Cele mai citite
 


Primul implant cohlear în sistemul privat
vineri, 15 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, ORL
 

O echipă mixtă de la Spitalul Regina Maria şi Clinica Urechii a efectuat pentru prima dată în România o operaţie de implant cohlear în sistem privat, informează joi printr-un comunicat de presă unitatea sanitară.

Intervenţia chirurgicală a durat trei ore şi a fost efectuată de către echipa condusă de dr. Lucian David.
Pacientul, un băieţel de trei ani şi două luni, a fost diagnosticat cu hipoacuzie severă-profundă în urmă cu un an şi a fost selectat pentru operaţie, având astfel şansa unei vieţi normale.
Hipoacuzia reprezintă deficitul senzorial cel mai frecvent întâlnit la om, având o incidenţă la naştere de unu la 650 de nou-născuţi şi o prevalenţă în populaţie de 10-12%.
Reabilitarea auditivă a copiilor prin implant cohlear le permite să îşi însuşească limbajul şi să îşi amelioreze performanţele intelectuale.
Copilul surd nu reuşeşte să facă acest lucru, astfel că, în lipsa auzului, copiii surzi nu-şi pot forma şi dezvolta gândirea conceptuală, lipsindu-le reprezentarea acustică a cuvintelor vorbite. Copilul surd se simte izolat, nu poate înţelege evenimentele din jurul său şi de aceea anturajul îi este străin şi ostil.
Băieţelul A.N. a fost diagnosticat în urmă cu un an cu hipoacuzie neurosenzorială sever-profundă bilaterală, acesta prezentându-se la Clinica Urechii pentru surditate şi lipsa achiziţiei limbajului.
În urma stabilirii diagnosticului audiologic, copilul a fost protezat bilateral şi a urmat şedinţe de logopedie timp de şapte luni.
În urmă cu trei luni, ca urmare a unei reevaluări medicale, copilul a primit indicaţia chirurgicală de implant cohlear.
Pregătirea pentru operaţie presupune evaluări audiologice şi de imagistică care s-au făcut în cele două unităţi medicale partenere care au susţinut acest proiect.
Managerul de caz al băieţelului A.N., dr. Adrian Tudor, medic ORL şi cu competenţă în audiologie la Clinica Urechii, a declarat: 'Copiii cu pierdere profundă de auz, implantaţi la vârste cât mai mici, unu-doi ani, au mai multe şanse de a se integra în societate ducând o viaţă normală, fără ajutor. Este un plus şi pentru copil şi pentru societate.'
Chirurgia implantului cohlear se efectuează sub anestezie generală. Chirurgul practică o incizie în osul din spatele urechii pe care se plasează stimulatorul. Electrodul ajunge în urechea internă, sediul auzului, în cohlee. Funcţionalitatea implantului este testată în timpul operaţiei cu ajutorul unui dispozitiv electronic, însă dispozitivul va fi activat după una-două luni când micul pacient va începe programul de logopedie.
Băieţelul a primit unul dintre cele mai moderne implanturi ale momentului.
Dr. Lucian David, medic chirurg ORL, a subliniat că 'operaţia este un primul pas prin care se mobilizează resurse în totalitate private pentru implantarea cohleară a cel puţin trei copii până la sfârşitul anului 2011. Este o colaborare între clinica noastră şi Spitalul Arcul de Triumf".
'Suntem în acest proiect pentru că am fost impresionaţi de caz şi pentru că avem experienţa necesară în cazuri medicale speciale. Operăm de şase ani şi suntem pe piaţa de servicii private de sănătate de cincisprezece. Avem o echipă experimentată, lucrăm cu cei mai buni specialişti în domeniu şi, foarte important, avem dedicaţia pentru a face lucruri deosebite pentru pacienţii noştri. Considerăm că această operaţie a demonstrat încă o dată că, în medicina privată se operează şi cazuri complexe. Este prima operaţie de implant cohlear efectuată în privat şi ne dorim să fim un model de angajament şi pentru sistemul public de sănătate. Copiii aceştia speciali merită atenţia şi efortul nostru!', a spus dr. Cristian Popescu - director executiv al Diviziei de Spitale Regina Maria.
Astfel de operaţii în occident sunt acoperite de la bugetul de stat pentru sănătate. În România însă bugetul public de sănătate, devenit restrictiv, nu mai poate răspunde necesităţilor pacienţilor cu nevoi medicale speciale.
Dintr-o listă de aşteptare de 6.000 de copii surzi, în 2010 doar 30 de copii au fost implantaţi, iar anul acesta numărul lor va scădea. AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Patru maternităţi vor fi dotate cu aparate de depistare a cazurilor de sugari cu hipoacuzie Patru maternităţi din Transilvania vor fi dotate cu aparate care permit testarea nou-născuţilor şi depistarea precoce a cazurilor de hipoacuzie profundă.
Braşov: Primul centru privat specializat în implant cohlear din România Primul centru privat specializat în implant cohlear din România s-a inaugurat joi, la spitalul Sf. Constantin din Braşov.Centrul beneficiază de investiţii de peste 300.000 de euro, are trei săli de operaţie şi este dotat cu aparatură de ultimă generaţie produsă de lideri mondiali în domeniu, precum şi...
Premieră în România: Implant cohlear bilateral realizat unui sugar de nouă luni cu hipoacuzie profundă O echipă de medici a realizat cu succes implantarea cohleară bilaterală a celui mai mic pacient din România, un sugar în vârstă de nouă luni, cu hipoacuzie bilaterală profundă, intervenţie ce a avut loc la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Curie" din Bucureşti, Clinica ORL.
Avantajele implantului cohlear, discutate de specialişti în ORL şi profesori la Cluj-Napoca Specialişti ai Catedrei ORL a Facultăţii de Medicină şi Farmacie ''Iuliu Haţieganu'' şi profesori de la Liceul pentru deficienţi de auz au discutat, miercuri, despre avantajele pe care le oferă implantul cohlear la copiii afectaţi de hipoacuzie (scăderea auzului), în cadrul unei mese rotunde organizate...
Operaţie de implant cohlear la Spitalul de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" La Spitalul de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" a fost realizat marţi un implant cohlear efectuat pentru prima dată cu electrod perimodiolar ce asigură un contact electric perfect între implant şi terminaţiile nervului auditiv.
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...