Cele mai citite
 


Abuzurile împotriva deţinuţilor şi condiţiile din închisori, semnalate în raportul Departamentului de Stat al SUA
luni, 11 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Abuzurile comise de poliţişti şi jandarmi asupra deţinuţilor şi romilor şi condiţiile grele din închisori rămân în continuare probleme sesizate în raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului pe 2010, în secţiunea referitoare la România.
Constituţia şi legea interzic astfel de practici; cu toate acestea există informaţii din partea unor organizaţii neguvernamentale şi a mass-media potrivit cărora poliţia a comis abuzuri împotriva deţinuţilor şi romilor, în special prin utilizarea excesivă a forţei. Potrivit acestora, prizonierii îşi atacă frecvent şi abuzează de colegii de detenţie, iar responsabilii închisorilor încearcă să ascundă astfel de incidente.

Deţinuţi care nu au fost încă judecaţi au depus plângeri la organizaţii pentru apărarea drepturilor omului în legătură cu faptul că poliţia i-ar fi abuzat în timpul anchetei.

Este semnalat cazul unui prizonier, Constantin Sandu, care a murit la data de 4 iunie în penitenciarul din Galaţi după ce a fost imobilizat de gardieni. O investigaţie internă condusă de Administraţia Naţională a Penitenciarelor a dezvăluit faptul că 16 membri ai personalului închisorii au maltratat prizonieri, iar cei aflaţi în funcţii de conducere au tolerat comportamentul ascestora. Pe data de 5 august, doi gardieni care l-ar fi bătut pe Sandu au fost arestaţi pentru omor prin imprudenţă. Superiorul, care nu a raportat incidentul, a fost arestat pentru complicitate.

Potrivit raportului, condiţiile din închisori au rămas grele şi uneori nu au îndeplinit standardele internaţionale. Guvernul a permis anul trecut vizite monitorizate de către observatori independenţi pentru respectarea drepturilor omului. De asemenea, potrivit documentului, s-a observat o îmbunătăţire a condiţiilor în anumite închisori.

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în Romania - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a continuat să critice condiţiile din centrele de detenţie ale poliţiei, referindu-se la condiţii sanitare precare, lipsa de îngrijire medicală şi de medicamente, lipsa de lumină naturală şi lipsa activităţilor pentru cei închişi. Unele închisori nu oferă condiţii pentru confidenţialitatea discuţiilor între deţinuţi şi avocaţii lor în persoană sau prin telefon, notează raportul Departamentului de Stat al SUA.AGERPRES/(Mihaela Moise)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Pacienţii de la sate din Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa vor beneficia de consultaţii fără a se deplasa la oraş Aproape 200 de medici de familie din mediul rural din judeţele Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa au primit echipamente portabile pentru diverse analize şi au fost instruiţi cum să le folosească, astfel încât bolnavii cronici nu vor mai trebui să parcurgă zeci de kilometri până la oraş pentru a-şi efectua...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
Baza aeriană SMURD Galaţi, un an de la inaugurare Galaţi, 22 iun /Agerpres/- Punctul de Operare Aeromedicală Galaţi, a 7-a bază de salvare aeriană din România, a luat fiinţă în urmă cu un an, pe 20 iunie 2014, în prezenţa secretarului de stat Raed Arafat. Pe 21 iunie 2014, la ora 16.00, suna alarma pentru prima misiune şi, de atunci, elicopterul aflat...
Galaţi: Protest cu 20 de participanţi al studenţilor medicinişti Doar aproximativ 20 de studenţii medicinişti au pichetat, luni, timp de o oră, Prefectura Galaţi, în semn de solidaritate cu studenţii membri ai Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR).
Timiş: IMM-urile din România pot beneficia de reducerea barierelor economice transatlantice, spune un oficial SUA Elena Bryan, consilier superior al Misiunii SUA pentru UE, a efectuat, miercuri, o vizită la Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Timiş, unde a discutat pe marginea Parteneriatului Transatlantic SUA-UE şi despre oportunităţile care pot fi oferite de acesta oamenilor de afaceri români.