Cele mai citite
 


Nouă combinaţie de două medicamente, eficientă împotriva obezităţii (studiu)
luni, 11 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Probleme cu greutatea
 

Persoanele supraponderale sau obeze care au luat o combinaţie de două medicamente existente pe piaţă au slăbit de două ori mai mult decât cele care au recurs la pastile de slăbire, arată un studiu ce va apărea luni în revista The Lancet, menţionat de AFP.

Studiul, finanţat de laboratorul Vivus, a urmărit să stabilească eficacitatea asocierii a două substanţe active, fentermina (inhibitor al poftei de mâncare), cel mai prescris medicament în Statele Unite pentru cure de slăbire de scurtă durată, şi topiramatul (Topamax), un anticonvulsiv. Topiramatul şi-a demonstrat eficienţa la pacienţi supraponderali sau obezi care suferă de diabet de tip 2, dar, luat singur, poate avea efecte secundare printre care tulburări cognitive şi psihiatrice.

Testul clinic, numit 'Conquer', a fost realizat din noiembrie 2007 până în iunie 2009, pe 2.487 adulţi supraponderali sau obezi, în 93 de centre din Statele Unite. Pacienţii au fost împărţiţi în trei grupuri. Alături de regim şi schimbarea modului de viaţă, 498 pacienţi au primit în fiecare zi o combinaţie de 7,5 mg de fentermină şi 46 mg de topiramat; al doilea grup, de 995 pacienţi, a fost tratat cu 15 mg de fentermină şi 92 mg de topiramat şi ultimul, de 994 persoane, a primit doar pastile placebo (fără substanţă activă).

La capătul a 13 luni de tratament, grupul care primise pastile placebo pierduse în medie 1,4 kg, faţă de 8,1 kg cât slăbise grupul tratat cu combinaţia fentermonă - topiramat în doze mici şi 10,2 kg, pacienţii care luaseră aceeaşi combinaţie, dar în doze mai mari.

Cu pastilele placebo, 21% dintre pacienţi au cântărit cu 5% mai puţin, faţă de 62% dintre pacienţii trataţi cu asocierea fentermină - topiramat în doze mici şi 70% dintre cei care primiseră aceeaşi combinaţie, dar în doze mai mari.

S-au constatat îmbunătăţiri şi în privinţa problemelor cauzate de hipertensiune, diabet şi lipide la persoanele care au luat combinaţia de două medicamente. Asociaţia fentermină - topiramat a fost în general bine tolerată, principalele efecte secundare fiind senzaţia de uscăciune a gurii, constipaţie şi furnicături. S-au constatat totuşi mai multe efecte secundare cognitive şi psihiatrice la grupul care a luat doze mai puternice din cele două medicamente.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Regimurile de slăbire sunt incriminate într-un raport realizat de specialişti francezi Regimurile alimentare sunt serios incriminate de o echipă de medici, într-un raport publicat joi şi citat de cotidianul Le Parisien.
Prof. univ. Nicolae Hâncu: Pentru prima dată în istoria omenirii sunt 1,3 miliarde de supraponderali Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care evidenţiază că la nivel mondial există o "epidemie de obezitate", o boală cronică, deşi nu este recunoscută, în prezent, ca atare, chiar...
6 reguli de aur ale unei cure de slabire eficiente Dupa saptamani de diete si restrictii alimentare, iti faci curajul sa te urci pe cantar doar ca sa descoperi ca nu s-a schimbat mai nimic? Capcana oricarui regim de slabit o reprezinta bine-cunoscutul „efect yo-yo” care se produce atunci cand kilogramele pierdute cu rapiditate se depun la...
Untura de peşte nu foloseşte la slăbit, spun experţii Acizii graşi omega-3, care se găsesc în somon, de exemplu, nu ajută la slăbire, însă sunt benefici pentru inimă.?Deşi studiile desfăşurate pe animale au arătat că untura de peşte poate facilita pierderea în greutate, cercetările pe om au demonstrat contrariul, arată un studiu publicat în American Journal...
Un tratament experimental împotriva obezităţii testat pe maimuţe Un tratament experimental, care împiedică alimentarea cu sânge a celulelor adipoase, testat pe maimuţele obeze, le-a ajutat să piardă în medie 11% din greutate în patru săptămâni, ceea ce deschide calea aplicării acestei terapii în cazul oamenilor, potrivit unui studiu publicat în revista americană Science...
Prof. Mencinicopschi atrage atenţia asupra dietelor pentru slăbit Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti, a subliniat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că dietele pentru slăbit trebuie urmate cu mare atenţie.