Cele mai citite
 


Alcoolul, flagel cu impact major asupra demografiei din Rusia (studiu)
miercuri, 13 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Alcoolul este un flagel pe care Rusia trebuie să-l combată cu toată fermitatea dacă vrea să lupte împotriva scăderii populaţiei, arată un studiu prezentat marţi la Berlin şi citat de AFP.
În Rusia, 'alcoolul este cel mai important factor care explică evoluţia negativă' a speranţei de viaţă, a spus Reiner Klingholz, directorul Institutului berlinez pentru populaţie şi dezvoltare, la prezentarea studiului intitulat 'Putere mondială în declin'.

Speranţa de viaţă în Rusia este de 69 de ani, dar numai de 62,8 ani la bărbaţi, egală cu cea a locuitorilor din Bangladesh, adaugă studiul. Rusul Serghei Sacharov, coautor al studiului, consideră că lupta împotriva consumului de alcool este una din 'principalele provocări demografice' pentru ţara sa, dacă nu cea mai importantă. Autorităţile trebuie 'să se concentreze asupra acestui lucru', implicând în demersul lor 'preţul şi accesul la alcool', a mai spus Sacharov.

'În nicio altă ţară în afară de Rusia nu se constată o asemenea scădere a speranţei de viaţă pe mai multe decenii' şi 'nicio altă ţară din lume' nu înregistrează o diferenţă atât de mare (13 ani) între speranţa de viaţă a femeilor şi cea a bărbaţilor. În ambele cazuri, alcoolul este una din principalele explicaţii, spune institutul berlinez.

Rusia a încercat destul de timid să combată consumul excesiv de alcool anul trecut, când a interzis vânzarea de votcă la Moscova după orele 22. Până acum, măsurile prohibitive - ca cea pe care a încercat-o Mihail Gorbaciov la sfârşitul anilor 1980 - n-au avut succes.

În prezent, un rus trăieşte în medie cu şase ani mai puţin decât un chinez şi cu 13 ani mai puţin decât un german. Starea de sănătate a bărbaţilor s-a degradat permanent de la căderea Cortinei de Fier. 'Printre cele mai des întâlnite cauze de deces se numără bolile cardiace şi vasculare, urmate de morţi violente (omoruri, sinucideri şi accidente)', iar 'în oraşele industriale ruseşti, între o treime şi o jumătate din cazurile de moarte violentă la bărbaţi pot fi puse, direct sau indirect, pe seama consumului de alcool', mai arată studiul.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Votca ieftină scade speranţa de viaţă a ruşilor (experţi) Votca ieftină este unul din principalele elemente care afectează speranţa de viaţă a ruşilor, însă autorităţile se tem să abordeze această problemă, de teamă să nu provoace nemulţumirea populaţiei, au spus marţi experţi şi deputaţi ruşi, citaţi de AFP.
Starea de sănătate a persoanelor cu vârste între 10-24 ani este adesea neglijată în întreaga lume (studiu) În timp ce starea de sănătate a copiilor sub cinci ani s-a îmbunătăţit considerabil în lume, cei între 10 şi 24 de ani suferă de decenii de lipsă de îngrijire şi prevenţie, mai ales în ţările sărace, ceea ce le compromite viitorul, potrivit unui amplu studiu publicat în revista britanică 'The Lancet'...
Când kilogramele în plus se acumulează, speranţa de viaţă se reduce (studiu) Persoanele supraponderale pierd în medie un an din speranţa de viaţă, un tribut greu, care creşte odată cu numărul de kilograme şi poate ajunge chiar la zece ani în cazul persoanelor cu obezitate severă, relevă un studiu amplu, publicat joi în revista "The Lancet" şi citat de agenţia France Presse (AFP)...
Speranţa de viaţă: diferenţe considerabile între ruşi şi europenii din Vest Speranţa de viaţă a europenilor a crescut la nivel global din 1990, dar diferenţa rămâne foarte importantă între Europa de Vest şi unele ţări din fosta Uniune Sovietică, mai ales Rusia, potrivit unei serii de studii publicate miercuri în revista britanică Lancet.
Speranţa de viaţă a crescut spectaculos în ultimul secol /studiu/ Longevitatea oamenilor a crescut atât de rapid de-a lungul ultimului secol încât vârsta de 72 de ani de acum poate fi echivalată cu cea de 30 la nivelul anului 1900, relevă un nou studiu citat de CNBC şi Financial Times.
Sportivii de înaltă performanţă au o speranţă de viaţă cu 7 ani mai mare faţă de restul populaţiei (studiu francez) Sportivii de înaltă performanţă au o speranţă de viaţă net superioară faţă de restul populaţiei, relevă un studiu al cercetătorilor francezi, potrivit AFP.