Cele mai citite
 


Salariul mediu brut din sectorul public a scăzut sub media înregistrată în sistemul privat (raport)
sâmbătă, 9 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Salariul mediu brut în sectorul public a scăzut, în trimestrul al patrulea din 2010, la nivelul de 1.701 lei, sub media de 2.013 lei înregistrată în sectorul privat, în timp ce numărul total de angajaţi din sectorul guvernamental s-a diminuat cu 132.000 de persoane în perioada 2008-2010, se arată în Raportul anual al Consiliului Fiscal.
Conform documentului, până în 2010 salariul mediu din sectorul public a fost mai mare decât în sectorul privat, însă reducerea cu 25% a salariilor din sectorul bugetar începând cu cea de-a doua jumătate a anului trecut a redus câştigul mediu în sectorul public la mai puţin decât media din sectorul privat.
Datele din luna decembrie 2010 indică faptul că salariul mediu brut în sectorul public a scăzut de la 2.108 lei, în trimestrul II 2010, la 1.701 lei în trimestrul IV 2010, sub media de 2.013 lei, în sectorul privat.
De asemenea, cheltuielile cu personalul bugetar au crescut semnificativ între 2005 şi 2008, fondul de salarii crescând cu 1,5% din PIB. În aceeaşi perioadă, câştigul mediu în sectorul bugetar a crescut cumulat cu 63% în termeni reali, majorând discrepanţa dintre salariul mediu din sectorul public şi cel privat.
Raportul Consiliului Fiscal arată faptul că, în perioada 2005-2008, numărul de angajaţi bugetari a crescut cu aproximativ 170.000, până la circa 1,4 milioane de persoane, iar cele mai mari creşteri ale numărului de personal au avut loc la nivelul autorităţilor locale (aproximativ 90.000), la care s-a adăugat o creştere a personalului de aproximativ 50.000 de angajaţi în cadrul administraţiei centrale.
Ulterior, numărul total de angajaţi în sectorul guvernamental a scăzut cu 132.000, la 1,26 milioane angajaţi, între sfârşitul anului 2008 şi decembrie 2010.
Mai mult de 50% dintre aceste reduceri au avut loc la nivel local (aproximativ 76.000), din care 29.000 de persoane în cadrul învăţământului preuniversitar. De asemenea, un declin puternic al numărului de angajaţi s-a înregistrat în sectorul de sănătate, respectiv circa 33.000.
În luna decembrie a anului trecut, numărul persoanelor angajate în sectorul bugetar era de aproximativ 1,26 milioane, în timp ce în cadrul instituţiilor finanţate din bugetul de stat numărul de personal este de aproximativ 350.000 de oameni, cu cea mai mare parte a personalului în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor /MAI/ şi Ministerului Apărării.
Instituţiile auto-finanţate, cea mai mare parte spitale şi universităţi, au aproximativ 380.000 de angajaţi, iar restul de aproximativ 600.000 de persoane se află la nivelul autorităţilor locale.AGERPRES/ (AS-Daniel Badea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Raport Salvaţi Copiii: Sărăcia, discriminarea, scăderea vaccinărilor - motive de îngrijorare Sărăcia, având consecinţă abandonul şcolar, discriminarea, agresivitatea, scăderea numărului vaccinărilor, lipsa unei instituţii specializate - Avocatul Copilului sunt principalele motive de îngrijorare semnalate de organizaţia Salvaţi Copiii în Raportul Alternativ Periodic, care va fi prezentat Comitetului...
Facturile medicale aruncă 100 de milioane de oameni pe an în sărăcie (raport OMS) Finanţarea sectorului de sănătate de către guverne rămâne insuficientă în întreaga lume, 100 de milioane de persoane fiind aruncate în sărăcie de cheltuielile medicale, informează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în raportul său anual publicat luni, relatează AFP şi Reuters.
Raport ONU: Noile substanţe psihotice, 'un risc grav pentru sănătatea publică' Creşterea numărului de noi substanţe psihotice şi de internări ale consumatorilor acestora la urgenţă reprezintă 'un risc grav pentru sănătatea publică', semnalează Oficiul Internaţional de Control al Stupefiantelor (OICS) în raportul său anual pe 2012, prezentat marţi la Viena, relatează AFP.
Datoria SUA ar putea atinge dublul nivelului PIB în 25 de ani (raport) Datoria Statelor Unite ar putea atinge dublul nivelului PIB în 2037 dacă statul federal păstrează actualele politici fiscale, relevă un raport al Biroului pentru buget al Congresului (CBO) făcut public marţi, informează AFP.
Raport OMS: Cancerul, un flagel care se extinde necruţător în întreaga lume Cancerul va continua să se extindă în lume, în special în ţările în dezvoltare, cu aproape 22 de milioane de noi cazuri pe an aşteptate la orizontul lui 2030, faţă de 14 milioane în 2012, potrivit unui raport mondial publicat luni, relatează AFP.