Cele mai citite
 


Sălaj: Pensionarii contestă reţinerea contribuţiei pentru sănătate din pensie
vineri, 15 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Sute de sălăjeni au depus plângeri la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Sălaj, nemulţumiţi de faptul că li se reţine 5,5 % pentru asigurări de sănătate din drepturile de pensie, trei dintre aceştia apelând deja la instanţele de judecată pentru anularea deciziei de reţinere a acestor procente din pensie.
Potrivit directorului CJP Sălaj, Chiş Filonaş, reprezentanţii instituţiei primesc zilnic contestaţii din partea asiguraţilor nemulţumiţi de faptul că pensia li s-a diminuat cu 5,5% în contul asigurărilor de sănătate.
"Zeci de contestaţii se depun zilnic la sediul instituţiei de către asiguraţii nemulţumiţi de reducerea drepturilor de pensie cu 5,5 % pentru contribuţia la sănătate. În prezent, numărul plângerilor a ajuns la 442, pentru fiecare dintre acestea fiind nevoiţi să răspundem în scris că trebuie să acţionăm potrivit legii", a declarat joi, în cadrul uunei conferinţe de presă, Chiş Filonaş.
Potrivit sursei citate, trei dintre reclamanţii care au primit deja răspunsul negativ au deschis dosare în instanţă împotriva Casei de Pensii Sălaj, în care cer anularea deciziei de reţinere a contribuţiei la asigurările de sănătate.
Tema perceperii unei contribuţii din pensii pentru asigurările de sănătate a fost dezbătută, joi, şi la Instituţia Prefectului Sălaj, în cadrul unei întâlniri de lucru între conducerea CJP Sălaj, prefectul Vegh Alexandru, preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Zalău, Ioan Ivaşcău, preşedintele Uniunii Judeţene a Pensionarilor din Sălaj, Teofil Dreptate şi alţi reprezentanţi ai pensionarilor.
"Legislaţia privind perceperea contribuţiei din pensie pentru asigurări de sănătate este ambiguă, neclară. În opinia noastră, aplicarea procentului de 5,5% pentru asigurări de sănătate trebuie făcută doar pentru diferenţa rezultată între pensia beneficiarului şi suma 740 de lei şi nu asupra întregii sume", afirmă Ioan Ivaşcău.
Conform Hotărârii de Guvern 150/23 februarie 2011, "contribuţia datorată de pensionarii ale căror venituri din pensii depăşesc 740 de lei este de 5,5 % aplicată asupra acestor venituri şi se virează odată cu plata drepturilor băneşti asupra cărora se calculează de către cei care efectuează plata acestor drepturi. Prin aplicarea acestei cote nu poate rezulta o pensie netă mai mică de 740 de lei". AGERPRES/(A - Sebastian Olaru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sălaj: Fostul manager şi directorul medical al unui spital privat, trimişi în judecată pentru internări fictive Fostul manager şi directorul medical al Centrului de Recuperare Tratament şi Îngrijire Acasă, spital privat din Zalău aparţinând unei fundaţii non-profit româno-olandeze, au fost trimişi în judecată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj într-un dosar în care sunt acuzaţi de înşelăciune şi ...
Sălaj: Doi medici trimişi în judecată pentru luare de mită în formă continuată Un medic responsabil de acordarea pensiilor de invaliditate în Sălaj şi un alt medic, şef de secţie la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Zalău sunt trimişi în judecată pentru luare de mită în formă continuată, anchetatorii probând în primul caz aproape 200 de situaţii de mită în care, în mai puţin de...
Sălaj: Spitalul Judeţean are de recuperat aproape 450.000 de lei pentru spitalizarea victimelor accidentelor şi agresiunilor Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău are de recuperat aproape 450.000 de lei, reprezentând contravaloare serviciilor medicale prestate victimelor unor accidente rutiere sau agresiunilor, unitatea spitalicească având obligaţia să recupereze cheltuielile de spitalizare de la cei care se fac vinovaţi de producerea...
Sălaj: Îngrijirea integrată a pacienţilor cu boli rare, tema unui workshop bilateral româno-norvegian Un workshop privind îngrijirea integrată pentru persoanele cu dizabilităţi complexe produse de bolile rare, pornind de la modelul norvegian, se desfăşoară vineri şi sâmbătă, la Zalău, cu participarea ambasadoarei Norvegiei în România, Tove Bruvik Westberg, reprezentanţi ai Centrului Frambu din Norvegia...
Sălaj: Centru modern de recuperare tratament şi îngrijire pentru copii, construit la Zalău de o fundaţie româno-olandeză Un centru de recuperare, tratament şi îngrijire pentru copii, unic în România prin dotările sale şi metodele de tratament utilizate a fost dat în folosinţă în luna februarie, la Zalău, ca urmare a unei investiţii de circa 800.000 de euro a unei fundaţii româno-olandeze, ce a mai finanţat şi are deja...
Sălaj: Două spitale private, acuzate de internări fictive decontate de Casa de Asigurări Două spitale private din Zalău sunt cercetate penal de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj în dosare privind presupuse fraude comise în dauna Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, respectiv suspiciuni de internări fictive.