Cele mai citite
 


UE avertizează România pentru nerespectarea normelor de calitate a aerului
sâmbătă, 9 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Comisia Europeană a trimis României un aviz motivat în conformitate cu procedura privind încălcarea dreptului comunitar în curs, reproşându-i că nu respectă normele de calitate a aerului în ceea ce priveşte particulele mici din aer cunoscute sub denumirea de PM10, informează Business Review în ediţia sa de joi.
România are două luni pentru a se conforma acestor norme. În absenţa unui răspuns satisfăcător, Comisia poate deferi cazul Curţii Europene de Justiţie.

În acelaşi timp, CE atenţionează Belgia pentru nerespectarea valorilor limită ale calităţii aerului din cauza aceloraşi PM10. Belgia a reuşit până acum să abordeze în mod eficient emisiile în exces ale acestor particule în 8 zone din ţară.

Directiva 2008/50/CE privind calitatea aerului din mediul înconjurător, care are scopul asigurării unui aer mai curat pentru Europa, cere statelor membre să limiteze expunerea cetăţenilor la PM10. Legislaţia stabileşte valori-limită de expunere care acoperă atât o valoare anuală de concentrare, cât şi o valoare a concentraţiei de zi cu zi, care nu trebuie depăşită de mai mult de 35 de ori într-un an calendaristic.

Avându-se în vedere că legislaţia a intrat în vigoare în anul 2005, valorile-limită pentru PM10 nu au fost respectate în opt zone de calitate a aerului în Belgia, în Bruxelles, regiunile Flandra şi valonă.

În România, 17 zone au fist depistate ca depăşind limitele în materie de PM10. România a solicitat o scutire în 2010 pentru 11 dintre aceste 17 zone. După examinarea cererii de scutire, Comisia a conchis că nu sunt îndeplinite condiţiile necesare aprobării acesteia şi a trimis un aviz motivat în România pentru nouă domenii suplimentare (între timp însă situaţia s-a ameliorat în două dintre regiunile în cauză.

Particulele din aer sunt în principal prezente în emisiile poluante din industrie, trafic şi încălzirea locuinţelor. Ele pot provoca astm, probleme cardiovasculare, cancer pulmonar şi moarte prematură.AGERPRES/(Dan Gheorghiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CE avertizează România în legătură cu nerespectarea legislaţiei UE privind calitatea aerului Comisia Europeană a anunţat miercuri trimiterea unui aviz motivat României, a doua etapă din cadrul procedurii de încălcare a dreptului comunitar (infringement), pentru nerespectarea normelor cu privire calitatea aerului, mai concret fiind vorba despre normele referitoare la concentraţia particulelor...
CE solicită României să ia măsuri pentru a diminua poluarea aerului Comisia Europeană consideră că România nu a întreprins acţiunile necesare încă din 2007 pentru protejarea cetăţenilor de poluarea cu particule fine (PM10) şi solicită ţării noastre să ia măsuri de perspectivă rapide şi eficiente pentru ca perioada de neconformitate să fie cât mai scurtă posibil, informează...
Bulgaria şi Belgia, trimise de Comisia Europeană în faţa justiţiei pentru nivelul ridicat de poluare Comisia Europeană va sesiza Curtea Europeană de Justiţie în cazul Belgiei şi Bulgariei pentru depăşirea persistentă a nivelului maxim admis de poluare în mai multe zona urbane, acestea fiind primele două din cele 16 state comunitare - România numărându-se printre ele - care ajung în faţa justiţiei după...
(Corespondenţă) Comisia Europeană salută unele aspecte din strategia naţională pentru romi elaborată de România Bruxelles, 23 mai - Trimisul special al Agerpres, Ionuţ Mareş, transmite: România se numără printre cele doar 12 ţări din Uniunea Europeană care au indicat în strategiile naţionale fondurile alocate pentru incluziunea romilor, a transmis miercuri Comisia Europeană, care salută totodată sprijinul pentru...
Comisia Europeană lansează concursul pentru jurnalism în domeniul sănătăţii Comisia Europeană lansează cel de-al doilea premiu european pentru jurnalism în domeniul sănătăţii, care se va acorda jurnaliştilor pentru articole publicate în presa scrisă şi pe internet, informează un comunicat de presă din partea executivului comunitar.
România va înregistra în următorii 8 ani o creştere cu 27% a angăjărilor în rândul celor cu studii superioare (site al CE) Bruxelles, 7 dec - Corespondentul Agerpres, Florin Ştefan, transmite: Comisia Europeană (CE) a lansat oficial vineri 'Panorama competenţelor în UE', un site care prezintă informaţii privind necesităţile pe termen scurt şi mediu în materie de competenţe, precum şi cu privire la oferta în domeniu şi la...