Cele mai citite
 


Magiunul de prune Topoloveni - primul produs românesc în topul calităţii europene
sâmbătă, 9 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
''Magiunul de prune Topoloveni'' se alătură, începând de vineri, celor peste 1.000 de produse agricole şi alimentare protejate de sistemul de calitate european al denumirilor de origine protejată (DOP) şi indicaţiilor geografice protejate (IGP).
"România are tradiţii locale, agricole şi alimentare, cu un potenţial excepţional. Recunoaşterea europeană pentru magiunul de Topoloveni este un prim pas, un drum deschis pentru promovarea şi protejarea produselor de calitate româneşti, în Europa şi în afara ei. Îi felicit pe producători pentru acest succes şi sper că şi alţii le vor urma exemplul", a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, după semnarea deciziei de înregistrare a produsului românesc în registrul denumirilor de origine şi indicaţiilor geografice protejate.
Garantarea calităţii pentru consumatori şi a unui preţ echitabil pentru agricultori sunt obiectivele reformei politicii europene de calitate, lansată de Comisia Europeană în decembrie 2010. Aceasta are în vedere o mai bună recunoaştere a valorii produselor de calitate, a tradiţiilor din care provin şi a efortului suplimentar pe care realizarea acestora îl solicită.
Procedurile administrative vor fi simplificate, indicaţiile geografice (DOP şi IGP) vor beneficia de definiţii mai clare şi protecţie îmbunătăţită, iar specialităţile tradiţionale garantate (STG) - de noi criterii de eligibilitate. Comisia Europeană analizează şi necesitatea introducerii unor sisteme de calitate adaptate micilor producători, care îşi comercializează produsele pe pieţe locale, respectiv producătorilor din zonele montane.
În prezent, registrele de calitate pentru produsele agricole şi alimentare sunt următoarele:
- denumiri de origine protejată (DOP): denumiri ale unor produse cu caracteristici datorate în mod exclusiv sau esenţial locului lor de producţie şi priceperii producătorilor locali; produsul agricol sau alimentar trebuie să fi fost produs, procesat şi preparat într-o zonă geografică dată, prin utilizarea unor tehnici recunoscute.
- indicaţii geografice protejate (IGP): produse agricole şi alimentare a căror reputaţie sau ale căror caracteristici sunt strâns legate de desfăşurarea activităţii de producţie într-o zonă geografică dată; cel puţin una din etapele de producţie, procesare sau preparare trebuie să aibă loc în zona geografică respectivă (în cazul AOP, toate aceste etape trebuie să aibă loc în zona geografică de referinţă).
- specialităţi tradiţionale garantate (STG): denumiri de produse ce garantează caracterul tradiţional al produsului, fie prin compoziţia acestuia, fie prin metoda sa de obţinere; produsele care poartă denumirea de STG nu sunt legate de o zonă geografică anume, însă trebuie să fie produse conform specificaţiilor prestabilite.
Magiunul natural de prune Topoloveni este produs de compania SC Sonimpex Serv Com SRL, după o reţetă păstrată din 1914. De asemenea, magiunul natural de prune Topoloveni a primit titlul de Furnizor al Casei Majestăţii Regale a României, pentru o perioadă de trei ani.
Institutele de specialitate au certificat faptul că magiunul natural de prune Topoloveni este atât un aliment funcţional - are capacităţi antioxidante foarte mari, iar prunele îşi păstrează calităţile nutritive, datorită procesului de fabricaţie unic - pentru toate categoriile de vârstă şi indiferent de activitatea desfăşurată, cât şi un ,,medicament ' natural folosit în alimentaţia persoanelor cu diferite afecţiuni (diabet, boli nervoase). De asemenea, magiunul natural de prune Topoloveni este indicat în dieta diabeticilor, având un indice glicemic foarte scăzut, fiind singurul produs de acest tip de pe piaţă.
Magiunul de Topoloveni poate fi cumpărat cu 10 lei lei un borcan de 350 de grame, din marile lanţuri de magazine în care produsul este prezent, iar din târgurile tradiţionale cu 8 lei.AGERPRES/(AS-Tudor Martalogu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Producătorii tradiţionali au ridicat ştacheta la 'Săptămâna Verde' 2012 Producătorii tradiţionali au fost cei care au reuşit anul acesta să ridice ştacheta la târgul internaţional de agricultură "Săptămâna Verde" de la Berlin şi au scos onorabil România dintr-un anonimat asumat, la un eveniment unde peste 1.600 de companii din 53 de ţări au adus tot ce au mai bun în ţara...
Minea(Romalimenta):România este o piaţă în care se cumpără produse ieftine;consumatorul trebuie educat să respingă produsele slabe calitativ România este considerată o piaţă de mâna a doua, în care se cumpără produse ieftine, însă cel care trebuie să respingă alimentele slabe calitativ este consumatorul, deoarece producătorul oferă ceea ce cere piaţa, susţine preşedintele Federaţiei Romalimenta, Sorin Minea, în contextul informaţiilor apărute...
MSD lansează JANUMET® pe piaţa din România, pentru pacienţii cu diabet zaharat tip 2 al căror control glicemic nu este adecvat Produsul poate fi utilizat alături de o dietă echilibrată și de exerciții fizice regulate Compania Merck Sharpe and Dohme, cunoscută ca Merck în Statele Unite şi Canada şi ca MSD în restul lumii, lansează JANUMET® în România, un produs inovator în tratarea diabetului zaharat tip 2. JANUMET® este o combinatie fixă între două substanțe: metformin și sitagliptin și poate fi utilizat, alături...
Magiunul natural de prune Topoloveni a primit 'Super Taste Award' Magiunul natural de prune de Topoloveni a fost medaliat, joi, de International Taste and Quality Institute din Bruxelles cu 'Super Taste Award', fiind primul produs tradiţional din România care primeşte o astfel de distincţie din partea renumitului institut.
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
Alimentatia in diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat este boala care se manifesta prin hiperglicemie, adica prin cresterea concentratiei de zahar din sange peste limita normala. Diabetul zaharat de tip 1 (insulinodependent) se caracterizeaza prin incapacitatea bolnavului de a supravietui fara injectarea unei doze zilnice de insulina...