Cele mai citite
 


Registrul naţional al donatorilor voluntari de celule stem va începe să funcţioneze
vineri, 15 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, o hotărâre pentru modificarea HG nr. 760/2009 privind înfiinţarea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, precum şi pentru aprobarea înfiinţării unei activităţi finanţate integral din venituri proprii, informează într-un comunicat de presă Ministerul Sănătăţii.
Funcţionarea Registrului va oferi şanse reale de tratament şi vindecare pacienţilor diagnosticaţi cu boli hematologice maligne.
Instituţia, care se bazează pe o reţea de colectare şi transplant de celule stem, are rolul de a populariza ideea de donare, de a înscrie şi tipiza donatorii voluntari, precum şi de a găsi donatori compatibili pentru pacienţii care au nevoie de un transplant medular.
Registrul va funcţiona ca instituţie publică cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Sănătăţii şi va fi finanţat atât de la bugetul de stat, cât şi din venituri proprii.
Activitatea de recrutare a donatorilor voluntari de celule stem urmează a fi realizată prin intermediul reţelei naţionale de transfuzie.
Efectuarea testărilor primare pentru donatorii voluntari de celule stem hematopoietice se va realiza prin laboratoarele paraclinice organizate în structura Institutului Clinic Fundeni şi Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională "Prof. Dr. C.T. Nicolau" Bucureşti.
Validarea finală a rezultatelor testărilor de histocompatibilitate şi virusologice se va realiza prin Laboratorul Naţional HLA şi Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Virusuri Transmisibile din structura Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională "Prof. Dr. C.T. Nicolau" Bucureşti.
Activitatea de donare propriu-zisă a celulelor stem se va desfăşura prin secţiile sau compartimentele cu paturi în profil din structura unităţilor sanitare publice, acreditate în condiţiile legii.
Activităţile de recrutare, testare şi donare se vor desfăşura în conformitate cu Protocoalele elaborate de Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice conform standardelor internaţionale, care vor fi avizate de Consiliul Ştiinţific şi aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii.
În România, şansele de a găsi un donator compatibil pentru pacienţii diagnosticaţi cu boli hematologice maligne cu evoluţie severă care nu pot face autotransplant şi care nu au nici donator înrudit, sunt destul de scăzute în absenţa Registrului.
Pentru a da o şansă de vindecare acestor pacienţi, se impunea organizarea unei instituţii care să poată gestiona o bază de date privind persoanele fizice care şi-au dat acceptul pentru a dona celule stem pentru tratamentul unor pacienţi cu hemopatii maligne.
Prin acest proiect, Ministerul Sănătăţii, îşi propune să ofere pacienţilor diagnosticaţi cu boli hematologice maligne cu evoluţie severă şanse reale de vindecare în România, creând astfel premisele care conduc la creşterea speranţei de viaţă a acestor pacienţi.
De asemenea, realizarea Registrului ar duce în scurt timp la realizarea unor economii semnificative prin efectuarea unui număr mult mai mare de proceduri în România şi scăderea numărului de proceduri necesare a se efectua în străinătate. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice - funcţional Patru vieţi au fost salvate până în prezent în urma procedurilor de transplant de celule stem de la donatori neînrudiţi realizate în unităţile sanitare româneşti, a declarat dr. Aurora Dragomirişteanu, directorul general al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
Guvernul alocă 6,2 milioane de lei pentru Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Guvernul a decis, miercuri, suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii (MS) cu 6,2 milioane de lei, pentru a asigura funcţionarea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem, a anunţat premierul Emil Boc, la finalul şedinţei Executivului.
Centre mobile pentru donare de celule stem, montate în trei parcuri din Capitală Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti şi Asociaţia Salvatorilor Voluntari în Situaţii de Urgenţă organizează în Bucureşti, în perioada 27 iulie - 3 august, o serie de evenimente în campania de comunicare 'Donează...
Peste 20.000 de români s-au înscris în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de celule Stem Un număr de 20.570 donatori de celule stem s-au înscris în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) până la începutul lunii martie.
Comunicat de presă - Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice Numărul potenţialilor donatori înscrişi în Registrele internaţionale ale donatorilor de celule stem hematopoietice a ajuns la 25 de milioane, oferind speranţă tuturor pacienţilor bolnavi de cancer de sânge aflaţi în căutarea unui donator