Cele mai citite
 


Vasile Puşcaş: Finanţările din domeniul sănătăţii sunt investiţii absolut necesare, nu cheltuieli
miercuri, 13 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Finanţările din domeniul sănătăţii trebuie să fie văzute drept investiţii absolut necesare în binele public, dar şi în dezvoltare, în productivitate, inclusiv în economie, şi nu ca simple cheltuieli care sunt, la un moment dat, capriciul comisiilor de buget ale parlamentelor sau ale guvernelor, susţine fostul negociator-şef al României pentru Uniunea Europeană prof. univ. dr. Vasile Puşcaş.
Prezent la seminarul cu tema "Sistemul de asigurări de sănătate în colaps! Asigurările private de sănătate o alternativă?", organizat, marţi, de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), împreună cu Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) şi Primăria Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Vasile Puşcaş a subliniat că atât la Bruxelles, în Parlamentul European, cât şi în capitalele statelor membre ale Uniunii Europene se discută, în prezent, despre viitorul politicilor de sănătate şi se pune un accent deosebit atât pe acoperirea lor universală, adică pe accesul tuturor la serviciile medicale, cât şi pe calitatea şi echitatea acestora.
"Sunt elemente care vor fi precizate în viitorul buget pentru anii 2014 - 2020. Cred că în viitorul buget european va fi o contribuţie mai mare din fondurile structurale pentru sănătate. Sperăm ca acest lucru să se întâmple şi în România şi guvernul să propună să fie alocată o sumă mult mai importantă pentru acest domeniu. Din punct de vedere al funcţiilor, finanţarea sistemului de sănătate înseamnă o investiţie în capitalul uman", a arătat Vasile Puşcaş.
Fostul negociator-şef al României în relaţia cu UE a evidenţiat că prin Tratatul de la Lisabona pentru prima dată s-a spus că "statele membre au obligaţia să finanţeze binele cetăţeanului, adică sănătatea, educaţia şi securitatea lui socială".
"Lucrurile acestea sunt cu atât mai importante astăzi cu cât în dezbaterile din ultimele zile despre competitivitate s-a spus foarte clar că sănătatea, educaţia, cercetarea şi inovarea sunt elementele fundamentale ale competitivităţii europene în plan global. Fără ele, capitalul financiar nu poate realiza, şi s-a dovedit şi prin criza în care suntem acum, o dezvoltare durabilă", a afirmat Vasile Puşcaş. AGERPRES/ (A - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
INTERVIU/Petrescu (Poşta Română): Dacă nu aveam ghiulele de picior, indicatorii economici arătau mult mai bine Poşta Română va contracta în cel mult două luni un credit de 46,1 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru realizarea unor investiţii în platformele IT&C, care au o vechime de peste 10 ani, dar şi într-un centru de sortare automatizat la Otopeni, a declarat...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Bogdan Balaci: România trebuie să se concentreze şi să profite de punctele ei tari, iar IT-ul este un punct tare Directorul general al IBM, Bogdan Balaci, membru în Board-ul Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham), vorbeşte într-un interviu acordat AGERPRES despre evoluţia pieţei de IT, despre "punctele tari" pe care le are România la acest capitol, dar şi despre proiectele recente de investiţii ale companiei...
Cluj: Institutul Inimii "Niculae Stăncioiu" a reuşit să depăşească impasul financiar din primul semestru al anului Institutul Inimii "Niculae Stăncioiu" din Cluj-Napoca, unitate medicală de urgenţă, a reuşit să depăşească impasul financiar cu care s-a confruntat în primele luni ale acestui an, iar la ora actuală, prin eforturile depuse de corpul medical şi de personalul administrativ, unitatea sanitară de renume...
Investiţii de cca 90 milioane euro, în ultimii trei ani, în centre oncologice private În România, ţara în care bolnavii de cancer cheltuie anual circa 40 de milioane de euro pentru tratamentul în străinătate, alternativa privată locală a demarat puternic, se arată într-un articol din publicaţia Capital.
Comisarul european Dacian Cioloş: România trebuie să îşi facă o strategie şi o viziune proprie despre agricultură Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, recomandă insistent României să îşi elaboreze o viziune proprie asupra acestui domeniu şi a rolului pe care ar putea să îl joace în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC).