Cele mai citite
 


A murit criticul de film Alex Leo Şerban
marţi, 12 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Criticul de film Alex Leo Şerban s-a stins din viaţă în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, după o grea suferinţă, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş", au declarat surse medicale sâmbătă pentru AGERPRES.
Alex. Leo Şerban, critic de film, eseist, prozator, traducător şi artist vizual, s-a născut la 28 iunie 1959 la Bucureşti.
A absolvit Facultatea de limbi şi literaturi străine din cadrul Universităţii din Bucureşti în 1983, a fost bursier al Ministerului Culturii francez (1992), "International Visitor" în SUA (1996) şi bursier GE/NEC (2003-2004).
Începând cu 1982, este prezent cu eseuri, poezie, proză, traduceri în majoritatea publicaţiilor culturale româneşti (Secolul 20, România literară, Luceafărul, Contrapunct, Litere, Arte & Idei, Lettre internationale, Idea etc.) şi în câteva străine (Cahiers du cinema, Cover Magazine, Film Comment). Colaborează la Elle, Idei în dialog, Libertatea, Observator cultural, Suplimentul de cultură, Ziarul de duminică.
A fost singurul critic român invitat în emisiunea Double Je a lui Bernard Pivot (2004), realizator şi moderator al emisiunii Fotograme de pe TVR Cultural (2005-2006), conferenţiar la Lincoln Center, la Universităţile Umea, Humboldt, Pittsburgh şi la Teatrul Naţional din Bucureşti.
A prezentat Retrospectiva Lucian Pintilie de la Londra (2004), curatoriat şi prezentat Festivalul de film românesc Romanian Cinema: A Journey organizat de ICR Londra (2007) şi retrospectiva Shining Through a Long, Dark Night de la Lincoln Center (2008).
A fost membru în boarduri (Centrul Soros Bucureşti, Consiliul Europei Strasbourg, Fundaţia ProHelvetia, EuroArt etc.) şi în juriile mai multor festivaluri de film (FIPRESCI: Londra, Lisabona, Salonic; TIFF, DaKINO, Alter/Native, Anonimul; preşedinte al juriului la Festivalul de film experimental de la Baia Mare etc.), iar în perioada 2007-2010 a fost consilierul de selecţie al Festivalului Filmului European.
În ianuarie 2008 a fost ales - în urma unui sondaj pe site-ul www.cinemagia.ro - "Criticul de film preferat al cinefililor români".
A fost primul beneficiar al Marelui Premiu pentru Jurnalism cultural acordat de Fundaţia "Timpul" (2008).AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Medicul Adrian Streinu-Cercel împlineşte 60 de ani Medicul Adrian Streinu-Cercel s-a născut la 30 august 1956 în comuna Şipote (Orbeni), judeţul Bacău. A absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie a Universităţii "Carol Davila" din Bucureşti (1976-1982). Doctor în medicină (1999). Diplomat în Management Medical ACODESS (Rennes, Franţa, 1991). A urmat...
50 de ani de la moartea medicului Marius Nasta Medicul Marius Nasta, membru titular al Academiei Române (1955) s-a născut la 4 decembrie 1890. Şi-a făcut studiile liceale şi pe cele medicale (1908-1918) la Bucureşti, după care şi-a continuat pregătirea în Franţa şi SUA. Este unul dintre fondatorii şcolii române de ftiziologie, a întreprins cercetări...
120 de ani de la naşterea medicului Iuliu Niţulescu Medicul Iuliu Niţulescu, membru titular al Academiei Române, s-a născut la 6 august 1895, la Piatra Neamţ. A făcut studiile liceale la Bârlad, apoi cursurile Facultăţii de Medicină din Iaşi. Beneficiar al unei burse ''Rockefeller'' şi-a continuat specializarea în probleme de nutriţie în SUA (1927-1929)...
INTERVIU Streinu-Cercel: Un virus ca Ebola poate să ajungă în România în 12 ore; asta nu înseamnă însă că vom avea Managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel, spune, într-un interviu acordat AGERPRES, că România este cel puţin la fel de bine pregătită ca oricare alt stat occidental în ceea ce priveşte Ebola.
95 de ani de la naşterea medicului Nicolae Cajal Medicul Nicolae Cajal, preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (1994-2004), membru titular al Academiei Române, s-a născut la 1 octombrie 1919, la Bucureşti, unde a absolvit Facultatea de Medicină, devenind doctor în medicină şi farmacie (1946); doctor docent (1959).