Cele mai citite
 


România deţine locul patru în Europa din punct de vedere al producţiei de miere
sâmbătă, 9 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
România deţine la ora actuală locul patru în Europa din punct de vedere al producţiei de miere, după Germania, Franţa şi Ungaria, cu circa 20.000 de tone anual, şi locul şapte la numărul de familii de albine, cu aproape 1,2 milioane, a declarat, vineri, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACAR), Ioan Fetea, la deschiderea Târgul Naţional al Mierii.
"România are potenţial mult mai mare pentru dezvoltarea sectorului apicol, mai ales că mierea românească din zonele montane şi culinare, unde se face circa 25% din producţia totală de miere este naturală, chiar dacă nu este certificată ecologic, deoarece nu s-au utilizat pesticide sau îngrăşăminte", a spus Fetea.
Potrivit secretarului general adjunct din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) Sorin Chelmu, în ultimii 20 de ani, datorită puterii slabe de cumpărare, s-au folosit foarte puţine îngrăşăminte şi pesticide în agricultură, ceea ce a fost benefic şi pentru sectorul apicol.
"În anumite zone de deal sau de munte, dar chiar şi în Delta Dunării (est), nu sunt utilizate îngrăşăminte sau antibiotice în tratamentul familiilor de albine, fiind una dintre condiţiile impuse de UE pentru a exporta miere. În momentul de faţă sunt 1.100 de apicultori în România care produc în sistem certificat eco aproximativ 3.500 de tone de miere, de la circa 105.000 familii de albine", a spus Chelmu.
Potrivit datelor ACAR, în 2009 s-au produs circa 2.800 tone de miere certificată eco, din care s-a exportat pe piaţa germană circa 1.400 tone.
"Interesul pentru mierea bio din România este foarte mare şi noi nu putem asigura la momentul actual cererea de miere certificată bio pentru vestul Europei. Toţi străinii care au fost în România au constatat că avem condiţii mult mai bune decât sunt în alte ţări din UE care nu pot asigura consumul pe piaţa şi insistă să dezvoltăm acest sector în România", a precizat reprezentantul ACAR.
Din datele MADR reiese că, în 2009, în România existau 1,1 milioane familii albine, producţia fiind de 21.500 tone, din care la export au plecat 10.654 tone, iar importurile au fost de numai 515 tone.
"La această dată se centralizează producţia de miere obţinută pe 2010", a spus Sorin Chelmu, deşi datele statistice estimează o producţie aproape similară cu cea din 2009.
Cu toate acestea, preşedintele ACAR a afirmat că producţia de miere din 2010 a fost compromisă în proporţie de 30%, fiind de numai 16.000-17.000 de tone, iar acest lucru se vede din lipsa de pe piaţă, mai ales a producţiei de miere de salcâm.
Ediţia de primăvară a Târgului Naţional al Mierii, organizat de Asociaţia Crescătorilor de Albine din România (ACAR), se desfăşoară în perioda 8-10 aprilie 2011, pe platforma apicolă Băneasa, în incinta Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Consumul de miere din România, în creştere în ultimii 20 de ani Piaţa internă ar putea consuma toată producţia de miere obţinută anual în România, de circa 21.000 de tone, dacă în următorii 10 ani consumul de miere ar creşte de trei ori, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.
Suplimentele terapeutice produse la ICDA, tot mai căutate pe pieţele externe Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură (ICDA) va finaliza anul acesta extinderea secţiei de producţie pentru medicamentele de uz uman şi suplimente nutritive pe baza de produse apicole, o investiţie demarată din surse proprii, încă din anul 2000.
REPORTAJ: Patru decenii de excelenţă pentru Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură (ICDA) Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură (ICDA) împlineşte 40 de ani în 2014. La fel ca şi albinele pe care le studiază şi le ocrotesc, aici lucrează 'ca într-un stup' peste 100 de oameni, profesionişti mai puţin interesaţi de bani care s-au dedicat muncii de cercetare în domeniul apiculturii...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Cercetător ştiinţific dr. Otilia Bobiş (USAMV): Mierea românească este o adevărată comoară naţională (interviu) Cercetător ştiinţific dr. Otilia Bobiş, manager la Laboratorul de controlul calităţii produselor apicole al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca şi cadru didactic asociat al instituţiei de învăţământ superior, a acordat un interviu AGERPRES în care descrie...
Română consumă 500 de grame de miere într-un an, ocidentalii de cinci ori mai mult Consumul de miere, în România, a crescut de circa 10 ori, în ultimii 20 de ani, de la 50 de grame pe locuitor în anii '90, la 500 de grame în prezent, a declarat, vineri, la Târgul Naţional al Mierii, directorul general al Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură (ICDA), Cristina Mateescu...