Cele mai citite
 


Crearea spermei artificiale din celule stem stârneşte o dispută etică în Marea Britanie
miercuri, 8 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Disfunctii sexuale - Infertilitate
 

În premieră mondială, cercetători britanici de la Universitatea din Newcastle au creat spermă umană în laborator, folosindu-se de celule stem, în cadrul unui experiment care ar putea anula problema infertilităţii masculine şi ar putea fi utilizat în clinicile de fertilizare în vitro nu mai târziu de cinci ani de acum înainte, relatează cotidianul britanic Daily Mail.

 

Procedeul ar permite bărbaţilor să fie biologic taţi, doar prin prelevarea unei bucăţi extrem de mici de piele. Cu toate acestea, procedeul a suscitat o dezbatere de natură etică în Marea Britanie în condiţiile în care acesta duce la posibilitatea naşterii copiilor prin mijloace exclusiv artificiale, ba chiar la scenariul macabru al devenirii tată de dincolo de mormânt.

Biologul Karim Nayernia a creat un cocktail de chimicale şi vitamine care a transformat celulele stem umane în spermă, relatează în ediţia de miercuri publicaţia „Stem Cells and Development”.

Observată la microscop, în sperma creată se puteau vedea spermatozoizi cu cap şi coadă, care înotau asemenea spermatozoizilor normali, Nayernia fiind convins că aceştia vor fi capabili să fertilizeze ovulul.

Chiar dacă celulele stem au fost prelevate de la embrioni aflaţi în prima zi de viaţă, profesorul speră să repete cu succes experimentul şi atunci când va folosi celule prelevate din braţul unui bărbat. Acestea urmează să fie prima dată expuse unei mixturi care le-ar da înapoi ceasul biologic, transformându-le în celule stem, care ulterior vor fi transformate în spermă.

Legea britanică interzice însă folosirea spermei create în laborator sau a ovulelor supuse unui proces de fertilizare, o situaţie despre care cercetătorii cred că trebuie schimbată.

Pe de altă parte, experţii în celule stem rivali au pus la îndoială faptul că Nayernia a putut crea în urma acestui experiment o spermă complet „funcţională” şi au avertizat că experimente similare la care au fost supuşi şoarecii au dus la naşterea unor şoareci cu probleme de sănătate.

Totodată, oponenţii fertilizării în vitro au reiterat cu această ocazie teza potrivit căreia oamenii de ştiinţă greşesc atunci când încearcă să intervină în creaţie. AGERPRES/(Ana-Raluca Bîgu)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Mituri despre infertilitate pe care ar fi bine sa le ignorati! In ciuda educatiei reproductive la scara larga, infertilitatea este in continuare un subiect predispus zvonurilor. Aceste speculatii denumite generic mituri nu doar ca nu au un fond stiintific sau medical, dar sunt luate in considerare de tot mai multe cupluri care isi doresc sa conceapa un copil...
Franţa: Primii spermatozoizi umani creaţi în laborator Cercetători francezi afirmă că au reuşit să obţină, pentru prima oară, gameţi bărbăteşti umani in vitro. Progresele înregistrate în medicina regenerativă pot fi utile şi în asistenţa medicală pentru reproducere. Mai multe echipe de cercetători din diferite părţi ale lumii lucrează la crearea de spermatozoizi...
Testarea bărbaţilor în cazul tratării și diagnosticării infertilității Testarea partenerului bărbat este mai simplă şi de obicei este prima treaptă utilizată în evaluarea unei infertilităţi.
Cercetătorii francezi au descoperit o anomalie genetică care cauzează infertilitatea masculină Cercetătorii francezi au identificat o genă responsabilă de o formă rară de infertilitate masculină, caracterizată prin producţia de spermatozoizi cu cap rotund, incapabili de a fecunda ovulul. Rezultatele cercetării au fost publicate în ediţia din martie a 'American Journal of Human Genetics'.
Fertilitate Obtinerea unei sarcinii si nasterea unui copil reprezinta pentru 10% dintre cupluri o provocare marcata de esecuri. Numim sterilitate incapacitatea de a obtine sarcina dupa un an de raporturi sexuale neprotejate. Termenul de infertilitate este utilizat pentru imposibiliatea mentinerii...
Probleme de fertilitate – stil de viata Milioane de oameni sunt afectati de infertilitate, iar cauzele pot fi multiple. Un cuplu din zece are nevoie de peste un an pentru a concepe un copil, unul din douazeci de peste doi ani si unul din sase recurge la ajutorul medicului pentru infertilitate. Insa multe cupluri ar putea concepe fara...