Cele mai citite
 


Liderii coaliţiei au cerut mobilizarea deputaţilor pentru a respinge mutarea CNAS sub control parlamentar
marţi, 12 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Liderii coaliţiei de guvernare au atras, luni, atenţia, asupra faptului că deputaţii care susţin Guvernul trebuie să se mobilizeze pentru a respinge trecerea Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) sub controlul Parlamentului, aşa cum votase Senatul săptămâna trecută.
"S-a discutat despre necesitatea ca deputaţii să se mobilizeze pentru respingerea propunerii de trecere a CNAS sub control parlamentar. Coaliţia nu este de acord cu acest demers, pentru că nu este normal ca Guvernul să răspundă pentru serviciile de sănătate, iar Parlamentul să controleze instituţia care gestionează fondurile pentru sănătate", a declarat, pentru AGERPRES, deputatul minorităţilor naţionale Ovidiu Ganţ.
Senatorii au adoptat, miercurea trecută, o propunere legislativă prin care CNAS devine instituţie publică autonomă sub control parlamentar.
Astfel, Parlamentul va fi instituţia care va numi preşedintele CNAS, din rândul membrilor Consiliului de Administraţie al Casei, la propunerea comisiilor parlamentare de specialitate, pentru un mandat de 7 ani, instituindu-se totodată obligativitatea ca reprezentanţii Casei să prezinte anual Parlamentului un raport de activitate.
În ceea ce priveşte numirea celorlalţi membri ai CA al CNAS - trei dintre aceştia sunt numiţi de primul-ministru, la propunerea ministrului Sănătăţii, a celui al Muncii şi a celui al Finanţelor, patru sunt desemnaţi de partidele politice parlamentare, la propunerea Parlamentului, opt membri sunt propuşi de confederaţiile patronale şi sindicale, iar doi sunt numiţi de comisiile de specialitate din Parlament, la propunerea Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice.
În sistemul actual, CNAS este condus de un consiliu de administraţie, care are reprezentanţi din partea Guvernului, a sindicatelor, patronatelor şi societăţii civile, cu un preşedinte numit de primul-ministru.
Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, s-a exprimat de mai multe ori pentru trecerea CNAS în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii.
Recent, Guvernul, la propunerea MS, a decis sistarea finanţării de la CNAS pentru 67 de spitale de dimensiuni reduse, din toată ţara, începând cu 1 aprilie. AGERPRES/(AS - Claudiu Zamfir)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Preşedinte CNAS: Sperăm ca într-o săptămână noul formular de reţetă fracţionat să devină operaţional Preşedintele CNAS, Radu Ţibichi, şi-a manifestat speranţa joi ca, într-o săptămână, noul formular de reţetă electronică fracţionată să devină operaţional, astfel încât pacienţii cu boli cronice cărora li se prescriu medicamente pentru trei luni să poată ridica lunar, din farmacii, tratamentul.
Preşedintele CNAS: Nu voi lua în considerare dosarele de hepatită făcute în laboratoarele din afara listei Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a anunţat, miercuri, că nu va aproba spre decontare dosarele pacienţilor cu hepatită ale căror testări sunt făcute în alt laborator decât cele 50 anunţate oficial.
Preşedintele CNAS: Guvernul a introdus un medicament pentru boli rare pe lista de compensate şi gratuite Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a anunţat, miercuri, că pe lista medicamentelor compensate şi gratuite adoptată marţi de Guvern se află şi o moleculă pentru boli rare.
UPDATE Preşedintele CNAS a demisionat Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a demisionat, a declarat luni, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al CNAS Mihaela Tănase.
Orban: Ministrul Sănătăţii şi preşedintele CNAS, chemaţi săptămâna viitoare la audieri în Parlament Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, vor fi audiaţi săptămâna viitoare în Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor pe tema funcţionării cardului de sănătate, a declarat, marţi, liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban.
Guvernul a aprobat trecerea CNAS în coordonarea Ministerului Sănătăţii Guvernul a aprobat miercuri trecerea Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) în coordonarea Ministerului Sănătăţii, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean.