Cele mai citite
 


Ambrozia, planta tuturor relelor
sâmbătă, 16 aprilie 2011   ::   3 Comentarii :: :: Stiri, Dermatologie, Alergologie si Imunologie
 

La nivel local, naţional şi internaţional trebuie aplicate măsuri drastice pentru eliminarea unei plante considerate extrem de periculoase pentru sănătatea publică, şi anume ambrozia. În Franţa a fost creat chiar un comitet parlamentar însărcinat cu această chestiune. Mesajul celor trei deputaţi care sunt la originea acestei iniţiative este clar: ambrozia se răspândeşte tot mai mult în Franţa şi Europa şi, în consecinţă, trebuie distrusă, scrie săptămânalul Le Point în ediţia de miercuri.

Ambrozia este o plantă invazivă originară din America de Nord, care s-a dezvoltat în diferite regiuni. Este foarte răspândită în sud-estul Franţei, mai ales pe Valea Ronului. Specialiştii afirmă că planta, al cărei polen extrem de alergogen, a invadat o zonă care se întinde de la Bordeaux la Bucureşti. Numai câteva particule de polen pe metru cub de aer pot genera reacţii la persoanele sensibile: rinite, conjunctivite, simptome respiratorii, precum tusea şi traheita, şi uneori urticarii sau eczeme. În 50 % dintre cazuri, alergia la ambrozie poate duce la apariţia astmului sau agravarea acestei boli.

Iniţiativa deputaţilor de mobilizare împotriva ambroziei a provocat reacţii dure din partea Asociaţiei franceze pentru studiul speciilor de ambrozie /AFEDA/. Alergologul Chantal Déchamp, preşedintă fondatoare a AFEDA, este prima din Franţa care s-a ocupat de această chestiune, din 1978. Ea afirmă că în comunicatul deputaţilor este o eroare: se spune acolo că 'în ţara noastră, mai ales în zonele invadate de ambrozie, un procent de 6 - 12 % din populaţie ar fi afectat de această plantă extrem de alergogenă'. Ea spune că aceste cifre sunt false: 'În zonele poluate în care doi dintre dumneavoastră locuiţi, peste 20 % din populaţie este afectată de ambrozie'.

Poziţiile sunt divergente şi în legătură cu reperarea plantelor. Se ştie că ambrozia se dezvoltă în medii deschise, precum şantierele, terenurile lăsate în paragină, dar şi în marile culturi, mai ales în cele de floarea soarelui. Deputaţii vor redactarea unei hărţi naţionale, care să fie actualizată în fiecare an, care să permită o mai bună supraveghere a acestei plante şi stabilirea acţiunilor de combatere a ei, adaptate fiecărei zone, precum şi stabilirea unei reglementări naţionale de combatere a ambroziei." AFEDA reaminteşte că a pus la punct o metodă de detectare a ambroziei prin satelit care permite depistarea acestei plante care creşte foarte repede în luna iulie şi trebuie deci eliminată într-un interval foarte scurt. Deci, hărţile sunt inutile, potrivit asociaţiei.AGERPRES/(Elena Dumbravă)

Notare
Comentarii
de Unchiul
Totusi , in afara de problemele legate de polen (alergii), ma intreb de ce hrana zeilor era formata din ambrozie si nectar ???

de Erica
Am venit de la mare acum 2 saptamani. Pe autostrada A2, pe stanga si pe dreapta, lanuri intregi de floarea soarelui, din care floarea soarelui abia se mai vedea, fiind era complet napadita de aceasta ambrozie. Efectiv se vedeau mai multe ambrozii decat floarea soarelui. Dezolant...

de Eugenia 49
Mai marii industriilor farmaceutice va prostesc!!! AMBROZIA este un PANACEU UNIVERSAL ceea ce nu le convine.Aceasta mult hulita planta impreuna cu produse apicole fac mai mult decit toate hapurile lor "launloc"...Nu era numita aiurea "NECTARUL ZEILOR"...

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ambrozia, plantă invadatoare nord-americană, continuă să se dezvolte în Europa Ambrozia, plantă invadatoare nord-americană, al cărei polen provoacă alergii severe, ar urma să se dezvolte progresiv în toată Europa în deceniile viitoare, se arată într-un studiu publicat în revista Nature Climate Change şi preluat luni de AFP.
Giurgiu: Plan de măsuri al autorităţilor judeţene pentru eradicarea unei plante periculoase pentru sănătatea populaţiei Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Giurgiu împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai direcţiilor agricole şi de sănătate publică stabilesc un plan de măsuri comune în vederea eradicării unei specii de plantă anuală, perenă, prezentă de câţiva ani în grădinile şi pe terenurile...
Timiş: Un alergolog timişorean lucrează la un vaccin revoluţionar împotriva alergiei la ambrozie Alergia la ambrozie ar putea fi tratată cu un vaccin revoluţionar, aflat în faza studiilor de laborator şi de testare, la care lucrează prof. univ. dr. Carmen Bunu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Timişoara, împreună cu o echipă de alergologi din Viena.
Polenul de ambrozie tinde să devină în viitor o adevărată ameninţare pentru sănătatea publică Concentraţiile de polen de ambrozie riscă să crească mult în Europa în anii următori, iar specialiştii trag un semnal de alarmă în privinţa acestuia, scrie passionsante.ne.
Salvia - salvatoarea sanatatii Planta parfumata, din familia mentei, un subarbust cu aspect ornamental, intrebuintat in medicina si gastronomie. Foarte raspandita in gradinile din Europa, America si Africa de Nord, salvia cuprinde cateva sute de specii de plante erbacee sau perene. Poate sa creasca si sub forma de arbusti. In...
14 plante benefice pentru plamani si sistemul respirator Un val de infectii virale si bacteriene matura emisfera nordica si oamenii au nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca de o gama larga de simptome ale sistemului respirator. Daca recurgi la medicina conventionala pentru a incerca sa rezolvi aceste infectii cu antibiotice, doar o sa sporesti...