suport@medipedia.ro 021.242.04.28 (Luni-Vineri: 8:00-16:30)
Unde caut?
  • Tot continutul
  • Articole
  • Dictionar
  • Forum
  • Unitati medicale

 


Vitamina B6 (piridoxina)
miercuri, 17 decembrie 2008   ::   0 Comentarii :: :: Nutritie
 

Actiune

Piridoxina este o vitamina hidrosolubila din complexul B. Impreuna cu celelalte vitamine din acest complex, are rol in metabolismul grasimilor si proteinelor, cat si in conversia carbohidratilor in glucoza. In plus, laolalta cu B9 si B12, piridoxina controleaza nivelul amino-acidului homocisteina din sange, prin aceasta reducand semnificativ riscul de boli cardiace. Vitamina B6 este importanta pentru buna functionare a creierului, producerea de eritrocite si a altor celule ale sistemului imunitar. Ajuta la absorptia vitaminei B12. Joaca rol important si in sinteza acizilor nucleici. De asemenea, poate ameliora simptomele asociate cu sindromul premenstrual.

Dozare

 

Sugari si copii
Adolescenti
Femei
Femei gravide sau care aapteaza
Barbati
Unitate de masura
0.3 – 1.6
1.8 – 2.0
2.0
2.1 – 2.2
2.0
Mg

 

Consumatorii de alcool, de proteine in exces, ca si femeile care folosesc pastile contraceptive au nevoie de suplimentare cu vitamina B6. Necesarul trebuie asigurat zilnic din alimente si suplimente (daca este nevoie), deoarece excesul nu este stocat de catre organism.
Surse
Surse naturale sunt drojdia de bere, taratele si germenii de grau, ficatul animal, ouale, pestele, varza, morcovii, pepenele galben, bananele, melasa, orezul brun, nucile, semintele de floarea soarelui, lintea. Vitamina B6 se distruge prin preparare termica si pastrarea indelungata a alimentelor, fie prin conservare, fie prin inghetare.
Deficienta
Simptomele deficientei includ stari de nervozitate, depresie, iritabilitate, stare de slabiciune, dificultati de concentrare, si pierderi de memorie.
Toxicitate / Efecte adverse/Interactiuni medicamentoase
Doze de 2 pana la 10 mg (200 mg dupa unele surse) pot produce probleme neurologice – pierderea echilibrului si a senzatiei tactile in membrele inferioare. Simptomele dispar in circa 6 luni de la intreruperea supradozarii. In etxrem de rare cazuri pot aparea reactii cutanate ca urmare a excesului de B6 din suplimentare.
Vitamina B6 interactioneaza cu anumite antibiotice (tetraciclina), medicamente antidepresive, medicamente folosite in tratamentul anemiilor severe, hipertensiunii, artritei reumatoide, astmului, si cu anumite substante chemoterapeutice. Medicul curant trebuie consultat daca se doreste suplimentarea cu B6 in aceste situatii.
Bibliografie
[1] www.umn.edu
[2] E. Mindell, H. Mundis, Earl Mindell's new vitamin bible.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
 
Copyright © 2014 Info World. Termeni si conditii.