Cele mai citite
 


Persoanele predispuse la Alzheimer ar putea fi depistate cu până la 10 ani înainte de declanşarea bolii
vineri, 15 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Anumite părţi ale creierului afectate de maladia Alzheimer ar începe să se reducă cu până la zece ani înainte de diagnosticarea acestei degenerări cerebrale incurabile, relevă un studiu publicat miercuri în SUA, citat de AFP.
Cu toate că nu este vorba decât de rezultate preliminare, cercetătorii estimează că această descoperire ar putea permite într-o zi, cu ajutorul RMN-ului, să determine care sunt persoanele care prezintă cel mai mare risc de a dezvolta această maladie, uneori ereditară.

Pentru cercetarea lor, medicii au măsurat cu ajutorul RMN (imagistica prin rezonanţă magnetică - IRM) zonele creierului afectate în general de maladia Alzheimer a 64 de persoane sănătoase, fără probleme de memorie sau cu alte simptome de demenţă. Ei le-au urmărit pe o perioadă de şapte până la unsprezece ani.

Ei au constatat că subiecţii cu stratul cel mai redus de cortex - substanţă gri ce conţine neuronii, esenţiali pentru funcţiile cognitive, senzoriale şi motrice - prezintă de departe un risc mai mare de a suferi de maladia Alzheimer comparativ cu cei cu aceleiaşi părţi cerebrale mai groase.

Astfel, din grupul de unsprezece participanţi care aveau cortexul cerebral din zonele vizate cel mai subţire, 55 la sută au dezvoltat maladia Alzheimer. În replică, niciunul dintre pacienţii din grupul de nouă persoane cu cel mai gros strat din aceleaşi zone nu a suferit de Alzheimer, au precizat cercetătorii ale căror rezultate au apărut în revista Neurology, publicată de American Academy of Neurology. Din grupul de subiecţi cu un strat mediu de grosime a cortexului, 20% s-au îmbolnăvit de Alzheimer.AGERPRES/(Bogdan Mureşan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alzheimer: Creierul se micşorează cu până la zece ani înainte de manifestarea bolii (studiu) Unele părţi ale creierului, afectate de boala Alzheimer, ar începe să se micşoreze cu până la zece înainte de punerea diagnosticului. Deşi n-au decât rezultate preliminare, autorii cercetărilor apreciază că descoperirea lor ar permite într-o bună zi, prin recurgerea la imagistică prin rezonanţă magnetică...
A fost identificată o proteină din sânge care ar putea prezice maladia Alzheimer Cercetătorii de la Kings College din Londra au desfăşurat un studiu în care au analizat peste 100 de perechi de gemeni identici şi au identificat o proteină din sânge care poate prezice dacă un individ va dezvolta tulburare cognitivă moderată (MCI), legată de specialişti de maladia Alzheimer şi de alte...
Poziţia în care dormim poate influenţa sănătatea creierului Dormitul pe o parte, faţă de dormitul pe spate sau pe burtă, ar putea contribui la scăderea riscului de îmbolnăvire de maladia Alzheimer dar şi de alte afecţiuni neurologice, conform unui nou studiu publicat în Journal of Neuroscience.
Palparea creierului fără a deschide craniul posibilă în curând (studiu) Palparea utilizată în orice examinare medicală pentru diagnosticare sau prescrierea unor teste suplimentare nu a putut funcţiona până acum în ceea ce priveşte creierul, care este protejat de craniu şi de lichidul cefalorahidian, însă cercetătorii francezi, conduşi de Stefan Catheline, au dezvoltat o...
Descoperirea unei noi mutaţii genetice care predispune la Alzheimer O mutaţie genetică rară, legată de sistemul imunitar, predispune la îmbolnăvirea de maladia Alzheimer, la persoanele în vârstă, conform unui studiu islandez publicat în SUA, transmite AFP.
Femeile cu uşoare probleme cognitive ajung să dezvolte demenţă mai repede decât bărbaţii Femeile cu insuficienţă cognitivă uşoară, care pot fi semne timpurii ale bolii Alzheimer, evoluează de două ori mai repede spre demenţă decât bărbaţii cu probleme similare cum sunt pierderile de memorie, potrivit unui studiu publicat marţi, informează AFP.