Cele mai citite
 


Conferinţă de somnologie, organizată la Cluj-Napoca
miercuri, 13 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cluj-Napoca, 13 apr /Agerpes/ - Medicii de la Spitalul Clinic de Pneumomoftiziologie 'Leon Daniello' din Cluj-Napoca organizează, de joi până sâmbătă, o conferinţă de somnologie, specializare care deocamdată nu este recunoscută în România. Specialiştii spun, însă, că prin intermediul acestei specializări pot fi trataţi oamenii care prezintă aşa-numitul sindrom de apnee în somn de tip obstructiv, care ar putea fi responsabil pentru aproximativ o treime din accidentele rutiere.
'Simptomele principale ale acestui sindrom sunt reprezentate de pauzele respiratorii din timpul nopţii, întrerupte de sforăit puternic, urmate de o stare de somnolenţă puternică în timpul zilei, oboseală şi dificultăţi de concentrare', a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, medicul Doina Todea.
Practic, căile respiratorii se obturează în timpul somnului, iar pacientul nu mai respiră pentru câteva secunde. Acest lucru determină o proastă calitate a somnului şi o stare continuă de oboseală. Sindromul este cu atât mai periculos în cazul şoferilor şi se presupune că o treime din accidentele rutiere pot fi cauzate de persoanele care au acest sindrom.
'Conform statisticilor, rata accidentelor rutiere la pacienţii cu acest sindrom este de două până la şapte ori mai mare decât la persoanele normale, de aceea depistarea acestei boli la şoferii profesionişti devine o necesitate', a spus medical clujean.
La nivelul Societăţii Române de Pneumologie s-a constituit un grup de medici pasionaţi de somnologie care au urmat specializări în străinătate şi care încearcă acum să obţină recunoaşterea ei şi în România.
'Unul din paşii pe care trebuie să-i facem sunt tocmai aceste conferinţe pe care le organizăm şi care au o abordare interdisciplinară. Avem invitaţi medici endocrinologi, diabetologi, psihologi, orelişti, pneumologi şi din alte specializări. În toate centrele universitare mari din ţară există câte un laborator de somnologie, dar în ţările vestice există clinici întregi numai pentru acest domeniu', a spus Doina Todea.
În Cluj, laboratorul de somnologie a fost înfiinţat în 2006, iar adresabilitatea a ajuns la 10-15 pacienţi pe lună. Tratamentul constă în purtarea unui aparat, în timpul somnului, care printr-un flux de aer menţine deschise căile respiratorii, dar şi în alte măsuri, cum ar fi dieta, deoarece sindromul este des întâlnit la persoanele corpolente. Un asemenea aparat costă între 500 şi 2.000 de euro, dar poate fi şi închiriat.
În literatura de specialitate, prima descriere a unui pacient cu tulburări de respiraţie în timpul somnului datează din anul 330 î.d.H, când regele Dionysus din Heracleia, care suferea de o obezitate impresionantă şi care se temea că se va sufoca în somn, era păzit de medici, care îl trezeau cu nişte ace lungi.AGERPRES/(A, AS - Elena Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua porţilor deschise în 14 laboratoare de somnologie din ţară Cu prilejul Zilei Mondiale a Somnului, în 14 laboratoare de somnologie din ţară va fi organizată vineri, 18 martie, Ziua porţilor deschise.
Cluj: Tulburările de somn au devenit o patologie frecventă, afirmă prof. univ. dr. Carmen Monica Pop Şeful Clinicii de Pneumologie de la Spitalul de pneumoftiziologie "Leon Daniello'', prof. univ. dr. Carmen Monica Pop, a declarat, vineri, pentru AGERPRES că tulburările de somn au devenit o patologie frecventă, dar prea puţină lume se gândeşte să apeleze la medic pentru diagnostic şi tratamente menite...
Cluj: Reuniune medicală dedicată diagnosticului şi profilaxiei tulburărilor respiratorii din timpul somnului Medici specialişti din ţară şi din străinătate se reunesc la Cluj-Napoca, începând de vineri, timp de trei zile, la atelierul de lucru cu tema "Tulburările respiratorii în timpul somnului - de la diagnostic la terapia cu CPAP şi ventilaţie non invazivă".
Dr. Mihaela Oros: Unul din zece copii riscă să dezvolte tulburări de respiraţie în timpul somnului Unul din zece copii riscă tulburări ale respiraţiei în timpul somnului, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, medicul pediatru Mihaela Oros, preşedinte al Asociaţiei pentru Tulburările de Somn la Copii şi Adolescenţi, la prezentarea unui studiu realizat în domeniu.
Cum să scapi de sforăit Sforăitul (RONHOPATIA CRONICĂ) este o conditie patologică aproape nelipsită vieţii omului modern, a cărei frecvenţă creşte cu înaintarea în vârstă. Sforăitul constă dintr-un zgomot respirator ce apare în timpul somnului de zi sau de noapte. Acesta este produs în mare măsură de vibraţia palatului moale...
Florin Mihălţan (SRP): Şoferii care adorm la volan ar trebui ajutaţi să-şi trateze boala gratuit Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie (SRP), profesor doctor Florin Mihălţan, recomandă implementarea unei directive europene care prevede ca şoferii care adorm la volan, din cauză că suferă de sindromul de apnee în somn, să fie ajutaţi de stat să-şi trateze această boală, care poate cauza inclusiv...