Cele mai citite
 


Vasile Puşcaş: În România nu există o politică de sănătate ci doar măsuri aleatorii
miercuri, 13 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În România nu există o politică de sănătate ci doar măsuri aleatorii şi, probabil, prin ceva sertare, sunt şi ceva strategii, a afirmat, marţi, fostul negociator-şef al României pentru Uniunea Europeană, prof. univ. dr. Vasile Puşcaş, la seminarul cu tema "Sistemul de asigurări de sănătate în colaps! Asigurările private de sănătate o alternativă?" organizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), împreună cu Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) şi Primăria Cluj Napoca.
"În urmă cu zece ani, în Uniunea Europeană se discuta despre capitalul financiar, acum accentul este pus pe capitalul uman, iar finanţările pe proiecte de sănătate se fac pe măsuri distincte. În Parlamentul European se discută, la ora actuală, despre noul buget european, pentru perioada 2014-2020, iar triunghiul sănătate-cercetare-educaţie este cel al dezvoltării sustenabile. Cei ce au spus că sănătatea este în legătură cu economicul greşesc. Finanţarea publică a domeniului sănătăţii este investiţie şi nu cheltuială", a arătat profesorul universitar clujean.
Vasile Puşcaş a subliniat că în ţările Uniunii Europene, din finanţele publice se alocă pentru sănătate trei sferturi din necesarul acestui domeniu.
"Marea Britanie, Luxemburg, statele nordice europene acoperă 80% din sumele necesare sănătăţii. România alocă un procent asemănător, dar raportat la PIB-ul ţării noastre. Iar procentul de 80% din România este prost gestionat", a arătat profesorul Vasile Puşcaş, evidenţiind, în context, că sunt patru elemente esenţiale ale funcţionalităţii unui sistem de sănătate: acoperirea universală, accesibilitatea populaţiei la serviciile medicale, echitatea şi înalta calitate a serviciilor.
"În România, finanţările pentru sănătate sunt considerate ca fiind cheltuieli neproductive. Din acest motiv nici nu avem şanse să intrăm într-un sistem de competitivitate european. Statele din Europa Centrală au ieşit din criză, România este încă în criză. Nu se ajunge la o remediere rapidă a unei crize creând noi disfuncţionalităţi. Nu se fac niciodată echilibre care generează noi dezechilibre", a afirmat Vasile Puşcaş. AGERPRES/(A - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: În România sunt prea multe Case de Asigurări de Sănătate, susţine preşedintele CFM Cluj Preşedintele Camerei Federative a Medicilor (CFM) Cluj, medicul Victor Eşanu, afirmă că numărul actual de Case de Asigurări de Sănătate (CAS) din România, care se ridică la 42, este mult prea mare raportat la populaţia ţării.
Cluj: Populaţia este mulţumită de serviciile medicilor, nu şi de sistemul sanitar, spune Adriana Dâncu (IRES) Populaţia este mulţumită de serviciile medicilor, dar are o profundă insatisfacţie faţă de condiţiile oferite de sistemul sanitar din România, a declarat, marţi, directorul de cercetare al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), Adriana Dâncu, la seminarul cu tema "Sistemul de asigurări...
Îngrijirea paliativă prin medicul de familie- o soluție testată de HOSPICE Casa Speranței, cu sprijin elvețian, poate duce la degrevarea îngrijirii spitalicești și o calitate mai bună a vieții pentru bolnavii cu cancer din România La finalul unui proiect-pilot cu finanțare din partea Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, cu o durata de trei ani de zile, în care au fost instruiți 168 de medici, dintre care 26 au acordat îngrijiri paliative de bază unui număr de 125 de bolnavi cu cancer din patru județe, HOSPICE...
Cluj: Institutul Inimii "Niculae Stăncioiu" a reuşit să depăşească impasul financiar din primul semestru al anului Institutul Inimii "Niculae Stăncioiu" din Cluj-Napoca, unitate medicală de urgenţă, a reuşit să depăşească impasul financiar cu care s-a confruntat în primele luni ale acestui an, iar la ora actuală, prin eforturile depuse de corpul medical şi de personalul administrativ, unitatea sanitară de renume...
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
Signal Iduna lansează în România două asigurări de sănătate care nu necesită evaluarea medicală a clientului Grupul Signal Iduna, unul dintre cele mai importante conglomerate financiare din Europa, a anunţat, marţi, lansarea pe piaţa din România a două pachete de asigurări de sănătate care nu necesită evaluarea stării de sănătate a clientului la încheierea contractului.