Cele mai citite
 


Mulţi medici recomandă pacienţilor lor tratamente pe care ei înşişi nu le-ar folosi (studiu)
miercuri, 13 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Doctorii pot alege un tratament diferit în cazul în care ar fi ei înşişi pacienţi. Un studiu american sugerează că mulţi medici recomandă pacienţilor lor tratamente pe care ei înşişi nu le-ar folosi, scrie BBC.
Experţii au cerut unui număr de 1000 de medici americani să imagineze un scenariu medical şi să aleagă un tratament. Dar când li s-a cerut să-şi imagineze că ei înşişi sunt pacienţi, răspunsurile lor au diferit în mod semnificativ.

Când a trebuit să decidă pentru ei înşişi, doctorii au fost de departe înclinaţi să opteze pentru o terapie cu risc mai mare de deces, dar cu şanse mai bune de supravieţuire fără efecte secundare, de exemplu. Dar pentru pacienţii lor, au fost tentaţi să aleagă un tratament care să asigure supravieţuirea, indiferent de calitatea vieţii.

Puşi să aleagă între una din două operaţii pentru a trata cancerul intestinal, de exemplu, două cincimi din 242 de chirurgi au ales procedura chirurgicală cu o mare mare rată de deces, dar cu o probabilitate mai scăzută de efecte adverse. Invers, când li s-a cerut să facă o recomandare pentru un pacient, doat un sfert a ales această variantă.

Într-un alt scenariu, doctorilor li s-a cerut să-şi imagineze că ei sau un pacient sunt infectaţi cu un nou virus de gripă aviară. Li s-a mai spus care este tratamentul disponibil, precum şi faptul că fără respectivul tratament o persoană care a contractat virusul prezintă 10% riscul de deces şi 30% riscul de a necesita spitalizare. Tratamentul prezenta reacţii adverse, a cauzat moartea a 1% din pacienţi şi paralizie neurologică permanentă la 4% din cazuri.

Din aproape 700 de doctori, circa două treimi au ales să renunţe la tratament imaginându-şi că ei ar fi infectaţi, pentru a evita efectele adverse. Cu toate acestea, când a a fost vorba de un pacient infectat, doar jumătate au recomandat să nu se ia medicaţia.

Ceea ce nu este clar este care este cea mai bună cale de a lua o decizie în privinţa tratamentului - punându-te pe tine în cauză sau nu - scrie BBC. Într-adevăr, în ziua de azi doctorii sunt adesea descurajaţi să-şi spună opinia personală, fiind în schimb încurajaţi să prezinte dovezi şi informaţii relevante, astfel încât pacientul să poată alege singur.AGERPRES/(Mariana Ionescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Gripa aviară, mult mai puţin letală decât se credea (studiu) Gripa aviară ar putea fi mult mai des întâlnită, dar şi mult mai puţin letală în cazul oamenilor decât se considera până acum, relevă un studiu american publicat vineri în revista Science.
Gripa aviară: Un studiu confirmă pentru prima dată că virusul H7N9 provine de la păsări de curte Un studiu publicat joi în revista britanică de specialitate The Lancet confirmă că virusul H7N9, care a făcut cel puţin 22 de morţi în China, provine de la păsările de curte, însă nu există încă nicio dovadă privind transmiterea virusului de la om la om, relatează AFP.
Cancerul de sân: Aceeaşi rată de supravieţuire la simpla extirpare a tumorii şi la dubla mastectomie (studiu) Femeile cu cancer la un sân care au optat pentru o dublă mastectomie (îndepărtarea chirugicală a ambilor sâni) au supravieţuit tot atât de mult cât cele care au fost supuse unei operaţii de extirpare a tumorii urmate de radioterapie, arată un studiu american publicat marţi în Journal of the American...
Gripa aviară afectează creierul (studiu) Virusul H5N1, care provoacă boala cunoscută sub numele de gripă aviară, poate pătrunde în creier şi provoca inflamaţii ale nervilor şi poate chiar duce la dezvoltarea bolii Parkinson, susţine o echipă de experţi de la o clinică de copii din Memphis (SUA), care a studiat evoluţia acestei tulpine pe rozătoare...
Cercetătorii americani dezvoltă o nouă metodă de imunoterapie în cancerul de sân Carolyn Bertozzi, profesor de chimie la Universitatea Stanford, a arătat că eliminarea unor zaharuri din jurul celulelor cancerului de sân poate activa sistemul imunitar înnăscut care începe să atace şi să distrugă ţesutul tumoral, informează agenţia Xinhua.
Un nou caz de gripă H7N9 a fot înregistrat în sudul Chinei Un nou caz de gripă aviară H7N9 - o femeie de 51 de ani - a fost înregistrat în sudul Chinei, în provincia Guangdong, unde este primul caz, au anunţat autorităţile sanitare chineze, preluate de AFP.