Cele mai citite
 


Rapamicina încetineşte îmbătrânirea
vineri, 10 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

/Nature, Le Monde/

Paris, 10 iul /Agerpres/ - Nu este vorba încă de elixirul tinereţii, dar este ceva pe aproape, adică un medicament care ar încetini efectele îmbătrânirii la cobaii cu vârste înaintate, potrivit publicaţiei britanice Nature, citată de ziarul francez Le Monde. Cercetătorii americani au demonstrat că rapamicina, un medicament folosit în general la pacienţii cu transplant pentru a evita respingerea grefei, ar mări durata de viaţă a cobailor cu până la 14 %.

La muşte şi la viermi, s-a demonstrat deja că tratamentele medicamentoase ar creşte speranţa de viaţă, dar până în prezent, singurul mijloc de mărire a duratei de viaţă la mamifere era restricţia calorică.

Echipe de la trei laboratoare americane – Universitatea San Antonio din Texas, Universitatea Ann Arbor din Michigan şi Jackson Laboratory din Maine – au efectuat în paralel experienţe pe aproximativ 2.000 de cobai, pe care i-au hrănit cu alimente care conţineau rapamicină. Crearea acestor alimente a luat ceva timp, ceea ce a întârziat începerea tratamentului, cobaii fiind mai bătrâni decât au prevăzut la început cercetătorii – douăzeci de luni, echivalentul a aproximativ şaizeci de ani la om. Incidentul a relevat eficienţa rapamicinei asupra unei populaţiei de o anumită vârstă. În raport cu şoarecii care nu au fost supuşi tratamentului, speranţa de viaţă a celor hrăniţi cu rapamicină a crescut până la 14 %. La cobaii de douăzeci de luni, speranţa de viaţă a crescut uimitor, cu 28 % la masculi şi cu 38 % la femele.

Una din ipotezele avansate este că rapamicina ar reproduce efectele unui regim hipocaloric. Cu toate acestea, remarcă directorul de la Jackson Laboratory, David Harrisson, niciun cobai nu a scăzut în greutate în timpul experienţei şi, în general, un regim hipocaloric funcţionează mai bine la subiecţii tineri.

În urma acestei descoperiri, problema care se pune este evident legată de prelungirea duratei de viaţă la om. Cercetătorii previn asupra faptului că, în această fază, ar fi periculos să se facă vreun experiment. Folosirea rapamicinei pentru a mări durata de viaţă ar ridica unele probleme din cauza proprietăţilor sale imunodepresive, care măresc sensibilitatea la infecţii. Dozajul este de asemenea o problemă, deoarece o doză normală de rapamicină la om este de 2-5 miligrame pe zi, cu mult sub cea administrată cobailor.AGERPRES/(Elena Dumbravă)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
FDA a inceput procedura de evaluare in regim de urgenta in vederea inregistrarii Perjeta in tratamentul cancerului mamar incipient HER2-pozitiv, inainte de interventia chirurgicala Administratia Statelor Unite pentru Alimente si Medicamente (FDA) a acceptat cererea depusa de Roche pentru extinderea indicatiei de utilizare a Perjeta (pertuzumab), ca tratament neoadjuvant, inainte de interventia chirurgicala, la pacientii cu cancer mamar incipient HER2-pozitiv. FDA a inceput procedura...
Un medicament preventiv eficient împotriva SIDA ar trebui oferit pe scară largă (studiu) Londra, 10 sep /Agerpres - Un antiretroviral testat ca tratament preventiv la homosexualii cu risc de HIV/SIDA s-a dovedit deosebit de eficient şi ar trebui sa facă parte din metodele standard de prevenire pentru bărbaţii cu risc de infecţie, potrivit unui studiu intitulat PROUD publicat în revista britanică...
Oamenii de ştiinţă au descoperit biochimia procesului de îmbătrânire Una dintre cele mai mari enigme ale biologiei este legată de felul în care îmbătrânesc celulele, iar o echipă internaţională de oameni de ştiinţă, colaborând sub coordonarea Universităţii din Newcastle, în nord-estul Angliei, anunţă că a descoperit răspunsul la această problemă, informează cotidianul...
Medicament pentru slăbit care 'păcăleşte corpul' acţionând ca 'un aliment imaginar', creat în SUA Un medicament care acţionează ca un "aliment imaginar" şi ajută la arderea grăsimilor, frânează creşterea în greutate, reduce colesterolul şi controlează conţinutul de zahăr din sânge a fost creat de o echipă de medici din SUA şi testat cu bune rezultate pe şoareci, transmite EFE.
Stilul vegan - un mod de viaţă Într-o lume în care suntem cu toţii pe fugă, în care mâncăm de multe ori haotic, negândindu-ne la urmări şi punându-ne singuri în pericol sănătatea, există şi oameni care au decis să aleagă un stil de viaţă sănătos, care îi poate defini din toate punctele de vedere.
Bătrâneţea începe la 27 de ani, pe fundalul scăderii capacităţilor mentale Capacităţile mentale ajung la apogeu în jurul vârstei de 22 de ani, iar după vârsta de 27 de ani intră în declin, perioadă în care începe şi procesul de îmbătrânire, conform unui studiu realizat la Universitatea din Virginia şi publicat în revista Neurobiology Of Ageing, informează cotidianul britanic...