Cele mai citite
 


Abuzul de şedinţe de bronzare la solar creşte semnificativ frecvenţa cancerului de piele (studiu)
marţi, 12 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Dermatologie
 

Cancerul de piele este foarte frecvent în Elveţia. Expunerea excesivă la razele ultraviolet este principala cauză. În afara razelor solare, un rol important îl joacă şedinţele de bronzare la solar, scrie site-ul lesquotidiennes.com.

Elveţia deţine un nedorit record european în privinţa numărului de cancere de piele. În afara expunerii la raze ultraviolete solare, recurgerea abuzivă la solar pentru bronzare artificială este una din cauzele majore ale melanoamelor pielii.

Studiul, publicat în ultimul buletin al Oficiului federal pentru sănătate publică (OFSP), arată că aproape o elveţiancă din două şi un elveţian din patru au fost deja la solar. Aproape 10% din populaţie se expune regulat la 'soarele artificial', mai ales tinerii.

În fiecare an, Elveţia înregistrează 22 de noi cazuri de melanoame ale pielii la 100.000 de locuitori, ceea ce o situează pe primul loc dintr-o listă de 40 de ţări europene. La nivel mondial, Elveţia se află după Australia şi Noua-Zeelandă.

Cancerele cutanate care nu duc la moarte sunt mult mai frecvente decât melanoamele: 160 de cazuri pe an la 100.000 de locuitori, adică 12.000 în întreaga Elveţie, arată OFSP. La tineri, melanomul este unul din cele mai frecvente tipuri de cancer. În ultimii 20 de ani, frecvenţa melanoamelor s-a dublat în Elveţia. În rândul persoanelor de sub 50 de ani, creşterea şi frecvenţa sunt mult mai ridicate la femei decât la bărbaţi. La persoanele de peste 70 de ani, tendinţa este inversă.

Se presupune că una din cauzele îmbolnăvirilor este comportarea elveţienilor în timpul concediilor şi vacanţelor: aceasta s-a modificat de multă vreme, locuitorii din ţara cantoanelor expunându-se puternic la razele UV în week-end-uri şi în desele vacanţe în care fac plajă. În plus, elveţienii merg la solar ca să compenseze perioadele friguroase şi întunecate.

Pe baza acestui studiu, OFSP arată că orice recurgere la solar prezintă un potenţial risc pentru sănătate. Persoanele care au o piele de tip I (cea mai deschisă la culoare) ar trebui să renunţe total la solar, lucru de care nu prea se ţine seama, constată OFSP.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cafeina poate preveni cancerul de piele (studiu) Cafeina poate preveni unele forme de cancer de piele, arată un studiu realizat pe şoareci, care explică mecanismul de protecţie la nivel molecular, informează AFP.
FABC şi Societatea de Dermatologie vor un proiect de lege prin care cancerul să fie considerat boală profesională Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi Societatea de Dermatologie vor să iniţieze un proiect de lege prin care cancerul de piele să fie considerat boală profesională.
Soarele - pericol pentru piele și ochi! Radiațiile solare sunt cauza principală pentru cancerul de piele, cancerele de ochi și cataractă Odată cu venirea primăverii ne bucurăm de apariția soarelui și salutăm vremea bună, care ne permite să petrecem mai mult timp în aer liber. Dar trebuie să avem în vedere faptul că în această...
Puteţi preveni cancerul de piele protejându-vă de soare în primii 20 de ani de viaţă Chiar dacă soarele şi transferul genetic favorizează tot mai des apariţia cancerelor de piele, diagnosticarea timpurie a afecţiunii ajută la creşterea şanselor de vindecare.
Vaccin experimental împotriva melanomului, în curs de cercetare în SUA Un vaccin foarte personalizat, care poate stimula un răspuns imun din partea persoanelor cu melanom avansat, a fost descoperit de un grup de cercetători americani, care au publicat un studiu preliminar pe această temă în revista Science, informează online health.usnews.com.
Dr. Mihaela Leventer: Melanomul depistat în fază incipientă are şanse de vindecare Melanomul depistat în faza incipientă are şanse de vindecare, a declarat marţi dr. Mihaela Leventer, la lansarea cărţii 'Să înţelegem melanomul', ediţia 2012, cu ocazia marcării Zilei Melanomului în România de Societatea Română de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală (SRMEDCC)...