Cele mai citite
 


Iaşi: Elevii au mărşăluit pe străzi împotriva consumului de etnobotanice
luni, 11 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Peste 400 de elevi de liceu şi studenţi au mărşăluit, sâmbătă, pe arterele principale ale Iaşiului, pentru a atrage atenţia asupra efectelor nocive ale substanţelor cu efect halucinogen, cunoscute şi sub denumirea de plante etnobotanice.
Tinerii au parcurs cei câţiva kilometri dintre Rond Copou şi Fundaţie, sperând că astfel colegii şi prietenii lor nu vor cădea pradă plantelor comercializate în "magazinele de vise". Marşul face parte din proiectul "Contează ce şi cum visezi!", lansat de elevii voluntari de la Clubul IMPACT VASILIADA al Colegiului Agricol şi de Industrie Alimentară "Vasile Adamachi" Iaşi.
"Ne dorim ca astfel să sensibilizăm opinia publică şi factorii decidenţi pentru a stopa consumului de substanţe etnobotanice, fapt care a devenit un adevărat fenomen în rândul tinerilor. Totodată, astfel marcăm şi Săptămâna Voluntariatului", a declarat profesoara Carmen Filoti.
Acestora li s-a alăturat şi medicul-deputat Tudor Ciuhodaru, iniţiatorul mai multor proiecte legislative privind combaterea acestui nou fenomen.
"Acest proiect trebuie dezvoltat, iar specialiştii în domeniu trebuie să meargă din şcoală în şcoală pentru a explica tinerilor la ce riscuri se expun în cazul în care consumă astfel de produse. Dacă prima iniţiativă legislativă depusă de mine în plenul Parlamentului se promulga la timp, nu se ajungea la un număr atât de mare de consumatori de plante etnobotanice. Lucrurile mai pot fi rezolvate dacă stabilim o politică naţională antidrog pentru că trebuie să recunoaştem, fie că ne place sau nu, fenomenul abuzului de substanţe cu efect halucinogen va continua atât timp cât nu avem o legislaţie adecvată", a spus medicul deputat Tudor Ciuhodaru.
Potrivit statisticilor, consumul de droguri începe de la vârste timpurii, sub 14 ani - 13%, 14-15 ani - 10%, 16-17 ani - 41,3%. Accesibilitatea drogurilor este ridicată în locurile de petrecere a timpului liber, precum discoteci, baruri, etc. De asemenea, 23,4% dintre adolescenţii de clasa a XII-a au menţionat că pot procura uşor plantele cu efect halucinogen în astfel de locuri, iar 17,8% susţin că este chiar foarte uşor, în timp ce la petrecerile cu prietenii 18% au declarat că le pot procura în aceste locuri uşor, iar 12,8% - foarte uşor. AGERPRES/(AS - Daniela Malache)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: O studentă s-a drogat cu etnobotanice pentru a putea dormi O studentă a fost adusă la Unitatea de Primire a Urgenţelor ''Sfântul Ioan'' din Iaşi în stare gravă, după ce a consumat plante etnobotanice, pentru a reuşi să adoarmă, după mai multe zile de nesomn.
Iaşi: Medicii propun un control riguros al importurilor, pentru a stopa fenomenul etonobotanicelor Medicii ieşeni spun că după interzicerea comercializării produselor etnobotanice,?117 persoane au necesitat îngrijiri medicale la Spitalul Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi, motiv pentru care vor să propună MAI şi Ministerului Agriculturii un control riguros al importurilor.
Iaşi: Specialiştii avertizează asupra creşterii numărului celor care consumă etnobotanice Autorităţile şi societatea civilă ar trebui să se implice mai mult pentru stoparea creşterii numărului consumatorilor de plante cu efect halucinogen, cunoscute sub numele de plante etnobotanice, consum care a devenit un adevărat fenomen în rândul elevilor şi studenţilor, susţin reprezentanţii Centrului...
Doctorul deputat Tudor Ciuhodaru a lansat campania 'Ia'şi aruncă drogurile' Doctorul Tudor Ciuhodaru, coordonatorul Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi a lansat, luni, la liceul Emil Racoviţă, campania 'Ia'şi aruncă drogurile' care vizează închiderea magazinelor de etnobotanice din municipiu.
Iaşi: Intoxicaţi cu etnobotanice la un concert Mai mulţi studenţi din Iaşi au ajuns, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în stare gravă la Spitalul Clinic de Urgenţe 'Sfântul Ioan', după ce s-au intoxicat cu plante etnobotanice inhalate în timpul unui concert.
Iaşi: 30 de tineri ajunşi la spital în ultima lună în urma consumului de plante etnobotanice Plantele etobotanice şi consumul acestora în locul ţigărilor de la tarabă au adus, în doar o lună de zile, în spital, aproape 30 de tineri din Iaşi, susţin medicii.