Cele mai citite
 


O doză mai mare de vitamina D poate ajuta persoanele în vârstă să-şi protejeze vederea
miercuri, 13 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Vitamina D în doze mai mari ar putea scădea semnificativ riscul dezvoltării principalei cauze a orbirii, au afirmat o serie de cercetători, relevă ediţia de marţi a cotidianului Daily Telegraph.
Un unui studiu efectuat pe femei în vârstă a relevat că persoanele care aveau cel mai ridicat nivel de vitamina D, care se găseşte în peşte şi ouă, precum şi în suplimente alimentare, aveau şanse cu aproximativ 60% mai puţin să se îmbolnăvească de degenerescenţă maculară legată de vârstă (AMD).

Potrivit cercetătorilor, proprietăţile antiinflamatorii ale vitaminei D pot ajuta la prevenirea aceste afecţiuni incurabile, oprind procesul de deteriorare a vederii. Cercetarea indică faptul că administrarea vitaminei D în doze mari, prin alimente sau tablete, mai degrabă decât prin expunerea la soare, poate ajuta la protejarea de AMD.

Totuşi, cercetătorii recomandă ca vârstnicii să consulte medicul înainte de a lua suplimente alimentare. Unele studii au avertizat împotriva administrării unor cantităţi mari de vitamina D, care contribuie de asemenea la reducerea riscului de cancer, deoarece în doze mari se consideră că duce la slăbirea oaselor.

AMD este cauza principală a orbirii în întreaga lume. Nu există nici un tratament pentru această boală cauzată de deteriorarea progresivă a centrului retinei şi tratamentul de diminuare a simptomelor este limitat şi costisitor.

'De aceea, este important să se identifice factorii de risc al apariţiei bolii sau de prevenire a avansării acesteia', se arată în articolul apărut în revista Archives of Ophthalmology.

Persoanele cu cea mai mare cantitate de vitamina D, au dobândit-o mai degrabă prin alimente ca laptele, peştele şi margarina decât prin expunerea la soare. Cercetătorii consideră că vitamina D, care are proprietăţi antiinflamatorii, poate opri 'inflamarea distructivă' a retinei care duce la AMD.AGERPRES/(Violeta Gheorghe)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vitamina D, indicată pentru creierul persoanelor în vârstă de peste 60 de ani Washington, 26 mai /Agerpres/ - Conţinutul mare de vitamina D, prezentă în peşte şi sintetizată în piele la expunerea la soare, ameliorează funcţionarea creierului într-o manieră mult mai bună la persoanele în vârstă de peste 60 de ani, potrivit unui studiu publicat joi în Journal of Neurology, Neurosurgery...
Vitamina D – vitamina soarelui Ce este vitamina D? Vitamina D este o vitamină liposolubilă care se găseşte în foarte puţine alimente şi poate fi sintetizată de organism în prezenţa razelor solare (UV). Vitamina D intervine în formarea oaselor și a dinților, cu rol în absorbția calciului și a fosforului.
Vitamina D poate trata astmul Timpul pe care pacienţii care suferă de astm şi-l petrec la soare ar putea avea un efect pozitiv asupra acestei boli, conform unui nou studiu realizat de o echipă de cercetători de la King's College din Londra, informează BBC News.
Vitamina D creşte şansele de supravieţuire ale bolnavilor de cancer de colon (studiu) Bolnavii de cancer de colon care au un nivel ridicat de vitamina D în sânge au şanse mai mari de supravieţuire decât ceilalţi, potrivit unui studiu publicat miercuri, în Journal of Clinical Oncology, bazat pe studierea evoluţiei postoperatorii a aproape 1600 de pacienţi, informează Reuters.
Vitamina D ar putea reduce presiunea arterială O echipă de cercetători britanici a arătat că există o legătură probabilă între lipsa vitaminei D în organism şi apariţia hipertensiunii, o suplimentare a acestui element putând permite astfel diminuarea presiunii arteriale, scrie joi portalul www.maxisciences.com.
O carenţă în vitamina D poate produce migrene (studiu) Copiii şi tinerii adulţi care prezintă carenţe ale vitaminelor D, B2, B9 şi în coenzima Q10 sunt mai susceptibili să sufere de migrene, arată un nou studiu prezentat la Congresul anual al American Headache Society desfăşurat în perioada 9-12 iunie la San Diego.