Cele mai citite
 


Română consumă 500 de grame de miere într-un an, ocidentalii de cinci ori mai mult
sâmbătă, 9 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Consumul de miere, în România, a crescut de circa 10 ori, în ultimii 20 de ani, de la 50 de grame pe locuitor în anii '90, la 500 de grame în prezent, a declarat, vineri, la Târgul Naţional al Mierii, directorul general al Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură (ICDA), Cristina Mateescu.
"Consumul de miere a crescut de la 50 de grame pe locuitor în anii 90, la 500 de grame în prezent şi este îmbucurător pentru noi că lumea a început să conştientizeze că producţia apicolă nu înseamnă numai miere, ci şi produse apicole. De asemenea, putem spune că în România s-a născut apiterapia, acea ramură a medicinei complementare care foloseşte cele opt produse ale stupului în alimentaţie, cu o destinaţie perfect definită pentru sănătatea umană", a precizat Mateescu.
Cu toate acestea, România se află, încă, mult sub nivelul consumului de miere din ţările UE şi cele nordice, unde anual se mănâncă între 1,5 şi 3 kilograme în Germania, Olanda, Belgia, chiar şi în Norvegia, o ţară în care nu sunt crescute albine.
Aceasta a mai precizat că în ultimul timp apicultorii s-au orientat şi către producţia de lăptişor de matcă, deşi are o tehnologie extrem de laborioasă, dar şi către producţia de venin de albine, un produs foarte important utilizat în cosmetică.
Cu toate acestea, reprezentantul ICDA consideră că piaţa autohtonă nu este încă obişnuită să consume miere şi produse din miere, aşa cum se întâmplă în ţările occidentale, deşi în tradiţia românească mierea este utilizată ca ingredient.
Reprezentanţii apicultorilor consideră că derularea unor programe în şcoli ar putea influenţa creşterea consumului de miere.
"Dacă ar fi funcţională legea 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din clasele I-IV, la ora actuală consumul intern de miere ar fi crescut semnificativ şi nu am fi aprovizionat mai mult piaţa externă cu miere românească, recunoscută pentru calităţile şi proprietăţile ei în toată lumea", a precizat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACAR), Ioan Fetea.
România are, în prezent, un potenţial mare de dezvoltare a sectorului apicol, de circa 1,5 milioane de familii de albine în funcţie de potenţialul melifer. La finele anului 2010, în România erau înregistrate 1,2 milioane familii de albine, producţia de miere fiind estimată la 16.000-17.000 tone.AGERPRES/(AS-Mariana Nica)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Consumul de miere din România, în creştere în ultimii 20 de ani Piaţa internă ar putea consuma toată producţia de miere obţinută anual în România, de circa 21.000 de tone, dacă în următorii 10 ani consumul de miere ar creşte de trei ori, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.
România deţine locul patru în Europa din punct de vedere al producţiei de miere România deţine la ora actuală locul patru în Europa din punct de vedere al producţiei de miere, după Germania, Franţa şi Ungaria, cu circa 20.000 de tone anual, şi locul şapte la numărul de familii de albine, cu aproape 1,2 milioane, a declarat, vineri, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine...
REPORTAJ: Patru decenii de excelenţă pentru Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură (ICDA) Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură (ICDA) împlineşte 40 de ani în 2014. La fel ca şi albinele pe care le studiază şi le ocrotesc, aici lucrează 'ca într-un stup' peste 100 de oameni, profesionişti mai puţin interesaţi de bani care s-au dedicat muncii de cercetare în domeniul apiculturii...
Miere mai scumpă şi mai puţină, în 2012 Preţul mierii va creşte în acest an cu circa 10-15% din cauza diminuării producţiei cu peste 50%, a declarat, vineri, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACAR), Ioan Fetea, într-o conferinţă de presă susţinută în cadrul Târgului Naţional al Mierii.
Peste 100 de apicultori la Târgul Naţional al Mierii, din 19-21 aprilie Peste 100 de apicultori din diverse zone ale ţării vor fi prezenţi la cea de-a opta ediţie a Târgului Naţional al Mierii, care va avea loc în perioada 19-21 aprilie 2013, pe platforma Apicolă Băneasa, în incinta Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură.
Cercetător ştiinţific dr. Otilia Bobiş (USAMV): Mierea românească este o adevărată comoară naţională (interviu) Cercetător ştiinţific dr. Otilia Bobiş, manager la Laboratorul de controlul calităţii produselor apicole al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca şi cadru didactic asociat al instituţiei de învăţământ superior, a acordat un interviu AGERPRES în care descrie...