Cele mai citite
 


Cafeaua la capsulă, mai toxică decât cea normală?
sâmbătă, 16 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Potrivit unui studiu spaniol realizat recent, cafeaua făcută la aparatele espresso şi îndeosebi cafeaua la capsule ar fi mai toxică decât cea măcinată, pentru că ar conţine mai mult furan, compus toxic şi potenţial cancerigen, scrie site-ul maxisciences.com.
Practice şi rapide, maşinile de cafea espresso înregistrează astăzi un succes tot mai mare în rândul consumatorilor. Se pare însă că nu se ştie totul despre cafeaua care iese din aceste aparate. Cercetători de la Universitatea din Barcelona au comparat compoziţia diferitelor tipuri de cafele şi îndeosebi conţinutul de furan. Au descoperit că licoarea neagră făcută din capsule conţine mai mult furan decât cafeaua normală sau decafeinizată. 'Pregătirea unei cafele la cafetieră se deosebeşte de prepararea ei la un aparat espresso sau cu capsule, nivelul de furan fiind diferit', spune doctorul Javier Santos de la departamentul de chimie analitică unde s-a desfăşurat studiul.

Publicate în Journal Food Chemistry, rezultatele studiului au pus în evidenţă concentraţii mai mari de furan în cafeaua espresso: 43 - 146 nanograme/ml faţă de 20 -78 într-o cafea normală şi 14 - 65 într-una decafeinizată. În unele capsule, cafeaua avea un nivel şi mai ridicat: 117 - 244 nanograme/ml.

'Explicaţia concentraţiilor mai mari de furan constă în faptul că, în capsulele închise ermetic, furanul, foarte volatil, nu se evaporă. Cafetierele folosite pentru a prepara cafeaua folosesc apă fierbinte sub presiune, acest element fiind eliminat din băutură', adaugă doctorul. Cu alte cuvinte, cu cât cafeaua este expusă mai mult în ceşti, cu atât furanul are timp mai mult să se evapore.

Studiul a pus în evidenţă faptul că în cafeaua espresso se găsesc mai mulţi compuşi toxici, dar cercetătorii au subliniat că, indiferent de tipul de cafea, concentraţiile de furan nu depăşesc limitele considerate sigure pentru sănătate. Ca să depăşească valorile admise, o persoană ar trebui să bea cel puţin 20 de ceşti de cafea la capsulă sau 30 de cafele espresso pe zi, cantităţi estimate luând în considerare o ceaşcă de 40 ml pentru un consumator de 70 kg.

Concluzia cercetătorilor spanioli este că nivelul crescut de furan nu este totuşi periculos pentru sănătate.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cafeaua reduce riscul de sinucidere (studiu) Cercetători de la Universitatea Harvard (Boston) au stabilit o asociaţie cel puţin surprinzătoare: două-trei ceşti de cafea pe zi ar reduce riscul de sinucidere, scrie passionsante.be.
Cafeaua este benefică pentru moral (studiu) Cafeina îşi confirmă rolul protector împotriva depresiei, fie că este consumată în cafea, fie din alte surse. Pentru a evalua acest efect, o echipă de cercetători chinezi de la Universitatea din Qingdao a trecut în revistă cele mai "serioase" studii realizate pe această temă între 1980 şi 2015, cu date...
Cafeaua încetineşte dezvoltarea cerebrală (studiu) Consumul de cafea nu face bine creierului în dezvoltare, cum ar fi în adolescenţă. Consumul de cafeină la copii şi adolescenţi a crescut cu 70% în ultimii 30 de ani, îndeosebi datorită băuturilor energizante, relatează 20minutes.ch.
Cafeaua este inofensivă pentru sănătate (cercetători) Cafeaua, ale cărei efecte au fost mult timp subiectul unor controverse, este, în general, inofensivă pentru sănătate şi poate chiar proteja împotriva unor boli cardiovasculare, dar şi împotriva unor maladii precum Alzheimer, Parkinson sau a diabetului zaharat - chiar dacă este decofeinizată, relatează...
Cafeaua, benefică împotriva acufenelor (studiu) O echipă de cercetători americani a făcut o constatate surprinzătoare: consumul zilnic de cafea este asociat cu un efect protector împotriva acufenelor. Acufenele constau într-o senzaţie auditivă - fluierat, ţiuit, bubuit, etc. - fără legătură cu vreun sunet exterior şi neauzit de cei din jur, aminteşte...
Cafeaua te face mai influenţabil O echipă de cercetători de la Universitatea Queensland din Australia a ajuns la concluzia că un individ băutor de cafea este mai uşor de influenţat decât unul care nu consumă această băutură, relatează marţi agenţia de presă Reuters.