Cele mai citite
 


Cine bea mai multă cafea o face şi din cauza...ADN-ului
vineri, 15 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Deşi poate părea greu de crezut, doctorul Neil Capioraso de la National Cancer Institute (Statele Unite) afirmă că persoanele care au două versiuni diferite ale genelor CYP1A2 şi AHR consumă mai multă cafea decât ceilalţi, arată publicaţia franceză Le Point.
Studiul său, ale cărui rezultate au apărut în revista PloS Genetics, s-a desfăşurat pe 47.000 americani de circa 50 de ani. Cei care aveau versiunea 'mare consumatoare' a genei CYP1A2 beau cu 40 g mai multă cafea decât ceilalţi. Această cantitate corespunde conţinutului unei treimi de ceaşcă de cafea. La prima vedere nu pare prea mult, dar Caporaso subliniază efectul combinat al celor două gene. A doua genă, AHR, ar controla gena CYP1A2.

Până în prezent, multe gene au fost asociate cu diferite boli, dar foarte puţine cu substanţe care fac parte din alimentaţie. Cercetătorul susţine că descoperirea lui este esenţială, deoarece cafeina este, de departe, substanţa cu efecte psihotrope cea mai consumată de americani: nouă adulţi din zece o beau în diferite produse lichide (cafea, cola, etc.) sau sub formă solidă. Se poate considera că este un drog uşor pentru că, dacă i se interzice cafeaua cuiva care bea două ceşti pe zi, rezultatul se vede imediat.

Cunoaşterea rolului acestor două gene va permite studierea mai aprofundată a efectelor cafeinei asupra organismului: somn, anxietate, performanţe sportive. Caporaso speră că se va înţelege mai bine şi de ce cafeaua nu are acelaşi efect asupra tuturor şi ce consecinţe poate avea asupra diabetului şi bolilor cardiace.

Amatorii de cafea trebuie să ştie că doza zilnică maximă recomandată este de circa 75 mg pentru un copil de 30 kg, 300 mg (cam trei ceşti de cafea) pentru femei şi 400 mg pentru bărbaţi, dacă sunt sănătoşi. Articolul mai dă şi concentraţia de cafeină existentă în unele produse, pe litru: Pepsi Max - 166,5 mg, Pepsi light - 108 mg, Coca-Cola - 102 mg, Ice Tea - 34 mg.

Drept avertisment, se aminteşte că Balzac a murit la 51 de ani, una din cauze fiind consumul excesiv de cafea: scriitorul francez bea în jur de 30 de ceşti pe zi.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Consumul zilnic de cafea reduce riscul de recădere în cazurile de cancer de colon (studiu) Consumul zilnic de cafea cu cofeină creşte posibilitatea de a supravieţui unui cancer la colon şi protejează pacienţii trataţi deja de o revenire a acestei boli, susţine un studiu publicat în revista britanică 'Journal of the clinical Oncology', transmit AFP şi EFE.
Cafeaua reduce riscul de cancer mamar Ceaşca de cafea de dimineaţă are şi alt efect în afara celui de a te trezi pentru o nouă zi, conform unei echipe de cercetători din Suedia care susţine că a descoperit faptul că populara băutură reduce şi riscul de producere a anumitor tipuri de cancer mamar, conform publicaţiei Irish Times.
Regimul cu cafea pentru slăbire şi îmbunătăţirea performanţelor are tot mai mult succes în Statele Unite Cafeaua poate ajuta la pierderea în greutate şi la îmbunătăţirea performanţelor intelectuale - este argumentul unui nou regim foarte în vogă în Statele Unite, deşi medicii îl privesc cu scepticism, relatează luni AFP.
Mituri despre Cafea In cei peste 1000 de ani de cand se cultiva sistematizat cafeaua, efectele sale asupra organismului uman au fost deseori cercetate si disecate pana la cele mai mici amanunte. Fiind o bautura atat de populara, nu e de mirare ca s-au nascut nenumarate speculatii cu privire la beneficiile si dezavantajele...
Consumul de cafea poate scădea până la jumătate riscul de cancer colorectal (studiu) Consumul de cafea, indiferent care este modul ei de preparare, poate reduce riscul de cancer colorectal, susţine un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Carolina de Sud (SUA, preluat luni de directmatin.fr.
Cafeaua este inofensivă pentru sănătate (cercetători) Cafeaua, ale cărei efecte au fost mult timp subiectul unor controverse, este, în general, inofensivă pentru sănătate şi poate chiar proteja împotriva unor boli cardiovasculare, dar şi împotriva unor maladii precum Alzheimer, Parkinson sau a diabetului zaharat - chiar dacă este decofeinizată, relatează...