Cele mai citite
 


Concentraţii nesemnificative de iod radioactiv au ajuns în România, în apa de ploaie şi laptele de oaie (studiu)
miercuri, 13 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Concentraţii minore de iod radioactiv provenit din Japonia au ajuns în România, substanţa găsindu-se în apa de ploaie şi laptele de oaie, relevă un studiu realizat de o echipă de cercetători români în cadrul Laboratorului de Cercetări din mina Slănic Prahova.
Experimentele au fost efectuate pe mostre de apă colectate din Braşov, începând cu data de 27 martie 2011, şi din Slănic Prahova în datele de 27 şi 29 martie, şi 2 aprilie a.c.
În urma studiilor, s-a constatat existenţa unor urme de iod radioactiv (I 131) atât în apa de ploaie (între 0,15-0,75 Bq/dm cub), cât şi în laptele de oaie (5,2 Bq/dm cub).
Conform standardelor din Japonia, limita maximă admisă a concentraţiei de iod radioactiv este de 300 Bq (Becquerel/litru)/dm cub pentru adulţi şi copii, şi de 100 Bq/dm cub pentru nou-născuţi.
În prezent, realizatorii studiului menţionează că prezenţa I 131 în România demonstrează că efectele unui accident nuclear pot fi evidenţiate şi la distanţe mai mari de 10.000 de km, fapt ce arată că, în acest moment, norul radioactiv provenit de la Fukushima s-a răspândit practic asupra întregii emisfere nordice.AGERPRES/(AS-Daniel Badea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Nivelul de radioactivitate din România nu este periculos pentru sănătatea populaţiei /ministrul Mediului/ Ministrul Mediului şi Pădurilor, Borbely Laszlo, a dat asigurări, miercuri, că la ora actuală nivelul de radioactivitate din România nu este periculos pentru sănătatea populaţiei.
Urme de iod radioactiv, detectate în apa de la robinet din Tokyo şi din alte zone Tokyo, 19 mar /Agerpres/ - Urme de iod radioactiv au fost detectate în apa de la robinet din Tokyo şi din alte zone, a anunţat sâmbătă guvernul nipon, citat de Kyodo.
Premierul Emil Boc: Populaţia nu este în pericol din cauza iodului radioactiv Nivelul de iod radioactiv în România nu pune în pericol sănătatea populaţiei, a subliniat, miercuri, premierul Emil Boc, după şedinţa de Guvern.
Ministerul Sănătăţii: Nu există un pericol pentru sănătatea populaţiei datorat expunerii la Iod 131 Specialiştii Institutului Naţional pentru Sănătate Publică din România au anunţat Ministerul Sănătăţii (MS) că nu există un pericol pentru sănătatea populaţiei datorat expunerii la Iod 131, se arată într-un comunicat al MS transmis, marţi, AGERPRES.
Ministrul Mediului reiterează că nu există pericol de radiaţii în România Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a reafirmat, joi, la Vaslui, că în România nu există, la această dată, niciun pericol de radiaţii ca urmare a exploziilor de la centrala nucleară de la Fukushima.
Alba: Studiu pe microorganisme din gheaţa subterană, o premieră mondială O echipă de cercetători români efectuează primul studiu din lume pe microorganisme din gheaţa subterană, în cadrul unui proiect derulat la Peştera Gheţarul de la Scărişoara, care are peste zece mii de ani vechime, potrivit unui comunicat remis luni AGERPRES de către preşedintele Asociaţiei Speologice...