hepatice a crescut cu 25% în Marea Britanie în ultimul deceniu, creştere legată în primul rând de consumul de alcool şi care afectează adesea persoane tinere, potrivit unui studiu publicat joi, citat de AFP.
Consumul de alcool şi droguri poate duce la naşterea de copii cu greutate scăzută (studiu) Femeile care consumă alcool şi droguri şi au şi probleme psihice din această cauză, se confruntă cu un risc de patru opri mai mare de avea copii cu greutatea scăzută la naştere, conform unui studiu australian, transmite Xinhua.