Cele mai citite
 


Bistriţa-Năsăud: Soluţie de compromis pentru spitalul desfiinţat la Teaca - centru medical de permanenţă
joi, 14 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Persoanele care beneficiau de serviciile Centrului de sănătate din comuna Teaca, judeţul Bistriţa-Năsăud, desfiinţat de la 1 aprilie, vor beneficia pe viitor nu doar de un azil de bătrâni, ci şi de un centru medical de permanenţă, dotat cu medic şi salvare, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, prefectul Cristian Florian.
El s-a deplasat miercuri în localitatea Teaca, însoţit de directorii Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă, pentru a sta de vorbă cu autorităţile locale şi oamenii de acolo, având în vedere că aceştia nu erau de acord cu desfiinţarea spitalului.
Soluţia oferită de autorităţile judeţene a fost crearea unui centru medical de permanenţă, astfel încât atât locuitorii din comuna Teaca, cât şi cei din localităţile învecinate să aibă la dispoziţie un cadru medical specializat, în caz de urgenţă.
"Vizăm pentru Teaca înfiinţarea unui centru de permanenţă. Aceasta înseamnă că pentru prima dată Teaca şi comunele din vecinătate vor avea un medic la dispoziţia lor 24 de ore din 24, vor avea pentru prima dată o salvare 24 de ore din 24, acolo, la Teaca, lucru pe care până acum nu l-au avut. În condiţiile de azi şi de anul trecut, nu aveau aceste facilităţi. Dacă aveau o problemă medicală, chemau ambulanţa şi veneau la Bistriţa", a declarat prefectul Cristian Florian.
În opinia prefectului de Bistriţa-Năsăud, Centrul de sănătate Teaca, ce va fi transformat în azil de bătrâni, oferea şi până acum servicii medicale în special persoanelor vârstnice, motiv pentru care angajaţii care nu îşi vor pierde locul de muncă vor efectua aceleaşi activităţi ca şi până acum.
"Ce era acolo? Din când în când era câte o persoană în vârstă, cu probleme sociale, care era cazată pentru o zi, două, trei, după care externată. Prin înfiinţarea acestui centru pentru persoane vârstnice, această activitate va fi una finanţată şi va putea fi extinsă la mai multe paturi decât până acum. Persoanele care lucrau în acest spital îşi vor desfăşura activitatea şi în cadrul acestui centru, pentru că acest lucru îl făceau", a explicat prefectul.
Pe lângă majorarea numărului de paturi pentru viitorul azil de bătrâni, în prezent centrul funcţionând cu 12 paturi, prefectul de Bistriţa-Năsăud a dat asigurări că şi unitatea medico-socială cu 14 paturi, aflată în aceeaşi clădire, va rămâne în continuare la dispoziţia sătenilor.
Aproximativ o sută de săteni din comuna Teaca, alături de personalul medical al centrului de sănătate, au protestat în data de 1 aprilie în curtea acestei unităţi spitaliceşti faţă de intenţia Ministerului Sănătăţii de a transforma spitalul în cămin pentru bătrâni. Oamenii au afişat pancarte pe care au scris "SOS Salvaţi spitalul", "Sănătatea nu are preţ", "Vrem dreptul la sănătate", "Vrem să trăim bine", "Ignoranţa voastră, condamnarea noastră".
Centrul de sănătate Teaca funcţionează din anul 1993 şi a fost construit în întregime cu fonduri alocate de Crucea Roşie din Austria, având în vedere că localitatea este una cu vechi tradiţii săseşti. Spitalul are 14 angajaţi, dintre care trei sunt medici ce fac naveta din judeţul Mureş. Unitatea oferea servicii pentru trei specialităţi de bază: medicină internă, pediatrie şi recuperare, medicină fizică şi balneologie.
Spitalul se află la o distanţă de 33 kilometri de municipiul Bistriţa şi la 25 kilometri de oraşul Reghin (judeţul Mureş) şi deservea un număr de cinci comune cu o populaţie de aproximativ 13.800 locuitori, în condiţiile în care numărul de paturi a fost redus anul trecut de la 30 la 12.
Consilierii judeţeni ai PSD şi PNL au încercat să convoace, marţi, o şedinţă extraordinară de Consiliu Judeţean, în care să fie aprobată trecerea Centrului de sănătate Teaca în subordinea administraţiei judeţene ca secţie externă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, însă şedinţa nu s-a putut ţine deoarece preşedintele CJ Liviu Rusu (PDL) nu a semnat convocatorul. AGERPRES/ (A - Tina Ţucui)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bistriţa-Năsăud: Primăria Teaca nu este de acord cu transformarea centrului de sănătate în cămin pentru bătrâni Transformarea Centrului de sănătate Teaca, judeţul Bistriţa-Năsăud, în cămin de bătrâni, printr-o decizie a Ministerului Sănătăţii, nu este agreată de administraţia acestei comune, primarul Iustian Muntean spunând că astfel trei medici şi cinci asistenţi riscă să îşi piardă posturile.
Bistriţa-Năsăud: Spitalul din Teaca, transformat în azil de bătrâni, ar putea fi preluat de CJ Consilierii judeţeni ai PSD şi PNL au decis să înainteze Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud un proiect de hotărâre prin care spitalul din comuna Teaca, recent desfiinţat de Ministerul Sănătăţii, să fie preluat de autoritatea judeţeană, potrivit unui comunicat de presă remis miercuri AGERPRES.
Bistriţa-Năsăud: Primarii, de acord să preia spitalele numai dacă se asigură finanţarea Problema preluării celor cinci unităţi cu paturi din judeţul Bistriţa-Năsăud de către autorităţile locale, în cadrul procesului de descentralizare a sistemului sanitar, nu este agreată de primari, dacă nu va fi asigurată şi finanţarea pentru acoperirea cheltuielilor de întreţinere.
Bistriţa-Năsăud: Consilierii din Teaca, de acord cu transformarea spitalului în azil de bătrâni Consiliul Local al comunei Teaca, întrunit în şedinţă ordinară, a luat vineri decizia de a aproba transformarea spitalului din localitate în azil de bătrâni, aşa cum a sugerat Ministerul Sănătăţii, după ce în urmă cu o lună s-a declarat împotriva acestui proiect.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Candidaţii la Primăria Ploieşti, despre soluţiile pentru spitale, proiectele europene şi măsurile anticorupţie Cei 13 candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Ploieşti au răspuns întrebărilor AGERPRES referitoare la proiectele avute în vedere pentru Spitalul de Pediatrie şi cel Municipal, aflate în subordinea primăriei, şi soluţiile financiare pentru implementarea lor; cele mai importante trei proiecte...