Cele mai citite
 


Dulcea soartă a medicilor care dopează sportivii
luni, 6 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stresul, Stiri, Nutritie
 

Berlin, 6 iul /Agerpres/ - Atunci când cicliştii de performanţă se dopează ei îşi riscă cariera, însă nu acelaşi lucru se poate spune şi despre medicii care câştigă masiv din astfel de manipulări şi care, folosind nişte porţite juridice, practică în continuare ca şi cum nimic nu s-a întâmplat, comentează publicaţia germană Stern.

Bernhard Kohl (27 de ani), cel mai bun ciclist căţărător de la Tour de France 2008 şi al treilea din clasament, a fost depistat în toamna trecută pozitiv cu CERA (substanţă pentru dopaj sanguin) la un nou control al probelor prelevate în perioada turului Franţei, în mai anul trecut el recunoscând că se dopa şi declarând că se retrage din sportul de performanţă, ştiind că va fi descoperit pozitiv. Kohl afirma însă că nu poate înţelege cum de medicii implicaţi în dopări îşi fac în continuare treaba nederanjaţi, în timp ce el primeşte ''castane în cap''. Kohl nu doreşte însă să dea numele medicilor respectivi, de teama disputelor juridice, spune el, aşa că unii din foştii săi medici sunt şi acum prezenţi în echipa celui de-al 96-lea tur, care a luat startul sâmbătă, la Monaco.

Riscurile dopajului sunt într-adevăr inegal repartizate. Un atlet primeşte o interdicţie de doi ani la prima abatere de acest gen, conform regulilor agenţiei internaţionale anti-doping (WADA) iar la o a doua abatere o interdicţie de cel puţin patru ani, ceea ce este echivalent cu sfârşitul carierei. Medicii însă, pentru care doparea sportivilor este o afacere profitabilă, abia dacă au a se teme de vreo consecinţă. Ginecologul spaniol Eufemiano Fuentes, maestru al dopingului sanguin sistematic, câştiga conform unor surse circa 35.000 de euro pe pacient pe sezon, la o razie de acum trei ani fiind descoperite în cabinetul său preparate pentru dopaj şi sute de pachete de sânge. Cu toate acestea, doctorul lucrează şi azi, fără a i se fi clintit un fir de păr, la un centru medical de pe insula de vacanţă Gran Canaria. Şi în Germania, astfel de medici o duc se pare la fel de bine, aşa cum o dovedeşte cazul lui Til Steinmeier, fost medic la Clubul Sportiv din Hamburg (cel de-al treilea cel mai mare club sportiv din Germania, n.red.) şi la echipa de ciclo-cross Stevens, între timp desfiinţată. Steinmeier este bănuit că le-a făcut rost mai multor atleţi de doze de Epo (hormonul eritropoietină - implicat în producerea de eritrocite, responsabile pentru transportul oxigenului de la plămâni la muşchi şi prin aceasta pentru creşterea capacităţii atletului, n.red.) şi că a manipulat ca medic de competiţie testele doping. În iunie 2008, el a acceptat plata unei amenzi în valoare de 39.000 de euro, dar numai ca să fie lăsat în pace, spunea el. Acum, medicul practică liniştit în continuare în cabinetul său din centrul Hamburgului.

Urban Wiesing, şeful Comisiei Centrale pentru Etică al Camerei Federale a Medicilor, arăta că legislaţia germană este prea relaxată şi permite multe portiţe, el fiind de părere că statul ar trebui să înceapă să se implice în chestiune. Pentru a retrage autorizaţia unui medic criteriile sunt laxe, trebuind dovedite în cazul respectivilor doctori, conform regulamentului federal al medicilor, că aceştia se fac vinovaţi de ”caracter nedemn şi iresponsabil”. În astfel de cazuri poate fi de ajutor de regulă o recomandare a camerei medicilor. Celebru este cazul medicilor Andreas Schmid şi Heinrich Lothar din Freiburg, foşti medici ai echipei cicliste a T-Mobile, implicaţi în dopare cu sânge propriu şi medicamente şi împotriva cărora nu s-a luat nicio măsură până acum. Schmid a pus în pericol chiar viaţa unui sportiv, Patrick Sinkewitz, căruia i-a reinjectat în 2006 sânge propriu prelevat mai înainte, acesta dezvoltând cheaguri şi putând provoca un şoc septic, spun experţii din comisia medicală care cercetează cazul. Heinrich, care este reprezentat de un specialist în dreptul prostituţiei, este acum se pare angajat la o firmă germană de ciclism sportiv, lucrând la filiala americană a companiei. Schmid lucrează la o clinică din sudul Germaniei şi primeşte pacienţi doar cu programare. AGERPRES/(Tiberiu Cristian Clujeanu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Astmul, o afecţiune des întâlnită în rândul înotătorilor olimpici Înotătorii, în special cei care practică înotul de performanţă, sunt mai predispuşi să aibă astm decât competitorii altor sporturi de apă, potrivit unui nou studiu referitor la sportivii olimpici, citat de Reuters.
'Fundeni Challenge 2012', la prima ediţie Autorităţi, sportivi de performanţă, cadre medicale şi publicul larg au făcut echipă pentru sănătate şi au îmbrăcat tricoul 'Iubeşte viaţa!', îndemnul principal al evenimentului Fundeni Challenge, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Clinic Fundeni.
Sportivii de performanţă trăiesc cu 40 la sută mai mult decât oamenii obişnuiţi (studiu) Sportivii de performanţă, care efectuează antrenamente foarte exigente, trăiesc cu 40 la sută mai mult decât oamenii obişnuiţi şi prezintă un risc mai mic de mortalitate la bolile cardiovasculare şi cancer, arată un studiu realizat de Universitatea din Zaragoza, citat de agenţia spaniolă EFE.
Mariana Câmpeanu, ministrul muncii: Trebuie să găsim pentru sportivi o formă de contract diferită de cel clasic Ministrul Muncii Mariana Câmpeanu a pus accent pe protecţia sportivului, prin intermediul unui contract care să cuprindă asigurările de pensie, sănătate, şomaj şi accidente, în alocuţiunea sa de la Conferinţa ''Sportul românesc - momentul zero'', găzduită joi de sediul MTS.
Carmen Tocală:Înainte de a ne gândi la performanţă, trebuie să ne gândim la dezvoltarea copiilor Secretarul de stat al MTS, Carmen Tocală, prezentă la conferinţa ''Sportul românesc - momentul zero'', a opinat că finanţarea sportului a avut ca obiectiv principal câştigarea de medalii, fiind neglijată atragerea copiilor către mişcare şi sport, baza piramidei de selecţie pentru sportul de performanţă...
Ciclism: Afacerea Puerto - Doctorul Fuentes apără "dopajul terapeutic" Medicul spaniol Eufemiano Fuentes, principalul acuzat în procesul pentru dopaj Puerto, a apărat joi, în paginile cotidianului sportiv Marca, practica "dopajului terapeutic" pentru "protejarea sănătăţii pacienţilor".