Cele mai citite
 


Vitamina B12 (cobalamina, cianocobalamina)
miercuri, 17 decembrie 2008   ::   1 Comentarii :: :: Nutritie, Depresia
 

Actiune

Supranumita si vitamina rosie, vitamina B12 este o vitamina hidrosolubila din complexul B, singura care contine si oligoelemente. Este foarte importanta in sinteza globulelor rosii de catre maduva spinarii, aici avand actiune sinergistica cu vitamina B9 (acidul folic). Ca si alte vitamine din grupul B, si B12 are rol in intarirea sistemului imunitar si la adaptarea organismului la conditii de stres. De asemenea, impreuna cu vitaminele B6 si B9, controleaza nivelul de homocisteina din sange, care, asa cum am mentionat si cu alte ocazii, este factor de risc in afectiunile cardiace si vasculare, si dupa unele surse, chiar si in boala Alzheimer si osteoporoza.

 

Suplimentarea cu B12 se face in anemia pernicioasa (anemia cu deficienta de B12), la persoanele cu un nivel ridicat de homocisteina, si uneori in tratamentul depresiei.
Dozare
Aceasta vitamina este necesara organismului uman in doze foarte mici – micrograme.

Sugari si copii
Adolescenti
Femei
Femei gravide
Femei care alapteaza
Barbati
Unitate de masura
0.3 – 2.0
2.0
2.0
2.2
2.6
2.0
Micrograme

 
Surse
Se gaseste aproape in exclusivitate in produsele de origine animala: oua (galbenusul), peste, lactate, organe (ficat, rinichi), carne rosie. La persoanele sanatoase cu o dieta echilibrata care contine alimentele enumerate mai sus (de preferat primele trei din lista), nu este necesara suplimentarea.
Deficienta
Este des intalnita la vegetarienii stricti, care nu consuma nici un fel de produs de origine animala. In general, dieta bogata in acid folic (vegetalele, mai ales cele cu frunze verde inchis contin cantitati semnificative de acid folic) mascheaza deficienta de B12. Deficienta de B12 rezulta in aparitia anemiei pernicioase, cand este afectata producerea de eritrocite. Simptomele deficientei sunt de obicei stari de slabiciune, senzatii de furnicaturi sau amorteala a degetelor, depresie, probleme de memorie, paloarea tegumentelor. Vitamina B12, spre deosebire de altele din complexul B, este stocata de organsimul uman, si sunt necesari cativa ani de dieta restrictiva sau de probleme de malabsorptie pentru ca aceste depozite sa se epuizeze complet. Absorptia de B12 este facilitata de factorul intrinsec, o mucoproteina secretata de stomac. Secretia factorului intrinsec se poate diminua fie cu varsta, fie ca urmare a unei infectii intestinale cu paraziti, fie in urma unei interventii chirurgicale pe stomac. In aceste situatii, pacientul are nevoie de suplimentare pe toata durata viatii cu vitamina B12, care de obicei se face intravenos.
 Nu se cunosc efecte toxice. In general, daca alegeti sa luati suplimente, este de evitat sa suplimentati cu doar o singura vitamina din complexul B. Administrarea pe durata mai lunga poate duce la deficienta altor produsi din complexul B. Interactioneaza cu tetraciclina, deci nu trebuiesc administrate in acelasi timp.
Bibliografie
[1] www.umm.edu

[2] E. Mindell, H. Mundis, Earl Mindell's new vitamin bible

Notare
Comentarii
de catalina ilasca
vitamina B12 "este foarte importanta in sinteza globulelor rosii de catre maduva spinarii"
As vrea sa sesizez o scapare, daca ma insel imi cer scuze,globulele rosii se sintetizeaza in maduva rosie (hematogena)din oase nu de maduva spinarii.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vitamina B9 (Acidul folic, vitamina M) Actiune Este o vitamina hidrosolubila din complexul B, cu rol in formarea eritrocitelor (globulele rosii), in metabolismul proteinelor si in sinteza acizilor nucleici. Protejeaza functionare creierului, tesutul cutanat, mareste lactatia si de asemenenea, protejeaza impotriva afectiunilor cardiace, scazand...
Vitaminele - surse naturale, carente si excese Vitaminele sunt compusi chimici absolut necesari organismului pentru o crestere sanatoasa si un metabolism corect. Corpul omenesc are nevoie de vitamine pentru a crea enzime si hormoni – substante elementare pentru multiplele reactii chimice ce au loc in fiecare moment pentru a asigura supravietuirea...
Vitamina B6 (piridoxina) Actiune Piridoxina este o vitamina hidrosolubila din complexul B. Impreuna cu celelalte vitamine din acest complex, are rol in metabolismul grasimilor si proteinelor, cat si in conversia carbohidratilor in glucoza. In plus, laolalta cu B9 si B12, piridoxina controleaza nivelul amino-acidului homocisteina...
Regimul alimentar recomandat la varsta a treia Pacientul varstnic are nevoie de un aport caloric mai scăzut fata de pacientul adult şi diferit dacă este sedentar sau activ şi în funcţie de sex (motivat de scaderea metabolismului bazal progresiv cu inaintarea in varsta). Sedentar: 1800-2100 Kcal pentru bărbaţi şi 1600-1800 Kcal pentru femei; Activ...
Vitamina B3 (niacina) Actiune Vitamina B3 sau niacina este si ea o vitamina hidrosolubila ce face parte din complexul B. Corpul uman o poate sintetiza daca dispune de amino-acidul tritptofan, in conditiile in care nu sunt deficiente de B1, B2 si B6.
Vitamina B13 (acidul orotic) Actiune Nu se cunosc foarte multe despre aceasta vitamina – metabolizeaza acidul folic si vitamina B12. Poate preveni anumite afectiuni ale ficatului si se foloseste in tratamentul sclerozei in placi.