Cele mai citite
 


Iuşcenko a fost otrăvit din întâmplare şi nu cu premeditare (Comisia de anchetă a parlamentului ucrainean)
joi, 9 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Kiev, 9 iul /Agerpres/ - O comisie provizorie de anchetă a parlamentului ucrainean mandatată cu investigarea circumstanţelor otrăvirii lui Viktor Iuşcenko în timpul campaniei prezidenţiale din 2004 nu a descoperit probe ale unui act criminal împotriva actualului preşedinte al Ucrainei, pe atunci candidatul opoziţiei portocalii la alegerile prezidenţiale, relatează joi RIA Novosti şi AFP.

Această concluzie a comisiei a fost dată publicităţii joi, într-o conferinţă de presă, la Kiev, de Vladimir Sivkovici, şeful acestei comisii de anchetă parlamentare, din partea Partidului Regiunilor al fostului premier Viktor Ianukovici, principalul adversar al lui Iuşcenko în campania din 2004.

”Dacă nu sunt dovezi privind otrăvirea cu premeditare atunci nici nu poate fi vorba de un atentat”, pretinde acesta, indicând că nici în dosarul penal deschis în cazul otrăvirii cu dioxină a lui Viktor Iuşcenko nu există probe ale unei otrăviri cu premeditare sau atentat.

”Fie că a fost o otrăvire întâmplătoare, fie că este vorba de o boală oarecare, există multe versiuni în acest sens”, a rezumat parlamentarul ucrainean concluziile Comisiei de investigare a Radei Supreme (legislativul unicameral de la Kiev), citat de RIA Novosti.

”Noi am trimis mai multe cereri pe numele procurorului general cu rugămintea de a confirma faptul otrăvirii cu premeditare a preşedintelui Viktor Iuşcenko. Am primit răspunsuri la aceste solicitări în care se confirmă doar faptul otrăvirii lui Iuşcenko nu însă şi că acesta ar fi fost comis intenţionat”, a afirmat Sivcenko, care a declarat că a sa comisie a propus Procuraturii Generale să o înlăture din funcţie pe Galina Klimovici, şefa comisiei de anchetă a procuraturii din cauza abuzurilor comise în cadrul investigaţiilor, între care ascultarea ilegală a convorbirilor telefonice ale unui număr important de abonaţi ai unor reţele de telefonie mobilă.

După cum relata Interfax-Ukraina, numai firmei de telefonie mobilă ”Kievstar” i s-ar fi solicitat date referitoare la 6.000 de abonaţi. Comisia de anchetă a Radei Supreme susţine că procurorii au încercat să obţină informaţii privind în total 18.000 de abonaţi.

Unele agenţii de presă de la Kiev au relatat citând surse apropiate anchetei Procuraturii Generale a Ucrainei că una dintre versiunile luate în calcul de anchetatori vizează implicarea actualului premier Iulia Timoşenko, în 2004 aliata lui Iuşcenko în otrăvirea acestuia, precum şi a oligarhului rus din exil Boris Berezovski, despre care presa a scris că ar fi fost unul dintre ”finanţatorii revoluţiei portocalii din toamna anului 2005 în Ucraina”.

De altfe, Berezovski a fost deja interogat la Ambasada Ucrainei de la Londra, însă omul de afaceri rus, considerat eminenţa cenuşie de la Kremlin sub preşedinţia lui Boris Elţin, a calificat aceste acuzaţii împotriva sa drept ”curată fantasmagorie”.

Potrivit autorităţilor ucrainene, Viktor Iuşcenko a fost otrăvit cu dioxină în timpul unei cine la vila lui Vladimir Saţiuk, adjunctul şefului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) de la acea vreme Igor Smeşko.

Venind la putere, Iuşcenko a promis să elucideze atentatul împotriva sa, dar la sfârşitul acestui an îi expiră mandatul iar ancheta oficială nu a fost finalizată.

O polemică pe această temă a fost generată în 2008 de mai multe declaraţii făcute de deputatul David Jvania, care în 2004 a fost şeful echipei de campanie a lui Iuşcenko. Căzut în dizgraţia lui Iuşcenko, acesta a afirmat că preşedintele ucrainean ar fi fost victima unei simple intoxicaţii alimentare.AGERPRES/(Lilia Traci)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Liderul opoziţiei kârgâze crede că a fost otrăvit Bişkek, 6 aug /Agerpres/ - Principalul opozant al preşedintelui kârgâz Kurmanbek Bakiev în alegerile din iulie crede că a fost otrăvit şi va părăsi ţara pentru a urma un tratament, informează joi Associated Press.
Otrăvirea lui Iuşcenko: medicii austrieci audiaţi la Viena Viena, 26 feb /Agerpres/ - Medicii austrieci care l-au tratat pe fostul preşedinte ucrainean Viktor Iuşcenko, a cărui otrăvire în anul 2004 nu a fost niciodată elucidată, sunt interogaţi la Viena în prezenţa agenţilor serviciilor secrete ucrainene, afirmă cotidianul Krone Zeitung în ediţia sa de sâmbătă...
Brăila: Copii internaţi în urma unei intoxicaţii cu ierbicid Un număr de 35 de copii dintr-o şcoală din comuna brăileană Cireşu au fost internaţi vineri la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila cu intoxicaţie, provocată cel mai probabil de la un ierbicid.
Dioxina - singura ţară terţă care a suspendat importurile de carne germană este Coreea de Sud Comisia Europeană a anunţat luni că, din datele pe care le deţine, singura ţară terţă care a suspendat importurile de carne din Germania în urma scandalului dioxinei este Coreea de Sud.
Atentat cu maşină capcană la Kabul: cel puţin 6 afgani ucişi şi 37 răniţi Cel puţin şase civili afgani au fost ucişi şi 37 răniţi în atentatul sinucigaş cu maşină capcană care a vizat, joi, un convoi al forţei internaţionale a NATO din Kabul, a declarat pentru AFP un responsabil al Ministerului Sănătăţii din Afganistan.
Dioxină: Coreea de Sud a suspendat importurile de carne de porc din Germania Bruxelles, 8 ian /Agerpres/ - Coreea de Sud a informat Uniunea Europeană că-şi suspendă importurile de carne de porc din Germania în urma scandalului privind contaminarea cu dioxină, măsură pe care Comisia Europeană o consideră disproporţionată, a declarat sâmbătă pentru AFP un purtător de cuvânt de...