Cele mai citite
 


Ministerul Sănătăţii va începe procedura de clasificare a spitalelor
miercuri, 13 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a declarat, luni seară, la TVR, că în această săptămână va fi începută procedura de clasificare a spitalelor.
El a susţinut că, în prezent, niciun spital din România nu are toate specialităţile cerute (18) pentru a se încadra în clasa întâi.
"Noi, săptămâna aceasta, o să dăm drumul la o procedură de clasificare a spitalelor şi pe modelarea pe care am efectuat-o pe structurile spitalelor mari - acolo ne-am uitat, care totuşi sunt floarea medicinei, adică totuşi eu cred că sunt şi spitale de bună anvergură în România - am constatat următorul lucru: la clasa unde (...) trebuie să fie topul spitalelor cu toate specialităţile respective, astăzi, practic, în România, nu se încadrează niciun spital", a afirmat Attila Cseke.
El a explicat că "toate centrele regionale, centrele universitare mari - Timişoara, Cluj, Târgu Mureş, Iaşi, Craiova, Bucureşti şi Constanţa - ar trebui să aibă cel puţin un spital, în Bucureşti probabil două - trei, de clasa unu".
"Înainte de comasarea de la Iaşi, care s-a întâmplat acum două luni, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Iaşi, care este cel mai mare spital şi centru regional pe întreaga Moldovă, unde vin pacienţi din întreaga Moldovă, din 18 specialităţi care sunt necesare pentru a te încadra în clasa unu avea lipsă zece. (...) Situaţia nu este cu mai mult bună şi în celelalte centre regionale. Iaşiul e cazul cel mai evident. Acum s-a mai ameliorat puţin. Situaţia este valabilă şi pentru Bucureşti", a explicat ministrul Sănătăţii.
Attila Cseke a arătat că din acest punct de vedere îşi doreşte reguli, principii care să fie respectate. "Eu asta îmi doresc: nişte reguli şi principii pe care să le respectăm, bune rele, dar să avem o gândire, o strategie", a spus ministrul Sănătăţii.
În luna martie, Guvernul a adoptat Strategia naţională de raţionalizare a spitalelor pe perioada 2011-2013, potrivit căreia finanţarea se va face în funcţie de numărul specialităţilor medicale pe care le oferă.
Spitalele vor fi clasificate în cinci grupe, clasa I fiind cea mai avansată, cu 18 specialităţi medicale oferite. Clasa a II-a se referă la spitalul cu competenţă înaltă, care deserveşte judeţul său şi judeţele limitrofe pentru afecţiuni cu grad mare de complexitate. Clasa a III-a se referă la spitalul de competenţă medie care deserveşte raza judeţului şi, prin excepţie, judeţele limitrofe. În clasa a IV-a se încadrează spitalele de competenţă de bază, care deservesc unitatea administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate. În clasa a V-a intră unităţile de competenţă limitată pentru boli cronice sau servicii medicale într-o singură specialitate. AGERPRES/(AS - Andreea Rotaru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Victor Ponta: Programul UPU-SMURD de la Târgu Mureş trebuie continuat Programul de înfiinţare a UPU-SMURD de la Târgu Mureş trebuie continuat, trebuie să avem astfel de centre şi în alte oraşe ale ţării, cel puţin la nivel regional, a declarat premierul Victor Ponta, sâmbătă, la Târgu Mureş, la inaugurarea celei mai moderne Unităţi de Primiri Urgenţe.
Attila Cseke: SMURD-ul din România a devenit un model şi pentru alte state Târgu Mureş, 24 sep /Agerpres/ - SMURD-ul românesc a devenit un model şi pentru alte state, a precizat, vineri, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, la Târgu Mureş, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare.
Eugen Nicolăescu: La Târgu Mureş se va înfiinţa un centru-pilot de pregătire în domeniul chirurgiei cardiace la copii Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că va iniţia procedurile pentru înfiinţarea, la Târgu Mureş, a unui centru-pilot de pregătire în domeniul chirurgiei cardiace la copii, care să pregătească specialişti atât pentru Spitalul Marie Curie din Bucureşti,...
Municipiul Târgu Mureş nu va renunţa la ideea de a avea un spital teritorial, susţine Dorin Florea Primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că municipalitatea nu renunţă la ideea de a avea un spital teritorial, chiar dacă Ministerul Sănătăţii a indicat trei unităţi sanitare regionale care ar putea fi construite din fonduri europene în alte trei...
ŞTIRILE SERII DIN JUDEŢE - 6 SEPTEMBRIE * Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş se pregăteşte să depună documentaţia la Agenţia Naţională de Transplant pentru autorizarea începerii transplantului hepatic, renal şi de pancreas şi că ar...
Ministrul Cseke Attila a anunţat noi reguli în sistemul de organizare a spitalelor Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, miercuri, că începând de la 1 iunie, au fost introduse două reguli importante în sistemul de organizare a spitalelor.