Cele mai citite
 


PLEDOARIE PENTRU SANATATE - importanta preventiei cancerului de col uterin
joi, 14 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Obstetrica - Ginecologie
 

 

 
 
 
 
 
 
 
Cancerul de col uterin este precedat de un spectru de leziuni cervicale (precursorii cancerului invaziv) ce pot fi depistate prin metode simple, nedureroase si neinvazive.

 

 

Cel mai important este testul Babes Papanicolau, examen ce semnaleaza existenta unei leziuni la nivelul colului uterin. Acest examen reprezinta metoda cea mai importanta de screening in depistarea cancerului de col uterin si a leziunilor precursoare (CIN 1, CIN 2, CIN 3). Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie recomanda testul Papanicolau ca principala metoda in depistarea cancerului de col uterin si a precursorilor lui.
 
Este de preferat ca prelevarea probelor sa se faca la mijlocul ciclului menstrual. Testul trebuie sa fie efectuat anual de catre toate femeile care au fost sau sunt sexual active sau care au peste 18 ani. Este foarte important ca acest test sa fie dublat de un examen colposcopic, cele doua metode asociate asigurand diagnosticul in 99% din cazuri.
 
Examenul colposcopic aduce informatii privind momentul constituirii leziunii, localizarea acesteia, dimensiunile si conturul ei, dovedindu-se astfel o metoda indispensabila, de maxima sensibilitate pentru diagnosticul tuturor leziunilor cervicale, inclusiv a celor de natura virala.
 
Cum virusul Papylloma (HPV) este implicat direct in aparitia leziunilor precanceroase (CIN 1, CIN 2, CIN3) si canceroase ale colului uterin, tipajul HPV contribuie la imbunatatirea diagnosticului in conditiile in care cancerele ano-genitale reprezinta 10% din totalul cauzelor la scala medicala.
 
Daca luam in considerare ca 24% din populatia feminina cu col normal colposcopic are o infectie HPV, rezulta de aici importanta covarsitoare pe care o are depistarea infectiei HPV la nivel cervical.
 
Studiile intreprinse pana in prezent au dovedit ca oncogeneza cancerelor ano-genitale trece printr-o etapa virala obligatorie, rolul esential fiindu-i atribuit infectiei cu HPV(human papylloma virus).
 
Comunitatea stiintifica internationala apreciaza ca HPV cu risc inalt oncogen este prezent in cancerele cervicale in proportie de 99,7%.
Analiza genotipurilor HPV(tipaj HPV) reprezinta cel mai bun ghid in estimarea evolutiei biologice a leziunilor precanceroase ale colului uterin.
Cu un simplu test Papanicolau si un examen colposcopic previi aparitia unei boli necrutatoare.
 
 
Dr. Karimzadeh Ana
Medic specialist ginecologie
Medcenter Bucuresti Berceni
021 331 05 99

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin încurajează părinții să solicite vaccinarea anti-HPV la medicul de familie Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din România, formată la inițiativa Fundației Renașterea, face un apel, în cadrul Săptămânii Europene de Prevenție a Cancerului de Col Uterin, pentru o mai mare implicare a autorităților din sănătate și a medicilor în realizarea celor două mari...
Campanie pentru testul Papanicolau, în scopul prevenirii cancerului de col uterin Testul Papanicolau reprezintă o metodă la îndemâna oricărei femei pentru a preveni cancerul de col uterin, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, medicul Elena Susanu, de la Grupul Medical Romgermed.
Infectiile HPV, cauza a aparitiei cancerului de col uterin Infectia cu Virusul Papiloma Uman (HPV) este una dintre cele mai comune infectii transmise pe cale sexuala, pana la 80% dintre persoanele active din punct de vedere sexual contactand o astfel de infectie la un moment dat in viata. Exista mai mult de 100 de tipuri de HPV, acestea cauzand...
Olsavszky (OMS): România este pe primul loc în Europa la decesele provocate de cancerul de col uterin România este pe primul loc în Europa la decesele provocate de cancerul de col uterin, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii prezentate miercuri de reprezentatul OMS în România, Victor Olsavszky.
Cluj: Campanie a OSM pentru prevenirea infecţiei cu HPV şi a cancerului de col uterin Cluj-Napoca, 15 ian /Agerpres/ - Organizaţia Studenţilor Medicinişti (OSM) va derula, între 16 şi 21 februarie, o amplă campanie de informare a populaţiei care include două acţiuni: prima despre infecţia cu HPV (Human Papilloma Virus), iar cea de-a doua privind cancerul de col uterin.
Vaccinarea împotriva infecţiei cu Human Papilloma Virus (HPV) este susţină şi de ginecologi. Sursa: Agerpres Seful Clinicii de ginecologie obstetrica a Spitalului "Sfântul Pantelimon" din Bucureesti, prof. dr. Virgil Ancar, a declarat pentru AGERPRES, ca recomanda vaccinarea, subliniind importanta prevenirii cancerului de col uterin. El a mentionat ca între cele câteva decese care au avut loc...