Cele mai citite
 


ANM: Concentraţiile de iod radioactiv sunt prezente în cantităţi nesemnificative în apa de ploaie
miercuri, 13 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Măsurătorile efectuate până la ora actuală de specialişti au arătat faptul că în apa de ploaie căzută în ultimele zile nu au fost semnalate depăşiri ale concentraţiilor maxim admise de radioactivitate, deşi s-a semnalat prezenţa unor urme de iod radioactiv (I 131), a precizat, marţi, pentru AGERPRES, Administraţia Naţională de Meteorologie /ANM/.
'Punctul de vedere al Administraţiei legat de poluarea cu iod radioactiv este acela publicat pe site-ul instituţiei. În privinţa măsurătorilor efectuate, rezultatele sunt cele transmise de către specialişti', a declarat Ştefania Bunea, specialist PR al ANM.
În comunicatul publicat pe site, ANM menţionează că, 'analizând prognozele zilnice efectuate de Centrele Meteorologice Regionale Specializate, precum şi măsurătorile efectuate în ţările Europei de Vest, ANM consideră că masele de aer care vin din Japonia şi traversează Europa (România), nu conţin concentraţii semnificative de poluanţi radioactivi şi, în consecinţă nu reprezintă un pericol pentru mediu şi populaţie'.
La rândul lor, specialiştii Institutului Naţional pentru Sănătate Publică au anunţat, marţi, Ministerul Sănătăţii că nu există un pericol pentru sănătatea populaţiei.
O echipă de cercetători români din cadrul Laboratorului de Cercetări din mina Slănic Prahova (sud) au anunţat, marţi, că în urma analizării unor mostre de apă de ploaie colectate din zona Braşov (centru) şi Slănic Prahova, au apărut concentraţii minore de iod radioactiv provenit din Japonia.
Experimentele au fost efectuate pe mostre de apă colectate din Braşov, începând cu data de 27 martie 2011, şi din Slănic Prahova în datele de 27 şi 29 martie, şi 2 aprilie a.c.
În urma studiilor, s-a constatat existenţa unor urme de iod radioactiv (I 131) atât în apa de ploaie (între 0,15-0,75 Bq/dm cub), cât şi în laptele de oaie (5,2 Bq/dm cub).
Conform standardelor din Japonia, limita maximă admisă a concentraţiei de iod radioactiv este de 300 Bq (Becquerel/litru)/dm cub pentru adulţi şi copii, şi de 100 Bq/dm cub pentru nou-născuţi.
În prezent, realizatorii studiului menţionează că prezenţa I 131 în România demonstrează că efectele unui accident nuclear pot fi evidenţiate şi la distanţe mai mari de 10.000 de km, fapt ce arată că, în acest moment, norul radioactiv provenit de la Fukushima s-a răspândit practic asupra întregii emisfere nordice.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Urme de iod radioactiv, detectate în apa de la robinet din Tokyo şi din alte zone Tokyo, 19 mar /Agerpres/ - Urme de iod radioactiv au fost detectate în apa de la robinet din Tokyo şi din alte zone, a anunţat sâmbătă guvernul nipon, citat de Kyodo.
Concentraţii nesemnificative de iod radioactiv au ajuns în România, în apa de ploaie şi laptele de oaie (studiu) Concentraţii minore de iod radioactiv provenit din Japonia au ajuns în România, substanţa găsindu-se în apa de ploaie şi laptele de oaie, relevă un studiu realizat de o echipă de cercetători români în cadrul Laboratorului de Cercetări din mina Slănic Prahova.
Urme 'minuscule' de iod radioactiv descoperite în lapte provenind din nord-vestul SUA Autorităţile federale americane au detectat urme 'minuscule' de iod radioactiv 131 în eşantioane de lapte provenind din nord-vestul SUA, au informat surse oficiale, relatează AFP.
Premierul Emil Boc: Populaţia nu este în pericol din cauza iodului radioactiv Nivelul de iod radioactiv în România nu pune în pericol sănătatea populaţiei, a subliniat, miercuri, premierul Emil Boc, după şedinţa de Guvern.
Ministerul Sănătăţii: Nu există un pericol pentru sănătatea populaţiei datorat expunerii la Iod 131 Specialiştii Institutului Naţional pentru Sănătate Publică din România au anunţat Ministerul Sănătăţii (MS) că nu există un pericol pentru sănătatea populaţiei datorat expunerii la Iod 131, se arată într-un comunicat al MS transmis, marţi, AGERPRES.
Autorităţile nipone au interzis companiilor care distribuie apă să mai colecteze apa de ploaie Ministerul japonez al Sănătăţii a solicitat mai multor uzine care distribuie apă pe întreg teritoriul ţării să nu mai colecteze apă de ploaie, pentru a evita eventuale contaminări cu deşeuri radioactive de la centrala de la Fukushima, transmite France Presse.