Cele mai citite
 


Ziua Naţională a Transplantului: 11 ani de la primul transplant hepatic reuşit în România
sâmbătă, 16 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Vineri, de Ziua Naţională a Transplantului, s-au aniversat 11 ani de la primul transplant hepatic reuşit în România.
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant din România, a marcat acest moment, accentuând asupra faptului că pacienţii cu boli terminale de ficat au constituit un segment important şi de aici necesitatea de a-i salva şi de a introduce şi în România transplantul de ficat ca metodă terapeutică.
Prof. dr. Irinel Popescu a spus că prima operaţie de transplant de ficat în România s-a făcut pe 21 iunie 1997 fără succes însă, următoarele trei transplanturi fiind şi ele tot fără succes.
Acesta a evidenţiat importanţa colaborării cu medicii specialişti din Italia, cu prof. dr. Domenico Forti, care a fost alături la realizarea primului transplant cu succes din România, la 15 aprilie 2000.
"De la început am înţeles importanţa donatorilor de organe. A fost destul de greu ca să convingem populaţia pentru donare de organe. Nici acum numărul de donatori aflaţi în moarte cerebrală nu este suficient, dar a fost realizat un număr important de transplanturi", a evidenţiat prof. dr. Irinel Popescu.
El a adăugat că pornind tocmai de la acestă insuficienţă de organe s-au dezvoltat şi alte tehnici, cum ar fi recoltarea unui fragment de ficat de la un părinte pentru copil sau rudă apropiată. Prima operaţie de acest tip a fost realizată cu sprijinul prof. dr.Christoph Broelsch din Germania.
De la transplantul adult-copil s-a ajuns la transplantul adult-adult. În prezent, s-a ajuns la aproximativ 270 de operaţii de transplant cu o supravieţuire imediată de aproximativ 90% şi globală de aproximativ 70-75%, a apreciat prof. dr. Popescu.
El a mai menţionat că în jurul de 200 de bolnavi sunt în viaţă dintre cei transplantaţi.
Anul trecut s-au efectuat 51 de transplanturi de ficat, dintre care 42 cu organe de la donatori în moarte cerebrală şi nouă de la donatori în viaţă.
Ultimul transplant de ficat realizat anul acesta a fost efectuat la o fetiţă de un an căreia i-a donat un fragment de ficat tatăl său.
Prof. dr. Irinel Popescu a subliniat că încă mai sunt foarte multe persoane care aşteaptă un transplant şi ar trebui ca autorităţile să susţină mai mult acest tip de intervenţie, la fel şi secţiile de terapie intensivă din marile spitale, pentru că aici sunt potenţialii donatori.
Specialistul le-a adus un omagiu acestor echipe din serviciile de terapie intensivă şi aparţinătorilor persoanelor aflate în moarte cerebrală care au înţeles importanţa acestui demers.
De asemenea, au fost adresate mulţumiri şi celor care au acceptat să facă transplantul şi care au dat dovadă de un adevărat curaj.
"În viitor trebuie să salvăm cât mai multe vieţi şi să ajutăm pe câţi mai mulţi oameni aflaţi în suferinţă", a accentuat prof. dr. Irinel Popescu.
Cu prilejul celei de-a VII-a ediţii a Zilei Naţionale a Transplantului în România, care anul acesta este dedicată transplantului hepatic, au fost oferite diplome de onoare Clinicii de Terapie Intensivă a Spitalului de Urgenţă Timişoara pentru meritul în dezvoltarea programului naţional de transplant. Anul acesta această clinică a dat cei mai mulţi donatori - 11 - şi profesorilor Domenico Forti şi Christoph Broelsch, pacienţilor transplantaţi cu ficat, cu rinichi şi cu plămâni.
"Mulţumim lui Dumnezeu că existaţi, noi suntem aici pentru că dvs aţi avut cutezanţa să faceţi o astfel de intervenţie. Un gând îl avem şi la persoanele de la care au fost prelevate organele şi a căror moarte s-a transformat în viaţă", a spus dr. Crina Ştefănescu, preşedinta Asociaţiei Pacienţilor cu Transplant Hepatic.
Reprezentantul celor 17 persoane care au suferit un transplant de plămâni, dintre care 16 la Viena şi unul în Spania, şi-a exprimat speranţa că acest tip de transplant va fi posibil şi în România, iar până la realizarea lui poate că autorităţile se gândesc să le asigure acestor persoane să-şi facă controalele în ţară şi să nu mai fie nevoite să meargă în străinătate unde costurile sunt mari.
Toţi cei prezenţi au evidenţiat că transplantul salvează vieţile unor oameni care altfel nu ar avea altă şansă. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Donarea de organe, o problemă în toată lumea Viena, 11 dec - Trimisul special al AGERPRES, Cornelia Stanciu, transmite: Donarea de organe este o problemă în toată lumea, reflectată în listele lungi de aşteptare, care la nivelul Europei cuprind aproximativ 67.064 de persoane cu vârste între 25 şi 60 de ani, 52.000 fiind în aşteptare pentru un transplant...
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, la moment aniversar (interviu) Fără doar şi poate, criteriul cantitativ este departe de a fi relevant în definirea unei personalităţi de excepţie, în general, a unui eminent chirurg în particular. Şi asta nici măcar la un moment aniversar, cum este împlinirea vârstei de 60 de ani.
Fiecare spital judeţean ar trebui să aibă un coordonator de transplant Activitatea de transplant de organe din România ar putea creşte semnificativ, astfel încât să se reducă discrepanţa dintre numărul pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare şi cei care ajung să facă un transplant, dacă în fiecare spital judeţean ar exista un coordonator de transplant, a fost concluzia...
Prof.dr. Irinel Popescu: Programul de transplant hepatic de la Fundeni cunoaşte un moment de dezvoltare fără precedent (interviu) Programul de transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni a cunoscut anul acesta o dezvoltare fără precedent, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din institut, preşedinte al Academiei de Ştiinţe...
Interviu cu prof. dr. Irinel Popescu: Transplantul hepatic şi cercetarea au crescut şansele de supravieţuire ale bolnavilor De la începutul acestui an au avut loc mai multe evenimente la care a participat şi Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic "Dan Setlacek" din cadrul Institutului Clinic Fundeni şi care marchează aspecte din activitatea centrului. Despre aceste evenimente şi preocupările specialiştilor a...
Agenţia Naţională de Transplant: În 2013, în România s-a înregistrat cel mai mare număr de transplanturi România a înregistrat în anul 2013 cel mai mare număr de transplanturi efectuate cu donator aflat în moarte cerebrală şi doreşte să ajungă la 150 până la sfârşitul anului, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, medicul Victor Zota, coordonatorul programului naţional pentru transplant.