Cele mai citite
 


Cursuri de perfecţionare pentru asistenţii medicali din domeniul diabetului
sâmbătă, 16 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Proiectul "Formarea profesională în domeniul diabetului, al nutriţiei şi al bolilor metabolice şi promovarea utilizării noilor tehnologii pentru asistenţii medicali în vederea eficientizării managementului activităţilor specifice" s-a lansat vineri la Academia Română, în organizarea Asociaţiei Medicale Române.
Prof. dr. Constantin Ionescu-Târgovişte de la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Prof. Dr. N. C. Paulescu'' a evidenţiat că prin acest proiect se vor pregăti 1.500 de asistente medicale care au în îngrijire pacienţi cu diabet, dar mai ales dintre pacienţii care sunt în evidenţa cabinetelor medicilor de familie.
El a precizat că prin formarea lor se doreşte şi evaluarea riscului pentru diabet, boli metabolice şi cardiace ale pacienţilor, astfel încât să poată fi identificate din timp.
Prof. dr. Târgovişte a explicat să s-a alcătuit un chestionar în care se află o scară de risc care include mai multe elemente ce pot fi identificabile uşor cum ar fi existenţa în familie a unor bolnavi de diabet, excesul ponderal (înălţime, greutate, circumferinţa abdominală), copiii care s-au născut cu peste 4 kilograme ce reprezintă risc mai târziu pentru diabet şi boli cardiovasculare.
De asemenea, în această scară este inclusă şi alimentaţia. Este vorba de noul tip de alimentaţie care a intrat pe piaţa românească în ultimii 20 de ani, respectiv băuturile dulci şi acidulate, anumite alimente care afectează cel puţin 80% din populaţia ţării. Este vorba de populaţia care şi-a modificat modul de alimentaţie, a explicat prof. Târgovişte.
"Oamenii nu mai mănâncă tradiţional şi achiziţionează alimentele din supermarketuri, consumă multe din aşa-zisele băuturi răcoritoare care sunt îndulcite cu mult zahăr sau cu alte substanţe îndulcitoare, au coloranţi. Ele reprezintă 10-15% din aportul zilnic, iar la copii depăşesc această limită", a explicat specialistul.
Cei care consumă cel mai mult aceste băuturi sunt şcolarii, tinerii, adulţii chiar. În plus, se mai adaugă la acestea alimentele înalt procesate şi care au introduse în ele anumite substanţe care creează un anumit tip de dependenţă.
Aceste alimente pentru a ţine cât mai mult conţin 10 substanţe chimice menite să păstreze culoarea, să dea un anume gust şi să asigure această valabilitate mare, a subliniat prof. dr. Târgovişte.
Carnea nici ea, mai ales cea din import, nu este un aliment tocmai curat pentru că niciodată nu se ştie cu ce tip de furaj a fost hrănit animalul.
Prof. dr. Târgovişte a mai spus că aproximativ 17% dintre copiii până în 18 ani sunt fie obezi, fie supraponderali. Ori fiecare kilogram în plus la acest segment de vârstă înseamnă alte 10 kilograme când vor fi adulţi.
Proiectul abordează o nevoie reală existentă în sistemul sanitar naţional, respectiv creşterea alarmantă de diabet zaharat şi lipsa de cadre medicale pregătite corespunzător.
În România sunt înregistraţi aproximativ 600.000 de diabetici, dar numărul lor este estimat la un milion.
Proiectul se va desfăşura în patru centre din Bucureşti, Câmpina, Craiova, Iaşi. Cursurile vor cuprinde cursuri de IT, de perfecţionare de specialitate şi o parte practică.
Evaluarea finală a cursanţilor se va face printr-un test grilă, vizând evaluarea cunoştinţelor teoretice, şi prin completarea unor fişe de evaluare practice.
Selectarea celor 1.500 de asistenţi se va face pe baza unor teste.
Proiectul ar urma să înceapă să funcţioneze din toamna sau iarna acestui an. În acest moment se aşteaptă prefinanţarea. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof. univ. Nicolae Hâncu: Pentru prima dată în istoria omenirii sunt 1,3 miliarde de supraponderali Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care evidenţiază că la nivel mondial există o "epidemie de obezitate", o boală cronică, deşi nu este recunoscută, în prezent, ca atare, chiar...
Alimentatia in diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat este boala care se manifesta prin hiperglicemie, adica prin cresterea concentratiei de zahar din sange peste limita normala. Diabetul zaharat de tip 1 (insulinodependent) se caracterizeaza prin incapacitatea bolnavului de a supravietui fara injectarea unei doze zilnice de insulina...
Alimentaţia sănătoasă - Calculul necesarului caloric zilnic Organismele vii se află în strânsă dependenţă de mediul înconjurător. Între organism şi mediu există un schimb continuu de materie, energie şi informaţie, schimb care se află la baza desfăşurării tuturor proceselor biologice. Factorii de mediu esenţiali implicaţi în aceste procese sunt aerul, apa şi...
Alimentaţia sănătoasă – un aliat de încredere împotriva bolilor cronice Mâncarea nesănătoasă şi lipsa de activitate fizică reprezintă principalii factori de risc pentru bolile cronice, afecţiuni complexe care, netratate corespunzător, pot duce la complicaţii severe şi chiar la deces. Potrivit experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), alimentaţia sănătoasă...
Prof. dr. Dan Cheţa: O persoană din zece va avea diabet zaharat peste două decenii Prof. dr. Dan Cheţa de la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Prof. Dr. N. Paulescu" spune că diabetul zaharat face parte din ceea ce se numeste "patologia omului modern" sau "patologia prosperităţii" şi că peste 20 de ani o persoană din zece la nivel mondial va suferi de această...
Medicii diabetologi descurajează abuzul de alimente grase în perioada sărbătorilor de iarnă - „Sănătatea se cunoaște de dimineață!” Numărul persoanelor afectate de diabetul zaharat de tip 2 este în creştere la nivel mondial. Potrivit ultimelor statistici ale Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF – International Diabetes Federation), aproximativ 400 de milioane persoane trăiesc cu diabet zaharat, iar peste 90% dintre...