Cele mai citite
 


Produsele alimentare ale unor branduri de top destinate sugarilor conţin arsenic şi alte toxice (studiu)
marţi, 12 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Mama si copilul
 

Cantităţi mici de arsenic şi alte toxine care se află în sol se regăsesc în ingredientele folosite în produsele alimentare ale unor firme de top destinate sugarilor şi copiilor mici. Producătorii insistă că aceste cantităţi sunt atât de scăzute încât nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Dar oamenii de ştiinţă cer eliminarea substanţelor chimice din produsele fabricate în masă şi consumate de milioane de copii, relatează Daily Mail.

Cele mai importante branduri - Organix, Hipp, Nestle, Holle - au fost testate de cercetători suedezi de la Institutul Karolinska din Stockholm. În mod alarmant, produsele acestor firme pot conţine cantităţi mari de elemente toxice, precum arsenic, cadmiu, plumb şi uraniu, provenind mai ales din materiile lor prime, se arată în studiul publicat în Journal of Food Chemistry.

'Aceste elemente trebuie menţinute la un nivel minim absolut în produsele alimentare destinate consumului de către copii. Concentraţiile mari de arsenic din alimentele pe bază de orez sunt de interes special', atrag atenţia cercetătorii.

Arsenicul este cunoscut ca otravă, dar este asociat şi cu dezvoltarea unor tipuri de cancer. Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară are în vedere să stabilească noi limite pentru arsenic în alimente, în special în cele pentru sugari şi copiii mici.

Contaminarea culturilor cu arsenic este o problemă cunoscută, asociată cu utilizarea de pesticide în trecut. Alte metale şi toxine produse de industria grea îşi găsesc şi ele drum în sol şi alimente. Echipa suedeză afirmă că nivelurile toxinelor au fost măsurate în micrograme, o milionime de gram. Cantităţile găsite au fost mai mari decât în laptele matern, dar fără să depăşească limitele de siguranţă existente. Cu toate acestea, există necesitatea de a revizui aceste niveluri pentru a oferi siguranţa că dezvoltarea copiilor este protejată.AGERPRES/(Mariana Ionescu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cât de toxice sunt rujurile de buze? (studiu) O echipă de cercetători californieni a descoperit prezenţa unor metale grele toxice (aluminiu, mangan, crom) în 32 rujuri şi flacoane cu luciu de buze cumpărate din comerţ. Constatarea nu este nouă: în 2007, un studiu pusese în evidenţă prezenţa acestora în rujuri, relatează 7sur7.be.
Laptele matern pare să reducă riscul de leucemie al copiilor Alăptarea timp de cel puţin şase luni reduce cu 19 % riscul de a dezvolta leucemie în copilărie, relevă un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Haifa din Israel.
Nou studiu: legatura dintre lapte si cancer Un nou studiu efectuat de cercetatori de la Harvard a aratat ca exista legaturi intre laptele obtinut de la vacile din ferme de crestere intensiva si unele tipuri de cancer dependente de hormoni precum cancerul testicular, mamar sau de prostata. In laptele obtinut astfel, continutul de sulfat...
Tipul de hrană ar duce la modificarea genelor (studiu) Cercetători britanici au făcut o descoperire uimitoare: nutrienţii ingeraţi ar modifica funcţionarea celulară şi, prin urmare, producerea proteinelor, fenomen care ar influenţa direct genele, relatează metronews.fr.
Alimentele picante ar fi asociate cu o mai mare longevitate (studiu) Consumarea cu regularitate a alimentelor picante este asociată cu o mai mare longevitate şi cu un risc mai mic de cancer, boli coronariene şi respiratorii, potrivit unui studiu realizat în China publicat de revista britanică British Medical Journal (BMJ), informează AFP.
Cadmiul din pâine şi legume creşte riscul de cancer mamar Produsele cu un înalt conţinut de cadmiu, o substanţă cancerigenă şi toxică ce ajunge în produsele alimentare din îngrăşămintele chimice, cresc riscul dezvoltării de cancer mamar. Între altele, cadmiul se poate acumula în cantităţi mari în plantele agricole, relevă un studiu al cercetătorilor suedezi...