Cele mai citite
 


Gene din alge oferă noi speranţe pentru nevăzători
vineri, 15 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Oftalmologie
 

Nevăzătorii şi-ar putea recupera vederea cu ajutorul unei gene sensibile la lumină descoperită în nişte alge, conform unui nou studiu, transmite The Telegraph.

Cercetători de la University of Southern California susţin că ar putea înlocui celulele distruse ale retinei cu nişte celule fotosensibile similare descoperite în alge. Această procedură a fost aplicată pe cobai cu rezultate excelente, iar conform oamenilor de ştiinţă, testarea pe voluntari umani va începe într-un interval de timp de doi ani.

"Ideea este de a obţine un tratament pentru cecitate", susţine Alan Horsager, coordonatorul acestui studiu. Această dizabilitate afectează peste 1 milion de persoane doar în Marea Britanie.

Retina este centrul în care celulele nervoase transformă lumina în semnale electrice şi chimice care sunt apoi transmise spre creier prin intermediul nervului optic. Dacă retina este bolnavă, procesul de transformare nu mai are loc şi întregul aparat ocular devine inutil.

Algele sunt nişte organisme sensibile la lumină, ele fiind nevoite să caute în permanenţă surse de lumină pentru a putea realiza procesul de fotosinteză. Celulele fotosensibile ale algelor ar putea înlocui celulele distruse sau bolnave din retina pacienţilor.

Metoda prin care se poate realiza acest proces de înlocuire este injectarea directă a genei individualizate de la aceste alge, în retina pacienţilor.

Primele teste au demonstrat că şoarecii orbi au putut vedea din nou lumina după un astfel de tratament, iar efectele sale par permanente.AGERPRES/(Codruţ Bălu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Descoperirea unei noi gene responsabile de cecitate, la sugari O echipă de cercetători canadieni a descoperit o nouă genă responsabilă de o maladie ereditară rară, a retinei, care îi atinge pe sugari şi are ca efect cecitatea, deschizând astfel calea spre posibile tratamente, transmite AFP.
Gene de alge pentru restabilirea parţială a vederii Folosirea de material genetic vegetal a permis dezvoltarea unor celule retiniene funcţionale la şoareci care-şi pierduseră vederea. Să fie acesta un pas spre apariţia unui tratament împotriva orbirii?, se întreabă site-ul maxisciences.com. Cercetători de la Institutul de Medicină din Los Angeles au desfăşurat...
Blocarea unei gene favorizează vindecarea traumelor suferite pe măduva spinării Blocarea funcţionării unei singure gene ar putea ameliora semnificativ procesul de vindecare a traumelor suferite pe măduva spinării, conform unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Maryland (estul SUA), studiu publicat în ultimul număr al revistei Science Translational Medicine,...
Culturi de plante modificate genetic pentru a produce acizi Omega 3 - prime teste concludente Cercetători britanici de la Rothamsted Research Center au anunţat că au reuşit să cultive plante modificate genetic pentru a produce acizi graşi Omega 3, necesari pentru sănătatea umană şi care, în general, se obţin din grăsimea de peşte, scrie AFP miercuri.
Migrena ar fi ereditară (studiu) Oamenii de ştiinţă au descoperit patru noi gene vinovate de cea mai comună formă de migrenă. Descoperirea confirmă ereditatea acestei boli, scrie Lexpress.fr.
Descoperirea anomaliilor genetice aflate la originea cancerului de sân ar putea duce la dezvoltarea unor noi tratamente O echipă de cercetători a anunţat că a descoperit practic toate anomaliile genetice aflate la originea cancerului de sân, progres care ar putea duce la dezvoltarea unor noi tratamente, mai eficiente, împotriva acestei boli, se arată într-un studiu publicat în revista britanică Nature şi preluat marţi...