Cele mai citite
 


Uleiul de măsline 'dezodorizat', o înşelătorie
luni, 6 iulie 2009   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Nutritie
 

Roma, 6 iul /Agerpres/ - Ulei de măsline, ulei extravergine, ulei în amestec, ulei fără impurităţi, ulei etichetat chiar ''dezodorizat'' - toate acestea sunt multele denumiri pe care le poate avea aşa-numitul ''aur galben'' al agriculturii mediteraneene. Dar nu întotdeauna ceea ce pare bun pentru ochi şi nas este bun şi pentru gură, avertizează agenţia de presă italiană, Il Velino.

Este suficient să faci un test: se pune puţin ulei pe palma mâinii, se freacă puternic până se încălzeşte locul respectiv şi se miroase. Dacă uleiul are miros de ''urină'' sau de grăsime vegetală ca margarina, scrie agenţia menţionată, atunci, spus simplu, el îţi face greaţă. Dacă păstrează aroma măslinelor, se poate spune că este un ulei de calitate. Practic, atunci când se freacă mâinile, se reuşeşte anularea efectului ''dezodorizantului'', cu alte cuvinte acel proces chimic prin care se reuşeşte ''ascunderea'' mirosului urât al unui ulei de proastă calitate sau conservat prost. Uleiul de măsline fiind gras absoarbe cu uşurinţă toate mirosurile cu care vine în contact, motiv pentru care conservarea lui devine esenţială pentru calitatea produsului finit.

Iată o metodă ingenioasă pentru a rezolva problema. În cazul în care produsul ar prezenta mirosuri neplăcute, se poate recurge la tehnici de ''corectare''. Un gen de ''dezodorizare'' a produsului, aşa cum se spune în jargon. Dar nu va temeţi, scrie Il Velino, nu există niciun principiu activ nedorit al ''aurului galben'' al agriculturii. Mai degrabă este vorba de o tehnică bazată pe introducerea de aer, în aşa fel încât să se genereze o ventilaţie forţată. Practic, un fel de evaporare la temperatură foarte mare care elimină - cu ajutorul unor tehnici adesea ''secrete'' ce fac parte din know how-ul operatorilor din sector - ''mirosurile urâte'' ale uleiului care ajunge pe mesele consumatorilor.

O altă tehnică este aceea a aşa-numitului ''talc''. Este vorba de o substanţă care leagă particulele chimice răspunzătoare de procesul degenerativ care, odată eliminat, ''curăţă'' uleiul gata de a fi fabricat. Tehnica este este folosită în mare măsură în Spania, unde clima deosebit de caldă favorizează degenerarea materiei prime sau a substanţei rezultată în urma presării.

În acest fel, uleiul nu mai miroase urât, dar există reversul medaliei. Talcul, la fel ca şi procedeul evaporării, eliminând particulele ''rele'', elimină inevitabil şi partea ''bună'', destinată să confere produsului acel parfum delicat şi intens precum şi calităţile organoleptice.

Tehnici ''de negândit pentru un ulei de calitate'', spune preşedintele Asociaţiei italiene a cultivatorilor de măsline /UNAPROL/, Massimo Gargano. ''Este de negândit în termeni absoluţi ca un produs care trebuie să fie 'dezodorizat' să fie un produs de calitate'', a explicat el pentru Il Velino. ''Dimpotrivă - a subliniat el imediat după intrarea în vigoare a etichetării UE - există probleme în ceea ce priveşte siguranţa acelor consumatori nefericiţi, care ajung să utilizeze acest produs, fără a cunoaşte realitatea''. AGERPRES/ (Adriana Doicaru)

Notare
Comentarii
de Ioana
Informatia este utila, dar unele afirmatii sunt cam puerile. De exemplu, de cand si pana cand margarina miroase ca urina? Mie mi se pare ca miroase frumos si chiar imi place mirosul - imi trezeste niste nostalgii foarte frumoase :-)

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Uleiul de măsline are efect protector împotriva bolilor de inimă (studiu) Un nou studiu arată efectele benefice ale uleiului de măsline în ceea ce priveşte protecţia împotriva bolilor cardiovasculare. Dr Philippe Tellier explică, în Journal international de Medecine, că 'şi în Spania factorii de risc cardiovascular câştigă mereu teren şi totuşi frecvenţa bolilor de inimă nu...
Sa postim sanatos ! Peste doar o saptamana, adica din 14 noiembrie, crestinii ortodoxi intra in postul Craciunului. Timp de 40 de zile, adica pana in 24 decembrie, cei care decid sa posteasca pentru a-si pregati trupul si sufletul in vederea intampinarii Nasterii Domnului, vor consuma numai produse de origine vegetala...
Uleiul de măsline taie pofta de mâncare Uleiul de măsline constituie o componentă de bază a regimului mediteranean, ale cărui efecte pozitive asupra sănătăţii sunt cunoscute. S-a dovedit acum că favorizează şi senzaţia de saţietate, scrie passionsante.be.
Uleiul de măsline nu este bun pentru mărirea penisului Un thailandez de 50 de ani care-şi injectase ulei de măsline în penis sperând să îl mărească a fost supus unei ablaţii a organelor genitale, a anunţat vineri un spital din Bangkok, avertizând în acelaşi timp în privinţa acestei practici periculoase.
Uleiul de măsline salvează creierul de la îmbătrânire (studiu) Uleiul de măsline, cea mai bogată sursă de grăsimi mononesaturate, are în compoziţia sa substanţe ce pot proteja împotriva bolii Alzheimer, potrivit unui studiu apărut în ultimul număr al revistei americane ACS Chemical Neuroscience.
NUCILE Consumate dupa fiecare masa, aceste fructe impiedica ingrosarea arterelor si previn bolile de inima.