Cele mai citite
 


Cercetătorii spanioli au creat un model matematic pentru a anticipa creşterea tumorilor
miercuri, 13 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cercetătorii spanioli au pus la punct un model matematic care poate anticipa evoluţia unei tumori aflate într-o fază nevascularizată sau într-una vascularizată, descoperire care va face ca tratamentele aplicate să fie mai eficiente, transmite marţi EFE.
Studiul, publicat în revista Journal of Computational Physics, a fost realizat de profesoarele de Informatică şi Analiză Numerică de la Universitatea din Cordoba, Carmen Calzada şi Mercedes Marin, în colaborare cu Enrique Fernandez-Cara şi Gema Camacho, de la Universitatea din Sevilia.

Noua metodă permite aflarea ritmului de creştere pe care îl va avea o tumoare în faza nevascularizată, adică cea în care singurii nutrienţi care ajung în celulele tumorale provin din ţesuturile învecinate. De asemenea, este analizată şi faza vascularizată a tumorii - când s-a creat deja o reţea de vase capilare care ajung la tumoare, furnizându-i o mare cantitate de nutrienţi şi ajutând-o să crească rapid.

Echipa de cercetători a creat acest model matematic folosindu-se de tehnicile numerice bazate pe metode de ansamblu şi domenii fictive, utilizate de mai mult timp pentru rezolvarea altor tipuri de probleme, cum ar fi de exemplu sedimentarea particulelor într-un fluid, a informat Universitatea din Cordoba într-un comunicat.

Cu toate că studiul se află încă într-o fază preliminară, cercetătorii lucrează deja la procesul de introducere în model a variabilelor şi a relaţiilor matematice care simulează administrarea unei terapii.AGERPRES/(Magdalena Tănăsescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
A fost descoperită o genă cheie, implicată în maladia canceroasă O anomalie a genei NRG1 ar exista în unul din două cazuri de cancer de sân. Este vorba de o genă implicată în jumătate din numărul cancerelor de sân şi, probabil în multe alte tumori maligne, cum sunt de exemplu cele depistate la colon, prostată, ovar sau la vezica urinară. Iată ce speră să fi descoperit...
SUA: Descoperire promiţătoare pentru tratarea cancerului de prostată (studiu) O genă extrem de importantă, numită GATA 2, care favorizează rezistenţa la chimioterapie în cazurile de cancer de prostată a fost identificată de o echipă internaţională de cercetători de la Spitalul Mount Sinai din New York, relatează EFE, menţionând că această descoperire permite un nou tratament,...
Cea mai veche tumoare a unui hominid, identificată la o coastă de neanderthalian Cea mai veche tumoare identificată până în prezent asupra unui hominid a fost descoperită pe coasta unui om de Neanderthal ce a trăit în urmă cu peste 100.000 de ani, conform unui material publicat de LiveScience.com.
Creierul este conectat la sistemul imunitar printr-o serie de vase limfatice, conform unui nou studiu O echipă de cercetători din Statele Unite a anunţat descoperirea unor noi vase limfatice în organism, care conectează creierul la sistemul imunitar, conexiune despre care anterior se credea că nu există, conform unui material publicat de site-ul sciencealert.com.
A fost identificată harta genetică completă a două tipuri de cancer Londra, /Agerpres/ - Cercetători britanici au identificat în premieră harta genetică completă a două tipuri de cancer, de piele şi pulmonar, descoperire ce poate reprezenta un important pas înainte pentru tratarea acestor grave maladii, conform a două articole publicate în numărul de joi al revistei...
Telocitele sunt recunoscute în 40 de ţări Telocitele, descoperire a echipei de cercetători de la Institutul ''Victor Babeş'' condusă de acad. Laurenţiu M. Popescu continuă să revoluţioneze lumea medicală mondială se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.