Cele mai citite
 


Bihor: Examinări medicale pentru elevi, susţinute de Primăria Oradea
joi, 14 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Primăria municipiului Oradea a iniţiat în acest an, în premieră naţională, un program anual de screening pentru elevii orădeni din clasele I-a şi a V-a, care vor beneficia de examene gratuite medicale.
Viceprimarul municipiului Oradea, Biro Rozalia, a precizat marţi, într-o conferinţă de presă, că programul de screening, aprobat recent prin hotărâre de consiliu local şi susţinut financiar de municipalitate, cuprinde cinci examene medicale: hemoleucograma (prin prelevarea unei mici cantităţi de sânge din deget), examenul oftalmologic, ORL, stomatologic şi coproparazitologic şi are ca scop depistarea precoce a unor afecţiuni la copii.
Doar 66% dintre părinţi au răspuns afirmativ la solicitarea primăriei de a-şi da acordul pentru asemenea verificări, ceea ce înseamnă că 2.489 de elevi vor fi examinaţi.
'Din păcate, avem o oarecare neîncredere în tot ce înseamnă nou. Acesta este motivul pentru care, deocamdată, nu au răspuns încă toţi părinţii. Condiţiile asigurate satisfac orice cerinţă în domeniul sănătăţii. Eu sunt convinsă însă că numărul lor va creşte şi în acest an, dar şi anul viitor,' a declarat viceprimarul.
Până în prezent, s-au derulat examenele oftalmologice şi ORL. Nouă unităţi şcolare au efectuat examenul oftalmologic al copiilor respectivi, consultaţiile de specialitate demonstrând necesitatea acestora. La şcoala 'Dacia', din 171 de copii, 31 au fost descoperiţi cu probleme de vedere, iar la 'Oltea Doamna', din 126 de copii, 32 aveau dificultăţi oculare.
În urma acestor examinări, rezultatul este trimis medicului şcolar şi la domiciliul părintelui care va hotărî continuarea tratamentului la un medic de specialitate.
Pentru examenul oftalmologic şi cel ORL, municipalitatea a alocat 47.000 de lei, respectiv 125.000 de lei, urmând ca, după aprobarea sumelor în următoarea şedinţă de CL, examenele de sânge, stomatologic şi coprologic să aibă loc după vacanţa de primăvară până la sfârşitul anului şcolar.
Analizele specifice vor fi efectuate, contra cost, de către un laborator acreditat, desemnat prin solicitare de oferte. Planificarea copiilor la cabinetele medicale de specialitate se va face după ce vor fi stabiliţi câştigătorii licitaţiilor.
'Eu sunt foarte mândră că suntem singura municipalitate la nivel naţional care contribuie cu ceva la sănătatea elevilor, în afară de faptul că asigurăm infrastructura şi dotările în şcolile în care învaţă,' a subliniat Biro Rozalia.
Primăria Oradea a mai demarat, în urmă cu trei ani, un program de iniţiere în înot, prin care fiecare copil orădean de clasa a doua beneficiază de un curs de iniţiere în înot , timp de şase săptămâni, 50% din costul cursului, adică 60.000 de euro, anual, fiind asigurat de municipalitate. AGERPRES/(A-Eugenia Paşca)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Primăria Oradea a evaluat starea sănătăţii copiilor din clasele I şi a V-a Primăria Oradea, singura administraţie locală din ţară care a demarat un program-pilot de evaluare medicală a copiilor, a prezentat joi rezultatele programului de screening care arată 'un grad mediu de probleme'.
Bihor: Examene de imagistică gratuite, prin parteneriat al Primăriei Oradea Primarul Ilie Bolojan a anunţat, joi, un parteneriat între o clinică privată din Oradea, care efectuează consultaţii gratuite de imagistică, şi Spitalul de copii din Oradea, unde primăria va oferi spaţiu pentru mutarea clinicii care va deservi astfel toţi pacienţii internaţi în spitalele municipalităţii...
Bihor: Primul pacient salvat de o hemipareză, printr-un proiect între universităţile din Oradea şi Debreţin Primul pacient din ţară care a scăpat de o hemipareză în urma unui accident vascular ischemic a fost tratat, în premieră naţională, cu un medicament şi o procedură introduse la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea printr-un proiect transfrontalier între Universitatea din Oradea şi cea din Debreţin.
Bihor: Ambulanţa va organiza, în premieră naţională, cursuri gratuite de prim ajutor pentru populaţie Conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor va organiza gratuit, lunar, cursuri de prim ajutor şi resuscitare pentru populaţia bihoreană interesată de astfel de lucruri, a anunţat, vineri, managerul Ambulanţei, dr. Daniela Petrişor, cu ocazia inaugurării noului sediu al instituţiei.
Bihor: Cartea neurochirurgului David I. Levy, "Materie cenuşie", tradusă şi lansată de autor, în premieră naţională, la Oradea Doctorul american David I. Levy, specialist de top în tratamentul accidentelor cerebrale, îşi va lansa, în premieră naţională, în 28 octombrie, la Oradea, cartea "Materie cenuşie", tradusă la Editura Scriptum din Oradea, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Marinela Murg, director executiv al Fundaţiei...
Sistem de comunicare între medici şi familiile pacienţilor, la UPU Oradea, în premieră naţională În premieră naţională, Serviciul de Primiri Urgenţe din Spitalul Judeţean Oradea va avea, în trei luni, un sistem informatic de comunicare şi informare între medicii de la urgenţe şi familiile sau însoţitorii pacienţilor ajunşi la urgenţe, a declarat joi dr. Hadrian Borcea, medicul şef al UPU-SMURD Bihor...