Cele mai citite

joi, 14 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Neurologie

Ziua Internaţională a bolii Parkinson sărbătorită anual pe 11 aprilie

Peste 72.000 de bolnavi de Parkinson în România
La nivel european, costul social anual generat de un bolnav de Parkinson oscilează între 5.240 euro şi 19.620 euro.
Cea mai importantă problemă a pacienţilor cu Parkinson din România rămâne lipsa unui Registru Naţional.
V-aţi întrebat vreodată cum e să vreţi să daţi mâna cu cineva şi să vă tremure necontrolat astfel încât să îi speriaţi pe cei din jur? Sau să vreţi să beţi un pahar de apă într-o zi călduroasă de vară şi să o vărsaţi pe toată până beţi? Sau să ieşiţi la plimbare cu nepoţelul în parc şi brusc să vi se blocheze picioarele?...
Aceste lucruri se întâmplă frecvent persoanelor care suferă de maladia Parkinson. Simptomele maladiei Parkinson sunt diferite de la caz la caz şi pot varia de la o zi la alta, de la o oră la alta.
Ziua Internaţională a bolii Parkinson este sărbătorită la nivel mondial pe data de 11 aprilie şi este organizată anual cu scopul creşterii nivelului de conştientizare în ceea ce priveşte boala Parkinson şi al impactului acesteia asupra individului, familiei şi societăţii. O mai mare informare va reduce stigma asociată cu această boală, va creşte înţelegerea şi sprijinul comunităţii şi va conduce la creşterea calităţii vieţii pentru cei afectaţi de această maladie.
Cu ocazia Zilei Internaţionale a bolii Parkinson, Asociaţia Antiparkinson a organizat la Deva pe data de 8 aprilie la sediul Filialei Deva a Crucii Roşii o întâlnire care a avut scopul de a creşte nivelul de conştientizare în rândul  populaţiei  referitor la această maladie, dar şi de a oferi informaţii utile şi suport persoanelor care locuiesc în judeţul Hunedoara şi în restul ţării şi care suferă de această afecţiune. În cadrul conferinţei a fost semnat oficial şi parteneriatul între Asociaţia Antiparkinson şi Crucea Roşie Filiala Deva.
'Tuturor participanţilor li s-a oferit un plic aniversar, editat de Romfilatelia cu ocazia aniversării a 5 ani de existenţă a Asociaţiei Antiparkinson' a declarat Dan Răican, preşedintele Asociaţiei, prezent între 11-12 aprilie la Bruxelles pentru sărbătorirea Zilei Europene a Drepturilor Pacientului.
În România sunt diagnosticate peste 72.000 de persoane, dar cifra este subevaluată din cauza ratei scăzute de diagnostic. Lipsa unui test clinic concludent şi reticenţa pacienţilor de a se prezenta la consult fac ca boala Parkinson să fie diagnosticată târziu.
Este important ca societatea să fie informată despre maladia Parkinson, ce efecte secundare sunt determinate de medicaţie, ce înseamnă efectiv să trăieşti cu o afecţiune neurologică cronică şi să înţeleagă nivelul impactul social şi celui economic aflate în permanentă creştere. Conform unui studiu EuroPa (http://www.europarkinson.net), la nivel european, costul social anual generat de un bolnav de Parkinson oscilează între 5.240 euro şi 19.620 euro.
Evenimentele organizate cu ocazia ZIP au rolul de a sublinia ce înseamnă să trăieşti cu această afecţiune, care sunt provocările zilnice cu care se confruntă persoanele suferinde de Parkinson şi cum pot conlucra societatea civilă şi lumea medicală în vederea acordării unei îngrijiri adecvate şi a integrării în societate.
Din 2001 când a fost diagnosticat cu Parkinson (după 2 ani în care doctorii au crezut că a suferit un accident vascular) şi după multe greutăţi întâmpinate, Dan Răican a reuşit să înfiinţeze Asociaţia AntiParkinson la Deva, singura organizaţie de acest gen din România care sprijină bolnavii de Parkinson şi care colaborează cu farmaciştii, medicii, cu Societatea Română de Neurologie pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru bolnavii care suferă de această maladie.
Asociaţia AntiPARKINSON este acum membră a Parkinson's Disease Foundation şi a European Parkinson's Disease Asociation.
Cea mai importantă problemă a pacienţilor cu Parkinson din România rămâne lipsa unui Registru Naţional pe baza căruia s-ar putea face evaluări şi s-ar putea lua decizii privitoare la aducerea în România a unor medicamente care acum nu există. Tratamentul trebuie să fie precoce pentru că început cât mai repede ameliorează calitatea vieţii bolnavului. Cu toate acestea, diagnosticul precoce rămâne un deziderat în România anului 2011. Chiar şi în ţările cu o educaţie sanitară solidă diagnosticarea se face la 13-15 luni de la debutul bolii. Japonezii sunt singurii diagnosticaţi la mai puţin de un an de la debutul bolii.
Parkinson este o boală neurologică, care survine în urma distrugerii lente şi progresive a neuronilor, ceea ce poate afecta în mod dramatic abilităţile de a merge, de a vorbi, de a scrie şi de a înghiţi. Este predominant caracterizată de probleme ce ţin de mişcarea corpului, cunoscute ca 'simptome motorii', cele mai uşor de identificat fiind tremorul, rigiditate musculară, instabilitate posturală. Alte dificultăţi care nu ţin de mişcare pot apărea, cum ar fi durerea, tulburări de somn şi depresia, cunoscute ca 'simptome non-motorii'.
Mişcările umane sunt controlate de celule nervoase din creier. Pentru a dicta o mişcare, celulele îşi transmit mesaje reciproc şi către restul corpului, folosind neurotranmiţători. În Parkinson, aceste mesaje sunt întrerupte şi nu sunt transmise lin către muşchi, rezultatul fiind reprezentat de dificultăţi în controlarea mişcării.
Mesajele nu reuşesc să fie transmise aşa cum trebuie din cauza lipsei dopaminei - unul dintre neutrotransmiţătorii implicaţi în controlarea mişcării. La bolnavii de Parkinson, între 70-80% dintre celulele producătoare de dopamină au murit. Toate acestea se întâmplă într-o mică secţiune din creier care se numeşte substantia nigra. Aşadar, dacă dopamina este insuficientă, celulele nervoase nu funcţionează normal şi sunt incapabile să transmită mai departe mesajele, rezultând simptomele din Parkinson.
Deşi dopamina este principalul neurotransmiţător afectat, apar şi alte anormalităţi. Aceasta este una din explicaţii prin care simpla înlocuire sau suplimentare a dopaminei nu atinge succesul scontat, deoarece anornalităţile şi din alţi neurotransmiţători pot explica de ce există atâtea simptome non-motorii în Parkinson. De asemenea, cauza pierderii celulelor care produc dopamina nu este clară. Se crede că ar exista mai mulţi factori responsabili, iar ultimele cercetări includ cauze precum îmbătrânirea, factori genetici şi de mediu, virusuri. Încă rămâne neclar şi faptul de ce unii oameni dezvoltă Parkinson şi unii nu.
ASOCIAŢIA ANTIPARKINSON apără interesele a peste 72.000 de bolnavi de Parkinson din România
550 de membri
Membră a Asociaţiilor de pacienţi interne (COPAC, Alianta Bolilor Rare) şi internaţionale (E.P.D.A.)
2011 - GALA OAMENI PENTRU OAMENI - Premiul pentru contribuţie individuală remarcabilă pentru Dan Răican
2010 - Premiul pentru 'Cea mai activă asociaţie de pacienţi din România' decernat de Colegiul Medicilor din România
Personalităţi cu Parkinson: Cornel Constantiniu - cântăreţ român, de 17 ani diagnosticat cu Parkinson.
Muhammad Ali (1942-) sportiv american.
Papa Ioan Paul II (1920-2005), primele simptome apărute în 1991.
Michael J. Fox (1961-), star TV şi de film & TV, a recunoscut că are Parkinson în 1998, după 7 ani de boală.
Salvador Dali (1904-1989), pictor suprarealist spaniol.

Notare
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Medici: Aproximativ 70.000 de persoane sunt diagnosticate în România cu Parkinson; se intenţionează crearea unui registru naţional Aproximativ 70.000 de persoane sunt diagnosticate în prezent cu boala Parkinson, cea de a doua afecţiune neurologică degenerativă ca frecvenţă în România, iar pentru conştientizarea luptei împotriva acestei afecţiuni un "covor" de lalele a fost expus vineri în faţa Băncii Naţionale.
Sălaj: Crucea Roşie organizează cursuri gratuite de limbi străine pentru copii Filiala Sălaj a Crucii Roşii România organizează gratuit, pentru copiii cu vârste cuprinse între 4 şi 11 ani, cursuri de limba engleză şi germană, începând de luni, 23 noiembrie.
SSNN: Peste 70.000 de pacienţi trataţi în România de boala Parkinson Peste 70.000 de pacienţi cu boala Parkinson beneficiază de tratament medicamentos specific, ale cărui costuri lunare individuale se ridică la aproximativ 3.000 de lei, relevă o statistică prezentată de Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) şi Societatea de Neurologie...
DOCUMENTAR: Ziua Crucii Roşii Române, 140 de ani de activitate umanitară Societatea de Cruce Roşie din România s-a înfiinţat şi a primit recunoaşterea Comitetului Internaţional al Crucii Roşii la 4 iulie 1876, la doi ani după aderarea ţării noastre la Prima Convenţie de la Geneva ''pentru ameliorarea situaţiei răniţilor şi bolnavilor din forţele armate în campanie''.
Ziua Mondială a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii marcată prin acţiuni cu tema 'Tineretul în mişcare' Crucea Roşie Română celebrează, pe 8 mai, de Ziua Mondială a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii, contribuţia tinerilor şi încurajează acţiunile şi iniţiativele lor sub tema globala ''Tineretul în mişcare''.