Cele mai citite
 


Cluj: A fost inaugurat singurul Institut Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie din România
sâmbătă, 16 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Clinicile Medicală III şi Chirurgie III din Cluj-Napoca au fost reunite, printr-o decizie a Ministerului Sănătăţii, sub titlul de Institut Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie, care este singurul de acest fel din România.
"Înfiinţarea Institutului 'Octavian Fodor' este recunoaşterea a ceea ce s-a făcut în ultimii ani în domeniul gastroenterologiei şi hepatologiei, a tradiţiei de la Cluj', a declarat vineri managerul institutului, Mihai Mleşniţe, la inaugurarea acestuia.
El a explicat că, oricum, în cele două clinici activităţile sunt de mulţi ani cele specifice unui institut regional, în sensul că pacienţii care vin aici provin din întreaga Transilvanie şi uneori şi din alte părţi ale ţării. Practic, jumătate dintre bolnavii trataţi vin din afara Clujului. De asemenea, activitatea de cercetarea a colectivului de medici de la cele două clinici are deja o lungă tradiţie, la cotele cele mai înalte.
Mihai Mleşniţe a spus că din planurile de viitor fac parte dezvoltarea unor domenii precum cel de endoscopie, imagistică-ecografie şi chirurgie, precum şi specializarea unor medici în străinătate, astfel încât peste trei-patru ani institutul să poată începe realizarea unor operaţii de transplant hepatic şi pancreatic. Tot la Clinica de Chirurgie III a avut loc şi una dintre primele operaţii laparoscopice din România, pentru un chist hidatic hepatic, în 1996.
'De asemenea, pe viitor dorim dezvoltarea unui nucleu de cercetare şi înfiinţarea unui nou bloc operator şi a unei secţii de Terapie Intensivă", a adăugat Mleşniţe.
Finanţarea noului institut se va face preponderent prin contractul cu CJAS, dar medicii institutului speră şi într-un sprijin direct al Ministerului Sănătăţii şi al autorităţilor locale, mai ales pentru realizarea unor investiţii în infrastructură.
Bugetul anual al institutului va fi de aproximativ 30 de milioane de lei, clinicile având o capacitate de tratare a 20.000 de pacienţi, anual.
La evenimentul de inaugurare au participat şi medici de la toate clinicile din Cluj-Napoca, dar şi prefectul Florin Stamatian, primarul Sorin Apostu şi mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ. AGERPRES/(A - Elena Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Investiţii de 1,5 milioane de lei pentru modernizarea Institutului Inimii Lucrările de modernizare a Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului Inimii - unitate aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii -, au fost susţinute de Consiliul local, valoarea lor ridicându-se la 1,5 milioane de lei, un sprijin substanţial fiind acordat de Municipalitate şi pentru achiziţia...
Cristian Gheorghe: ICBDTH Fundeni este decis să-şi continue activitatea începută Institutul Clinic de Boli Digestive şi Transplant Hepatic (ICBDTH) Fundeni urmează tendinţele actuale privind crearea de centre de vârf, înalt specializate, care desfăşoară coordonat şi sincron activitatea clinică (îngrijire pacienţi), de cercetare clinică şi fundamentală, activitatea didactică universitară...
Cluj: A fost inaugurat primul Centru de Aptitudini Practice şi Simulare în Medicină din România Primul Centru de Aptitudini Practice şi Simulare în Medicină din România a fost inaugurat, miercuri, la Universitatea de Medicină şi Farmacie ''Iuliu Haţieganu'' din Cluj-Napoca, noua unitate fiind realizată în urma unei investiţii din fonduri proprii de aproximativ 4,5 milioane de euro.
Prof. Ioan Florian: Cel mai important instrument al unui neurochirurg este propriul creier (interviu) Profesorul universitar dr. Ioan Ştefan Florian, şeful Clinicii de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, preşedinte al Asociaţiei Neurochirurgilor din România, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte despre progresele din acest domeniu. Prestigiosul...
Cluj: Institutul Inimii pregăteşte primul transplant de inimă artificială din România Institutul Inimii 'Niculae Stăncioiu' din Cluj-Napoca pregăteşte primul transplant de inimă artificială din România prin mai multe demersuri care privesc legalitatea tuturor procedurilor, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, directorul Institutului Inimii, Tudor Simionescu.
Fiecare spital judeţean ar trebui să aibă un coordonator de transplant Activitatea de transplant de organe din România ar putea creşte semnificativ, astfel încât să se reducă discrepanţa dintre numărul pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare şi cei care ajung să facă un transplant, dacă în fiecare spital judeţean ar exista un coordonator de transplant, a fost concluzia...