Cele mai citite
 


Reprezentanţii bolnavilor cu hemofilie solicită program separat, şi nu inclus în cel pentru boli rare
marţi, 12 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Hemofilicii pot avea o viaţă normală dacă beneficiază de tratament adecvat şi sunt susţinuţi de societate, a evidenţiat dr. Luminiţa Rusen, de la Institutul Naţional de Hematologie, luni cu prilejul lansării campaniei 'Înţelege viaţa în roşu!', dedicată Zilei Internaţionale a Hemofiliei din 17 aprilie.
Hemofilia este o anomalie genetică. Purtători ai unei gene anormale, bărbaţi sau femei, transmit boala, dar aceasta nu se manifestă - în afara unor excepţii - decât la bărbaţi. Hemofilia este o boală cu care omul se naşte şi trăieşte toată viaţa. Se caracterizează prin lipsa unui factor de coagulare (VIII sau IX), fără de care nu se poate forma cheagul de sânge eficient pentru a opri o hemoragie, a explicat dr. Rusen.
"Hemofilicii pot avea o viaţă normală, în cazul în care beneficiază de tratament adecvat şi sunt susţinuţi de societate. Fără tratament, acumularea de sânge în articulaţie duce la distrugerea oaselor şi pacientul se deplasează din ce în ce mai greu, apoi are nevoie de cârje sau de cărucior pentru a se mişca', a arătat dr. Luminiţa Rusen.
În opinia sa, bolnavii pot trăi cu această boală însă depinde în ce ţară sunt, dacă sunt în vest nu este niciun fel de problemă. "În cazul unei hemoragii care trebuie oprită imediat, cei care sunt în ţări din vest beneficiază imediat de tratament. La noi trebuie dus la spital, unde poate sta şi 3-5 zile, depinde dacă este tratamentul", a spus medicul.
"România continuă să fie ţara europeană care alocă cele mai mici fonduri pentru tratarea hemofiliei, încălcându-se astfel flagrant dreptul hemofilicilor români, cetăţeni europeni, la tratament. Suntem singura ţară din Europa în care se mai moare în urma unor hemoragii. Şi cum să nu se moară când, anul trecut, consumul de factor de coagulare a fost puţin peste 0,6 unităţi internaţionale per capita. Acest nivel este similar sau chiar mai mic decât cel al multor ţări din Lumea a Treia. Iar perspectivele pentru 2011 sunt sumbre: consumul va scădea sub 0,5 UI/capita. Asta în situaţia în care standardele minime de eficienţă-cost recomandate la nivel mondial sunt de 2 UI/capita/an', a declarat Nicolae Oniga, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Hemofilicilor din România.
Pentru cetăţenii din Uniunea Europeană, hemofilia nu mai reprezintă un impas, pentru că există tratament suficient care să oprească sau să prevină hemoragia şi, astfel, calitatea vieţii hemofilicului este la fel cu a oricărui om sănătos.
Reprezentanţii asociaţiei cer reînfiinţarea programului pentru hemofilici separat, şi nu inclus în programul pentru boli rare.
'Solicităm reînfiinţarea Programului naţional de hemofilie şi suplimentarea urgentă a bugetului alocat acestei maladii pentru a asigura chiar din acest an consumul minim recomandat. Calitatea vieţii hemofilicilor români trebuie îmbunătăţită urgent', spune preşedintele ANHR.
Dacă beneficiază de tratamentul corespunzător, hemofilicul are şansa la o viaţă obişnuită în toate aspectele ei: şcoală, familie, loc de muncă şi chiar carieră, a adăugat el.
'Este evident că un pacient cu hemofilie va face sacrificii şi va fi foarte atent să-şi menţină starea de sănătate. Acelaşi lucru îl facem şi noi la Bayer. Producem un tratament de ultimă generaţie cu rezultate remarcabile în ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor. Avem, practic, acelaşi scop: o viaţă integrată social pentru pacienţii cu hemofilie', a afirmat Alina Vulcănescu, reprezentant Bayer.
În caz contrar, având o stare de sănătate mereu instabilă, hemofilicul nu-şi poate finaliza studiile, are dificultăţi în obţinerea şi păstrarea unui loc de muncă, îi este foarte greu să-şi întemeieze o familie şi îşi pierde utilitatea pentru societate, a arătat ea.
Pacienţii cu hemofilie nu vor pensii speciale, nu vor ajutoare de handicap, nu vor însoţitor, vor doar o viaţă obişnuită. Vor să se integreze în societate, să aibă o familie, să fie utili. Să nu mai fie văzuţi ca fiind altfel! - este mesajul transmis de ANHR.
Asociaţia Naţională a Hemofilicilor din România, cu sprijinul companiei Bayer, a lansat luni campania 'Înţelege viaţa în roşu!', care îşi propune să atragă atenţia asupra impactului pe care acestă boală îl are asupra calităţii vieţii, dar şi să tragă un semnal de alarmă ferm asupra importanţei administrării tratamentului potrivit, în cantitate suficientă, cât mai devreme posibil.
Ziua Internaţională a Hemofiliei, 17 aprilie, este marcată peste tot în lume prin evenimente care oferă ocazia asociaţiilor de pacienţi şi centrelor de tratament de a populariza maladia, de a lansa iniţiative şi programe menite să ridice standardul de îngrijire a pacienţilor şi, mai ales, de a prezenta bilanţuri pozitive ale anului scurs de la precedenta Zi a Hemofiliei.
În România sunt aproximativ 1.800 de persoane cu hemofilie. Fondul alocat în acest an pentru boală a scăzut de la 50 de milioane lei la 34 de milioane de lei, a precizat Nicolae Oniga. AGERPRES /(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ANHR cere reînfiinţarea programului naţional de hemofilie şi suplimentarea fondurilor Asociaţia Naţională a Hemofilicilor din România (ANHR) cere reînfiinţarea programului naţional de hemofilie şi suplimentarea urgentă a bugetului alocat acestei maladii, se arată într-un comunicat de presă remis marţi AGERPRES.
Apel?pentru persoanele cu hemofilie Conform statisticilor, în România există peste 1.800 de pacienţi cu hemofilie. Specialiştii cred însă că numărul real este mult mai mare, dat fiind că mulţi dintre pacienţi nu şi-au declarat boala sau nu au recunoscut simptomele pentru a cere îngrijiri medicale adecvate.
Firea: România are cea mai scăzută cantitate de factor de coagulare din UE pentru bolnavii de hemofilie România este statul membru al Uniunii Europene cu cea mai scăzută cantitate de factor de coagulare pe cap de locuitor, bugetul alocat în 2014 fiind de 40,1 milioane lei, fonduri destinate nu doar pentru tratamentul hemofiliei, ci şi al talasemiei, în condiţiile unui minim necesar de 176 milioane lei...
Dr. Margit Şerban: România se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte calitatea tratamentului în hemofilie România se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte calitatea tratamentului în cazul hemofiliei, ţara noastră primind 0,6 unităţi internaţionale de factor de coagulare per capita, în comparaţie cu Bulgaria, care are aproape de patru ori mai mult, sau Ungaria, care primeşte de 10 ori mai mult, a declarat...
Institutul Clinic Fundeni inaugurează un departament dedicat pacienților cu hemofilie Începând din luna februarie, pacienții cu hemofilie beneficiază de un departament special amenajat la Institutul Clinic Fundeni, unde vor putea fi preluați de o echipă multidisciplinară conform recomandărilor europene.
Ziua internaţională a hemofiliei Anul acesta se împlinesc 21 de ani de când 17 aprilie a fost consacrată ca dată a Zilei Internaţionale a Hemofiliei, prilej pentru asociaţiile de pacienţi şi centrele de tratament să propună, ca în fiecare an, proiecte care să ducă la îmbunătăţirea îngrijirii persoanelor cu această afecţiune.