Cele mai citite
 


Binefacerile alimentelor bio sunt doar mentale?
miercuri, 13 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un recent studiu american sugerează că eticheta 'bio' pusă pe alimente ar incita creierul să gândească că ele au un gust mai bun şi oferă mai multe beneficii organismului chiar atunci când nu există nicio diferenţă, potrivit site-ului Maxisciences.
Beneficiile alimentelor bio ar fi pur mentale, potrivit cercetătorilor de la Cornell University din New-York, autori ai unui studiu pe această temă prezentat la conferinţa anuală a American Society for Nutrition, care relansează dezbaterea asupra binefacerilor hranei ecologice.

Cercetătorii americani au cerut unui număr de 144 subiecţi să compare, într-un magazin, alimentele despre care ştiau că sunt 'convenţionale' sau 'biologice'. În realitate, toate produsele propuse erau ecologice, dar doar unele aveau etichetă bio. Cercetătorii le-au cerut participanţilor la test să noteze pe o scară de la 1 la 9, pentru fiecare aliment, un număr de 10 atribute diferite legate de gust sau conţinutul de grăsimi. De asemenea, subiecţii au trebuit să estimeze numărul de calorii al fiecărui produs. În final, cercetătorii au stabilit că alimentele cu etichetă bio au primit notă maximă şi că subiecţii au estimat că aceste produse conţineau în medie mai puţin cu 60 de calorii.

În cursul altui test, rezultatele au arătat că există tendinţa de a consuma mai multe calorii în restaurantele care spun că servesc hrană 'mai echilibrată' decât în fast-food-urile tipice. Astfel, eticheta bio se pare că duce la ceea ce psihologii numesc 'efectul halo'. Un fenomen care afectează percepţia persoanelor făcându-le, în acest caz, să se gândească că hrana cu etichetă bio este mai bună pentru sănătate.AGERPRES/(Elena Dumbravă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
MB: Adolescenţii consumă prea multe grăsimi saturate şi prea puţine fructe şi legume (studiu) Medicii britanici şi-au exprimat temerile cu privire la sănătatea generaţiilor viitoare după ce, conform unui studiu guvernamental, adolescenţii britanici (11 - 18 ani) au în hrana zilnică prea multe grăsimi saturate şi prea puţine fructe, legume şi fier, transmite publicaţia The Guardian.
Alimentele organice nu sunt neapărat mai hrănitoare decât cele convenţionale (studiu) Produsele alimentare şi carnea organică nu sunt de obicei mai bune pentru organism decât hrana convenţională atunci când se pune problema conţinutului de vitamine şi de nutrienţi, dar în general pot reduce nivelul de expunere la pesticide şi bacterii rezistente la antibiotice, conform unui studiu publicat...
Alimentele prea grase pot provoca depresie (studiu) Un nou studiu american identifică pentru prima dată o legătură biologică între depresie şi alimentele prea grase şi oferă, totodată, o soluţie promiţătoare pentru noi tratamente, informează Le Parisien în ediţia online.
Experţii recomandă reducerea consumului de zaharuri adăugate în dieta copiilor din SUA (studiu) Copiii americani mănâncă de trei ori mai multe zaharuri adăugate decât ar trebui, conform unui grup de experţi din SUA, care a făcut luni apel la limite mai stricte în acest domeniu din partea producătorilor, informează agenţia France Presse (AFP).
Medicii diabetologi descurajează abuzul de alimente grase în perioada sărbătorilor de iarnă - „Sănătatea se cunoaște de dimineață!” Numărul persoanelor afectate de diabetul zaharat de tip 2 este în creştere la nivel mondial. Potrivit ultimelor statistici ale Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF – International Diabetes Federation), aproximativ 400 de milioane persoane trăiesc cu diabet zaharat, iar peste 90% dintre...
Un alt compus conţinut de carnea roşie, factor de risc cardiovascular Nivelurile ridicate de grăsimi saturate şi colesterol din carnea roşie sunt considerate de multă vreme un factor de risc pentru boli cardiovasculare, însă un nou studiu identifică un factor de risc suplimentar, prezent tot în carnea roşie, un nutrient denumit carnitină, conform LiveScience.com.