Cele mai citite
 


Îngrăşămintele cu azot costă scump sănătatea europenilor (studiu)
marţi, 12 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Efectele nocive ale excesului de azot, emis în principal de agricultură, asupra sănătăţii oamenilor şi asupra mediului antrenează costuri de până la 320 de miliarde de euro la scară europeană, mai mult decât dublul beneficiilor din agricultură, potrivit unui studiu dat publicităţii în timpul unei conferinţe internaţionale în capitala Scoţiei, Edinburgh.
Evenimentul a reunit 200 de cercetători din 21 de ţări, care propun un diagnostic şi căi de acţiune pentru a reduce excesele de azot şi impactul acestora asupra apei, aerului, solurilor, ecosistemelor şi efectului de seră, relatează AFP.

Inventarea îngrăşămintelor azotate la începutul secolului XX a revoluţionat agricultura, îmbunătăţind randamentul şi calitatea. Dar, în paralel, azotul din mediul înconjurător a crescut de două ori pe plan mondial şi de peste trei ori în Europa. Peste 10 milioane de europeni sunt expuşi la niveluri de azot (nitraţi) în apă care depăşesc pragurile regulamentare, cu risc de cancer crescut dacă se bea regulat.

Nitraţii antrenează fenomenele algelor verzi şi 'zonelor moarte' de-a lungul coastelor bretane, în Mările Nordului, Adriatică şi Baltică. Poluarea cu azot a aerului provocată de agricultură, industrie şi circulaţie contribuie la emisia de particule care reduc speranţa de viaţă cu mai multe luni pe o mare parte din Europa continentală.

Cercetătorii recomandă mai multe acţşiuni. În transporturi, ei cer să se renunţe la utilizarea vehiculelor poluante şi la călătorii lungi cu maşina. În agricultură, preconizează o schimbare a practicilor. Reducerea consumului de proteine animale - care depăşeşte 70% din recomandările nutriţionale - ar avea un impact semnificativ. 80% din azotul utilizat în agricultură ar fi de fapt folosit pentru producerea hranei pentru animale, notează studiul.

'Aproape jumătate din populaţia mondială depinde de îngrăşăminte cu azot sintetic utilizate pentru producţia alimentară', subliniază un specialist de la centrul de ecologie din Edinburgh. 'Soluţiile includ o utilizare mai eficace a îngrăşămintelor minerale şi organice (gunoi de grajd, compost etc) şi opţiuni alimentare vizând un consum moderat de carne'. AGERPRES/(Mariana Ionescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Când kilogramele în plus se acumulează, speranţa de viaţă se reduce (studiu) Persoanele supraponderale pierd în medie un an din speranţa de viaţă, un tribut greu, care creşte odată cu numărul de kilograme şi poate ajunge chiar la zece ani în cazul persoanelor cu obezitate severă, relevă un studiu amplu, publicat joi în revista "The Lancet" şi citat de agenţia France Presse (AFP)...
Speranţa de viaţă a crescut spectaculos în ultimul secol /studiu/ Longevitatea oamenilor a crescut atât de rapid de-a lungul ultimului secol încât vârsta de 72 de ani de acum poate fi echivalată cu cea de 30 la nivelul anului 1900, relevă un nou studiu citat de CNBC şi Financial Times.
Regimul mediteranean înseamnă doi ani de viaţă în plus (studiu) Adoptarea regimului mediteranean se traduce printr-o speranţă de viaţă mai lungă, având şi un efect benefic asupra sănătăţii cardiovasculare, relatează joi passionsante.be.
Celulele canceroase pot fi ţintite prin proteine create prin tehnici de bioinginerie (studiu) O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford a folosit o proteină creată în laborator pentru direcţionarea spre tumori a medicamentelor necesare chimioterapiei, în speranţa creării unor "rachete ghidate" care să vizeze strict celulele canceroase, studiile sale fiind publicate în luna iunie în...
Sportivii de înaltă performanţă au o speranţă de viaţă cu 7 ani mai mare faţă de restul populaţiei (studiu francez) Sportivii de înaltă performanţă au o speranţă de viaţă net superioară faţă de restul populaţiei, relevă un studiu al cercetătorilor francezi, potrivit AFP.
O toxină din veninul şarpelui cu clopoţei este eficientă împotriva cancerului, potrivit unui studiu brazilian O substanţă extrasă din veninul şarpelui cu clopoţei ar putea mări speranţa de viaţă a pacienţilor care suferă de cancer de piele, potrivit unor experimente braziliene realizate, pentru moment, pe şoareci de laborator, semnalează EFE.