Cele mai citite
 


Bihor: Subfinanţarea spitalelor orădene impune măsuri din partea administraţiei locale
miercuri, 13 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a anunţat marţi că, potrivit analizei situaţiei din primele două luni ale anului, spitalele orădene funcţionează în pierdere, fiind necesare o serie de măsuri pe planul managementului unitar pentru a compensa subfinanţarea sistemului sanitar.
Bolojan a amintit, în conferinţă de presă, că în toamna 2010 Guvernul a semnat un memorandum cu FMI care prevede reducerea cu 10% a numărului de internări, ceea ce însemna şi reducerea fondurilor pentru sistemul de sănătate.
'Faţă de anul trecut, bugetele generale ale CAS Bihor au fost reduse global cu cel puţin 10%, până la 25%, ceea ce înseamnă patru milioane de euro. Practic, sistemul sanitar este subfinanţat. Nu putem influenţa acest lucru pentru că este o problemă naţională, care ţine de guvern şi de CNAS. Ce putem face este să căutăm soluţii şi să luăm măsuri', a spus Bolojan.
După preluarea celor patru spitale din municipiu, administraţia locală a urmărit, în principal, trei priorităţi: spitalele să funcţioneze într-o formulă financiară stabilă, să fie îmbunătăţită calitatea spaţiilor hoteliere şi a dotărilor din unităţile spitaliceşti şi relaţia cadre medicale-pacienţi să se desfăşoare în condiţii cât mai bune.
În primul caz, o analiză efectuată la funcţionarea celor patru spitale orădene pe primele două luni din acest an arată că acestea funcţionează în pierdere, cheltuielile fiind mai mari decât veniturile şi cheltuielile de personal depăşesc pragul de 70%, stabilit prin lege ca fiind maximum din valoarea veniturilor realizate în urma contractelor cu CAS şi a veniturilor prin DSP.
Măsurile luate în perioada următoare vor însemna reducerea cheltuielilor de personal (prin analiza sporurilor şi analiza încărcării cu personal în laboratoare, ce urmează a fi comasate), mărirea veniturilor (prin analize de laborator în spitale, dar cu preţuri cu 30-40% sub preţurile de pe piaţa privată, oferirea unor spaţii speciale de cazare, rezerve etc. şi consultaţii în sistem de coplată, modică, pentru medicii 'asaltaţi').
Măsurile vor fi anunţate până la sfârşitul lunii aprilie şi vor fi puse în practică de la 1 mai. De asemenea, se vor bloca angajările, integrări clinice sau de altă natură, cu excepţia unor sectoare unde este absolut nevoie.
Primarul Bolojan a arătat că, în urma dotărilor şi reamenajărilor din unităţile spitaliceşti orădene, care au beneficiat de sume importante pentru reabilitare din partea Ministerului Sănătăţii, o atenţie deosebită se va pune pe îmbunătăţirea relaţiei dintre pacienţi şi corpul medical.
'Condiţiile de muncă ale cadrelor medicale, cele de cazare pentru pacienţi şi dotarea au fost substanţial îmbunătăţite, de aceea treptat, treptat, calitatea actului medical va depinde nu neapărat de condiţii, care sunt acceptabile spre bune, spun eu, faţă de alte spitale din ţară, ci de corpul de medical, de la care aşteptăm implicare, bun simţ şi o mentalitate modernă', a afirmat Bolojan.
Dacă pentru partea de competenţă şi de profesionalism municipalitatea va pregăti linii de finanţare pentru perfecţionarea şi specializarea medicilor orădeni, în ceea ce priveşte relaţia medic-pacient şi aparţinători încă există deficienţe de comportament, din cauza unui stil de lucru vechi de ani de zile, când 'sistemul era condus nu pentru pacienţi, ci pentru corpul medical', a mai spus primarul.
'Încă mai există o mentalitate neconformă la mulţi din sistem. Dacă nu vor fi amabili cu pacienţii, ei vor pleca în altă parte să se trateze, unde sunt trataţi mai amabil. Şi dacă plătesc, ştiu pentru ce plătesc şi când plătesc. (...) Odată ce spitalele sunt puse la punct, atenţia primăriei se va muta pe această relaţie, dintre pacient şi corpul medical', a declarat primarul Bolojan. AGERPRES/(A-Eugenia Paşca)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Screening naţional pentru cancerul de col uterin, program al Ministerului Sănătăţii Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau a anunţat, sâmbătă, la Oradea, că în domeniul asistenţei medicale preventive, pentru prima dată în sistemul sanitar s-a făcut primul pas pentru un screening naţional pentru depistarea cancerului de col uterin.
Bihor: Municipiul Oradea va avea primul laborator central automatizat din ţară Oradea va deveni, din toamnă, primul oraş din România care va avea un laborator central automatizat în sistemul public de sănătate, urmând a fi unificate şi alte domenii din unitate privind achiziţiile, prepararea hranei şi resursele umane, a declarat vineri dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean...
Bihor: Lucrări de reabilitare în spitalele orădene, anunţate de autorităţi Oradea, 27 oct /Agerpres/ - Reprezentanţii Primăriei Oradea şi ai Consiliului Judeţean Bihor au anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă comună, o serie de măsuri pentru reabilitarea şi modernizarea spitalelor orădene, inclusiv a celui mai mare spital judeţean, preluat recent de primărie de la CJ...
Bihor: Primarul Bolojan apreciază poziţia MS în privinţa criteriilor de internare în spitale Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a apreciat, miercuri, într-o conferinţă de presă, poziţia Ministerului Sănătăţii în ceea ce priveşte criteriile de internare în spital, un proiect anunţat recent de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Bihor: Măsuri de restructurare pentru rentabilizarea spitalelor orădene Primarul Ilie Bolojan a anunţat marţi, după o şedinţă cu conducerile celor cinci spitale din Oradea, o serie de măsuri de restructurare propuse pentru rentabilizarea acestora, dar şi pentru autorizarea Spitalului Clinic Judeţean, cea mai mare unitate sanitară din judeţ.
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...