Cele mai citite
 


Nivelul de radioactivitate din România nu este periculos pentru sănătatea populaţiei /ministrul Mediului/
joi, 14 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Mediului şi Pădurilor, Borbely Laszlo, a dat asigurări, miercuri, că la ora actuală nivelul de radioactivitate din România nu este periculos pentru sănătatea populaţiei.
Oficialul a menţionat, totodată, că raportările Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare /CNCAN/ au frecvenţă zilnică şi că, în ciuda faptului că incidentul de la Fukushima este comparabil cu cel de la Cernobâl, cei peste 10.000 de km care despart România de Japonia ţin la distanţă valori mari de radioactivitate.
Specialiştii Institutului Naţional pentru Sănătate Publică au anunţat, marţi, Ministerul Sănătăţii că nu există un pericol pentru sănătatea populaţiei.
Astfel, după interpretarea datelor transmise de către Agenţia pentru Protecţia Mediului şi cercetătorii de la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară 'Horia Hulubei', prin care a fost semnalată prezenţa de iod radioactiv în apa de ploaie şi laptele de oaie din zona Slănic Prahova /sudul ţării/, specialiştii în sănătatea publică au ajuns la concluzia că valorile descoperite, de 5,2 Bq/l (Becquerel/litru), sunt cu mult mai mici decât valorile admise. Pentru Iod 131, concentraţiile maxim admise în laptele de consum pentru populaţie sunt de 300 Bq/l pentru adulţi şi 100 Bq pentru copii şi sugari.
Totodată, Reţeaua de Laboratoare de Igienă a Radiaţiilor Ionizate, care aparţine de direcţiile de sănătate publică judeţene, care monitorizează radioactivitatea apei potabile şi a alimentului, nu a sesizat, până în prezent, depăşiri ale concentraţiilor maxim admise de Iod 131.
La rândul lor, cercetătorii români din cadrul Laboratorului de Cercetări din mina Slănic Prahova au anunţat, marţi, că în urma analizării unor mostre de apă de ploaie colectate din zona Braşov şi Slănic Prahova, au apărut concentraţii minore de iod radioactiv provenit din Japonia.
În prezent, realizatorii studiului menţionează că prezenţa I 131 în România demonstrează că efectele unui accident nuclear pot fi evidenţiate şi la distanţe mai mari de 10.000 de km, fapt ce arată că, în acest moment, norul radioactiv provenit de la Fukushima s-a răspândit practic asupra întregii emisfere nordice.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministerul Sănătăţii: Nu există un pericol pentru sănătatea populaţiei datorat expunerii la Iod 131 Specialiştii Institutului Naţional pentru Sănătate Publică din România au anunţat Ministerul Sănătăţii (MS) că nu există un pericol pentru sănătatea populaţiei datorat expunerii la Iod 131, se arată într-un comunicat al MS transmis, marţi, AGERPRES.
Concentraţii nesemnificative de iod radioactiv au ajuns în România, în apa de ploaie şi laptele de oaie (studiu) Concentraţii minore de iod radioactiv provenit din Japonia au ajuns în România, substanţa găsindu-se în apa de ploaie şi laptele de oaie, relevă un studiu realizat de o echipă de cercetători români în cadrul Laboratorului de Cercetări din mina Slănic Prahova.
Premierul Emil Boc: Populaţia nu este în pericol din cauza iodului radioactiv Nivelul de iod radioactiv în România nu pune în pericol sănătatea populaţiei, a subliniat, miercuri, premierul Emil Boc, după şedinţa de Guvern.
Rafila: Nu avem altceva de făcut decât să căutăm soluţii să păstrăm sănătatea populaţiei şi calitatea serviciilor sanitare Braşov, 21 oct/Agerpres/- Principalele provocări din domeniul sănătăţii publice legate de problematica bolilor infecţioase din România sunt dezbătute la cea de a IX-a Conferinţă Naţională de Microbiologie şi Epidemiologie care se desfăşoară la Braşov în perioada 20-22 octombrie. Evenimentul este organizat...
Ministrul Mediului reiterează că nu există pericol de radiaţii în România Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a reafirmat, joi, la Vaslui, că în România nu există, la această dată, niciun pericol de radiaţii ca urmare a exploziilor de la centrala nucleară de la Fukushima.
Silviu Morariu (PC): Ministrul Attila Cseke pune în paranteză sănătatea populaţiei din România Ministrul Attila Cseke pune în paranteză sănătatea populaţiei din România prin inexistenţa unui contract-cadru agreat de medicii de familie, este de părere coordonatorul Departamentului de sănătate al Partidului Conservator, conf. univ. dr. Silviu Morariu.